POROVNÁNÍ OBORŮ: Filozofie

19. 5. 2008 | O studijních oborech

Filozofie kdysi tvořila hlavní náplň vysokoškolských studií. Studovat se dá dodnes, ale samy univerzity ji doporučují kombinovat studiem dalšího oboru. Pozn. Článek byl aktualizován 28. 12. 2009 (-kav-)

Filosofická fakulta Univerzity Karlovy, Ústav filosofie a religionistiky

O oboru: Studium filozofie na Karlově univerzitě přináší základní poznatky antické, středověké, novověké, české, kontinentální, analytické a politické filozofie. Studenti by se za dobu studia měli naučit porozumět filosofickému textu a umět ho pochopit a dále o problému přemýšlet.

Forma studia: bakalářské jedno- nebo dvouoborové studium, prezenční forma. Samo vedení univerzity uchazečům doporučuje zvolit si dvouoborové studium v kombinaci s jiným oborem.

Přijímací zkoušky: Přijímačky se skládají ze dvou částí. První, která se koná většinou v půlce května, je písemná talentová zkouška. Ta má za úkol ověřit, jak je uchazeč schopný interpretovat odborné filozofické texty. Během zkoušky dostane uchazeč cizojazyčný filozofický text, který má přeložit do češtiny, a následně jiný, česky psaný filozofický text, který interpretuje. V červnu následuje ústní zkouška, kterou tvoří rozprava nad seznamem četby.

Plánovaný počet přijatých uchazečů: 30

Absolventi: Ti, kdo vystudují filozofii, se nejčastěji uplatňují ve školství, hlavně na středních školách (zde vyučují předmět ZSV). Doktorandi mohou vyučovat na vysokých školách nebo pracovat jako vědečtí pracovníci. Mnohem širší uplatnění mají ti, kdo spolu s filozofií vystudovali jiný obor. Více informací zde.

Filosofická fakulta Masarykovy univerzity, Katedra filozofie

O oboru: Obsahem studia jsou jednak dějiny filosofie (antika, středověká a novověká filozofie a filozofie 19. a 20. století) a základy etiky, logiky a systematické filozofie (ontologie, gnoseologie, filozofie společnosti a dějin). První ročník je zakončen postupovou zkouškou z dějin filozofie od antiky až po začátek 20. století a vybrané problémy systematické filozofie. Během celého studia je kladen důraz na studentovu znalost a porozumění filosofické literatuře a orientace v dějinách filozofie.

Forma studia: Bakalářské studium, prezenční i kombinovaná forma. V magisterském navazujícím studiu se student může přímo rozhodnout mezi obory filozofie a učitelství základů společenských věd pro střední školy.

Přijímací zkoušky: jsou písemné, složené z testu studijních předpokladů a oborového testu z filozofie.

Absolventi: Podobně jako absolventi Karlovy univerzity se uplatní hlavně jako učitelé nebo vědečtí pracovníci.

Více informací zde.

Filosofická fakulta Univerzity Palackého, Katedra filozofie O Oboru: Během studia se studenti postupně seznamují s dějinami filozofie od antiky až po současnost a s nejnovějšími filozofickými a logickými poznatky. Je určen hlavně pro ty, kdo mají zájem o otázky související s evropským i světovým filozofickým myšlením a různé filozofické disciplíny – metafyziku, epistemologii, filozofii vědy, logiku nebo etiku. Oproti jiným má Univerzita Palackého ještě jedno lákadlo – přednáší zde autor knih o dějinách filozofie – Ivan Blecha.

Forma studia: Bakalářské prezenční studium, dvouoborové. Uchazeč si může zvolit druhý obor z Filozofické fakulty, Fakulty tělesné kultury, Cyrilometodějské teologické fakulty nebo Pedagogické fakulty. Přijímací zkoušky: Uchazeči jsou přijímáni na základě výsledků testu studijních předpokladů od společnosti Scio.

Plánovaný počet přijatých uchazečů: 55

Absolventi: Ti, kdo vystudují obor Filozofie na této univerzitě, často pokračují v interpretacích filozofických textů a jejich dalších kritických oborech. Mohou se ale uplatnit i jako učitelé, mohou pracovat ve státní správě, kultuře nebo v nakladatelstvích.

Vice informací zde.

Studium filozofie nabízí i jiné univerzity nebo fakulty, zde je výběr některých z nich:

Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta (obor Filozofie, doktorské studium)http://www.pedf.cuni.cz/

Univerzita Karlova, Evangelická teologická fakulta (obor Filozofie, doktorské studium) http://web.etf.cuni.cz/

Univerzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakulta (obor Matematika – filozofie, magisterské studium) http://www.mff.cuni.cz/

Univerzita Pardubice, Fakulta filozofická (obor Filosofie, bakalářské, magisterské a doktorské studium)http://filosofie.upce.cz/cs/

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, Filozofická fakulta (obor Filozofie, bakalářské studium) http://ff.ujep.cz

Univerzita Hradec Králové, Filozofická fakulta (obor Filozofie a společenské vědy, bakalářské studium)

Zdroje: Webové stránky jednotlivých fakult.