POROVNÁNÍ OBORŮ: Gastronomie, hotelnictví, turismus

2. 7. 2009 | O studijních oborech

Pokud jste někdy viděli britský sitcom Hotýlek, asi už víte, jak se hotely vést nemají. Hlavní hrdina, majitel hotelu pan Fawlty, pravděpodobně neabsolvoval žádnou ze škol v našem přehledu. Udělat to ale můžete vy – třeba jako první krok k vysněnému vlastnímu podniku z oblasti gastronomie, hotelnictví nebo turismu. Pozn. článek byl aktualizován dne 4. 12. 2009 (-hus-).

  • =====Fakulta podnikatelská v Karviné, Slezská univerzita v Opavě=====

Název oboru: Hotelnictví Forma studia: tříleté bakalářské prezenční studium Charakteristika oboru: Studium je koncipováno tak, aby pokrylo praktické i teoretické požadavky pro vykonávání budoucí profese. Setkáte se tu s klasickými ekonomickými předměty jako je mikroekonomie, makroekonomie a účetnictví, ale čekají vás i předměty zaměřené na trávení volného času – např. letní a zimní outdoor aktivity, indoor aktivity a zahraniční pobyty. Mezi povinné předměty patří také ty z oblasti vedení hotelových zařízení a nemine vás ani povinná výuka dvou cizích jazyků a informačních technologií. Součástí studia je odborná praxe. Uplatnění absolventů: Po absolvování bakalářského studia můžete pokračovat v magisterském stupni, anebo vyzkoušet své nově nabyté znalosti přímo v praxi, např. v řídicích funkcích v ubytovacích, stravovacích, ale i lázeňských službách. Kromě toho by absolventi měli zvládnout organizaci a přípravu speciálních akcí, jako jsou kongresy a bankety. Předpokládá se uplatnění na střední manažerské pozici v soukromých i státních podnicích a díky povinné jazykové výbavě absolventa taktéž v mezinárodních institucích. Přijímací zkoušky: Fakulta podnikatelská vypisuje dvě kola přijímacího řízení. Přihlášky se v prvním kole podávají do 26. února 2010 a v druhém kole do 9.7. 2010. U příjímaček bude uchazeče čekat písemný test studijních předpokladů zahrnující znalosti z matematiky, ekonomie a společenského přehledu v rozsahu středoškolského učiva. Pokud však fakultě zašlete originál či úředně ověřenou kopii certifikátu Národních srovnávacích zkoušek společnosti Scio z obecných studijních předpokladů s harmonizovaným percentilem lepším než 25 a zároveň se umístíte mezi prvími 750 uchazeči o studium na fakultě, budete přijímací zkoušky ušetřeni a přijati rovnou. K přihlášce je třeba dodat i lékařské potvrzení o způsobilosti ke studiu a výkonu povolání. Zdroj: web Fakulty podnikatelské Slezské univerzity v Opavě

  • =====Filosoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě=====

Název oboru: Lázeňství a turismus Forma studia: tříleté bakalářské prezenční studium Charakteristika oboru: V jádru je studium zaměřeno hlavně na oblast lázeňské péče, studenti se postupně dozvídají podrobnosti o zdraví a životním stylu, výživě a gastronomii, seznamují se s úskalími provozu lázeňských zařízení. Na druhou stranu se fakulta snaží svým studentům nabídnout rozšiřující předměty a předměty zohledňující předchozí vzdělávání či zkušenosti z praxe. Týkají se hlavně cestovního ruchu v širším slova smyslu, jeho služeb a geografie, dějin kultury, průvodcovství a prezentace služeb na veletrzích. Povinné jsou předměty ekonomického zaměření, informatika a výuka cizích jazyků. Uplatnění absolventů: Absolventi se uplatní v lázeňských a jim příbuzných léčebných a relaxačních zařízeních, v cestovních kancelářích a agenturách, turistických informačních centrech, v oblasti konzultace poskytování služeb, v organizaci výstav a kongresů, ale také v propagaci služeb. Kromě toho mohou po doplnění pedagogického studia pracovat jako učitelé odborných praktických předmětů. Možným zaměstnavatelem jsou i orgány státu, jejichž činnost se týká regionálního rozvoje. Přijímací zkoušky: Na obor Lázeňství a turismus se přijímá pouze na základě výsledků z testu Obecných studijních předpokladů společnosti Scio. Nezbytné je také doložit zdravotní způsobilost ke studiu lékařským potvrzením. Zdroj: web Fakulty filozoficko-přírodovědecké

  • =====Vysoká škola hotelová v Praze=====

Název oboru: Hotelnictví Forma studia: tříleté bakalářské kombinované a prezenční studium Charakteristika oboru a profil absolventa: Studium hotelnictví na Vysoké škole hotelové v Praze zdůrazňuje zařazení studentů do praxe (ta je povinná – třítýdenní ve 2. a 4. semestru a zvláštní předdiplomní praxe ve 3. ročníku). Požadována je také účast na výuce dvou jazyků, z nichž jedním je angličtina a další si volí studenti podle zájmu. Obor je koncipován tak, aby pokryl celé spektrum problematiky hotelnictví a také turismu. Absolventi by měli být připraveni pro vykonávání profesí v řízení, provozu i v podnikání v hotelích, ubytovacích zařízeních a restauracích. Samozřejmostí je možnost pokračovat na příbuzném oboru v magisterském stupni studia. Přijímací zkoušky: O přijetí ke studiu rozhoduje rektor, přičemž určující je pořadí přihlášek, které splní potřebné náležitosti – škola požaduje potvrzení o zdravotní způsobilosti, doložený prospěch ze střední školy a středoškolskou znalost nejméně jednoho světového jazyka. Zdroj: web Vysoké školy hotelové v Praze

  • =====Vysoká škola cestovního ruchu, hotelnictví a lázeňství v Praze=====

Název oboru: Management hotelů, gastronomických zařízení a lázeňství Forma studia: tříleté bakalářské prezenční i kombinované studium Charakteristika oboru: Obor je vyučován v rámci studijního programu Ekonomika a management společně s oborem Management pro cestovní ruch. První dva ročníky jsou pro tyto obory společné a teprve po jejich absolvování se studenti rozhodují, jaké bude jejich zaměření. Studium kromě předmětů ekonomických a těch, které souvisejí s managementem, klade velký důraz na jazykové znalosti. Povinné jsou tři jazyky – angličtina a další podle vlastního výběru. Je ovšem možné navštěvovat i kurzy čtvrtého cizího jazyka. Neoddělitelnou součástí studia je praxe – ta je vykonávána podle uvážení studentů v některém z hotelů, v Lázních Luhačovice či v Cestovní kanceláři Fischer. Uplatnění absolventů: Absolventi oboru Management hotelů, gastronomických zařízení a lázeňství by měli být kvalifikováni pro řízení provozních týmů hotelů, ubytovacích a gastronomických zařízení, restaurací i lázní. Mířit mohou na střední i vyšší manažerské pozice. Vybaveni jsou potřebnými znalostmi právními (především v oblasti obchodního a pracovního práva) a marketingovými. Měli by dokázat správně motivovat své zaměstnance a obstát i v mezinárodní konkurenci. Přijímací zkoušky: Přijímací zkoušky se skládají z písemného testu z cizího jazyka (uchazeči si volí mezi angličtinou a němčinou) a z motivačního pohovoru, který ověřuje vlastní motivaci uchazeče ke studiu. Zdroj: web Vysoké školy cestovního ruchu, hotelnictví a lázeňství v Praze

  • =====Vysoká škola obchodní a hotelová v Brně=====

Název oboru: Management hotelnictví a cestovního ruchu. Forma studia: tříleté bakalářské prezenční i kombinované studium Charakteristika oboru: Ke stěžejním předmětům oborů patří mikroekonomie, dále makroekonomie, management hotelnictví a cestovního ruchu, informační a rezervační systémy, marketing v hotelnictví a cestovním ruchu, Food and Beverage Management, animace, distribuční systémy v hotelnictví a cestovním ruchu aj. Už tradiční součásti studia hotelnictví jsou dva povinné jazyky a praxe. Doporučována bývá školou navíc praxe v zahraničí. Podstatou studia je propojení ve škole získaných poznatků a jejich ověřování a prohlubování v praxi. Každý absolvent získá Dodatek k diplomu vydaný v cizím jazyce. Uplatnění absolventů: Absolvent je připraven pro zvládnutí široké škály řídicích, organizačních, plánovacích a kontrolních funkcí v oblasti vyššího managementu v hotelích, hotelových řetězcích a v dalších ubytovacích zařízeních, zejména v malých a středních podnicích, zařízeních cestovního ruchu, v orgánech státní správy a samosprávy i v samostatném podnikání s přihlédnutím k podmínkám Evropské unie. Přijímací zkoušky: O přijetí uchazečů rozhoduje rektor školy. Podmínkou pro přijetí k bakalářskému studiu je dosažení úplného středního vzdělání ukončeného maturitní zkouškou. Dokládá se maturitním vysvědčením. Přihlášky ke studiu přijímá škola průběžně, ve více kolech. Zdroj: web Vysoké školy obchodní a hotelové v Brně

Název oboru: Gastronomie, hotelnictví a cestovní ruch. Forma studia: tříleté bakalářské prezenční i kombinované studium Charakteristika oboru: Škola požaduje po svých studentech splnění klíčových předmětů jako jsou makroekonomie a mikroekonomie, informační a rezervační systémy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu, marketing a management v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu, výživa a hygiena, racionální výživa aj. Kromě toho vás čeká také gastronomie 1. a 2., zbožíznalství a technologie přípravy pokrmů. Součásti studia jsou dva povinné jazyky a praxe. Uplatnění absolventů: Cílem studia je připravit absolventy pro zvládnutí řídicích, organizačních, plánovacích a kontrolních funkcí včetně získání znalostí o ekonomické podstatě fungování podniku/organizace v podnicích poskytujících gastronomické služby – v hotelích, hotelových řetězcích a dalších ubytovacích zařízeních, ale také i neziskově orientovaných institucích cestovního ruchu. Program je a priori orientovaný na vzdělávání studentů, kteří naleznou práci, případně si zvýší dosavadní kvalifikaci pro práci zejména v malých a středních podnicích a také v samostatném podnikání. Přijímací zkoušky: O přijetí uchazečů rozhoduje rektor školy. Podmínkou pro přijetí k bakalářskému studiu je dosažení úplného středního vzdělání ukončeného maturitní zkouškou. Dokládá se maturitním vysvědčením. Přihlášky ke studiu přijímá škola průběžně, ve více kolech. Zdroj: web Vysoké školy obchodní a hotelové v Brně