POROVNÁNÍ OBORŮ: Filologie - Český jazyk - II. díl

7. 12. 2007 | O studijních oborech

V minulém díle jsme vám představili filologii na MU a UK. Pokud je pro vás studium české filologie to pravé ořechové, máte možnost vybírat i z nabídek dalších univerzit. Přinášíme vám jejich srovnání. (článek byl aktualizován 3. 12. 2009 -lč-)

  • OSTRAVSKÁ UNIVERZITA

Kde: Filozofická fakulta, Reální 5, Ostrava

Charakteristika oboru: Katedra českého jazyka na Ostravské univerzitě zajišťuje výuku základních jazykovědných disciplín, historické gramatiky, obecné jazykovědy a řady povinně volitelných a výběrových disciplín. Tříleté bakalářské studium (jednooborové, či dvouoborové) se zaměřuje na morfologii, lexikologii a syntax, na dějiny české literatury 19. a 20. století. Specifikou je rozšíření studia slovanských jazyků a příprava na komparatistická studia.

Přijímací zkoušky: Ostravská univerzita rozděluje podmínky přijímacích zkoušek podle toho, zda se student hlásí na jednooborové či dvouoborové studium. Na jednooborovém studiu má přijímací zkouška podobu písemného znalostního testu z jazykových vědomostí a praktické jazykové analýzy na úrovni absolventa gymnázia. Zkouška má podobu testu s výběrem řešení (a, b, c, d, …), příp. s doplněním krátké odpovědi na otázku v úloze. Následuje úvahová a znalostní písemná práce z české literatury formou testu a úvahových otázek. Na dvouoborovém studiu uchazeči nedělají přijímací zkoušku z českého jazyka a literatury, ale jsou hodnoceni podle výsledků studia na střední škole. Převod průměru známek získaných v předmětu český jazyk a literatura (konec 1., 2., 3. ročníku, pololetí 4. ročníku) je podrobně rozepsán na webových stránkách oboru.

Předměty: Fonetika a fonologie, Jazykověda, Morfologie, Lexikologie, Základy slavistiky, Stylistika. Kromě těchto povinných předmětů si studenti mohou vybrat z nabízených volitelných předmětů, jak jsou např. Kurz správného psaní a mluvení, Specifika slovní zásoby v žurnalistice, Historie na pozadí slov a další.

Web: ff.osu.cz

  • TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

Kde: Fakulta pedagogická Technické univerzity v Liberci, Hálkova 6, 461 17 Liberec

Charakteristika oboru: Cílem bakalářského studijního oboru Český jazyk a literatura je rozvíjet znalosti studentů jak v oblasti jazykovědné, tak i literárněvědné oblasti. Studenti by měli porozumět základům českého jazyka. Na základní znalosti bohemistické filologie pak navazují kurzy aplikačního okruhu, které rozvíjejí znalosti studentů v prakticky využitelných oblastech.

Uplatnění absolventů: Absolventi se uplatní v kulturních, výchovných a vzdělávacích zařízeních, ve státní správě, v médiích jako korektoři atp.

Přijímací zkoušky: Uchazeči o bakalářské studium jsou přijímáni podle pořadí vytvořeného na základě průměrného prospěchu ze střední školy (nutno doložit potvrzením ze SŠ či notářsky ověřeným dokladem) do kapacity oboru (započítávají se známky na výročních vysvědčeních ze čtyř posledních ročníků SŠ; pokud není střední škola v době podání přihlášky ukončena, započítává se z posledního ročníku pololetní vysvědčen). Automaticky jsou přijati uchazeči, kteří dosáhli celkového průměru studia na střední škole do 1.50 včetně nebo ti, kteří v testu obecných studijních předpokladů (OSP) konaném v rámci Národních srovnávacích zkoušek (NSZ) společnosti SCIO ve školním roce 2009/10 dosáhli alespoň 55. percentilu.

Předměty: Úvod do lingvistické bohemistiky a slavistiky, Česká literatura, Literatura pro děti a mládež, Regionální literatura, Teorie praxe českého pravopisu, Filosofie a etika, Kultura mluveného projevu, Syntax, Vývoje českého jazyka.

Základní statistické informace (platí pro akademický rok 2009/2010):

o Uchazečů: 141 o Přijato bez přijímacího řízení: 6 o Přijato: 120

Web: www.fp.tul.cz

  • UNIVEZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Kde: Filosofická fakulta, Katedra bohemistiky, Křížkovského 10, Olomouc

Charakteristika oboru: Bakalářské tříleté studium české filologie probíhá v oblasti jazykovědné a literárněvědné. Největší důraz je kladen na poznání současného stavu českého jazyka, jeho tendencí, a na směry a metody lingvistického bádání. V literárněvědné oblasti je podstatná část výuky věnována teoretickým disciplínám. V souvislosti s potřebami současné praxe je v programu studia pamatováno i na základy edičních technik a vydavatelských postupů. Do programu je zařazeno také povinné studium některého slovanského jazyka, základů latiny a studium neslovanského světového jazyka.

Uplatnění absolventů: Absolvent se může uplatnit v mediální sféře, knihovnách, kulturních zařízeních různého typu a ve státní správě.

Přijímací zkoušky: Při hodnocení testu OSP jsou nastavena bodová hodnocení takto: oddíl verbální – 50 %, oddíl analytický – 40 %, oddíl kvantitativní – 10 %.

Předměty: Úvod do lingvistické bohemistiky a slavistiky, Česká literatura, Literatura pro Český pravopis, Filosofie a etika, Kultura mluveného projevu, Syntax, Vývoj českého jazyka.

Základní statistické informace (platí pro akademický rok 2009/2010):

o Uchazečů: 114 o Přijato: 55 o Předpokládaný počet přijatých pro akademický rok 2010/2011: 20

Web: www.kb.upol.cz

  • JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

Kde: Filozofická fakulta Jihočeské univerzity, Na Mlýnské stoce 35, České Budějovice

Charakteristika oboru: Student oboru Bohemistika (jednooborové a dvouoborové studium) by měl získat znalost základních vztahů a problémů českého jazyka, měl by se naučit rozumět literárním textům a interpretovat je. V oboru český jazyk by měl zvládnout gramatický, lexikální a pravopisný systém jazyka tak, aby umožňoval rozvoj jeho komunikačních schopností.

Uplatnění absolventů: Znalosti a dovednosti v oboru český jazyk a literatura lze uplatnit v kulturních institucích, ve sdělovacích prostředcích i na pozicích pracovníků zabývajících se stykem s veřejností.

Přijímací zkoušky: Uchazeči o studium budou přijati bez přijímacích zkoušek, pokud celkový studijní průměr (započítávají se vysvědčení na konci ročníků) v 1. – 3. ročníku střední školy dosáhne nejvýše 1,5 a průměrná známka z předmětu český jazyk a literatura 1,00. Uchazeči o studium v uvedených bakalářských oborech, kteří nesplní podmínky přijetí bez přijímacích zkoušek, budou vybráni na základě výsledků Národních srovnávacích zkoušek, kde musí uchazeč alespoň jednou absolvovat test obecných studijních předpokladů.

Předměty: Filozofie dějin a vzdělanosti, Fonetika a fonologie, Základy práce v médiích, Základy folkloristiky, Současní česká mluvnice.

Základní statistické informace (platí pro akademický rok 2009/2010):

o Uchazečů: 101 o Přiato: 67 o Předpokládaný počet přijatých uchazečů pro rok 2010/2011 (pro jedno- i dvouoborové studium): 30

Web: www.ff.jcu.cz

Zdroje: webové stránky jednotlivých fakult a kateder