POROVNÁNÍ OBORŮ: Filologie - Český jazyk - I.díl

12. 11. 2007 | O studijních oborech

Vzpomínáte rádi na hodiny plné diktátů a gramatických cvičení? Potom se třeba právě pro vás stane studium češtiny celoživotním posláním. V dnešní části věnované studiu filologie na FF se zaměříme na FF UK a FF MU. Na ostatní fakulty se můžete těšit v příštím díle. (článek byl aktualizován 3. 12. 2009 -lč-)

POROVNÁNÍ OBORŮ: Filologie – Český jazyk – I.díl

Vzpomínáte rádi na hodiny plné diktátů a gramatických cvičení? Potom se třeba právě pro vás stane studium češtiny celoživotním posláním. V dnešní části věnované studiu filologie na FF se zaměříme na FF UK a FF MU. Na ostatní fakulty se můžete těšit v příštím díle.

  • KARLOVA UNIVERZITA V PRAZE

Kde: Filozofická fakulta Karlovy univerzity, Náměstí Jana Palacha 2, Praha

Charakteristika oboru: Studium oboru Český jazyk a literatura vybaví posluchače prohloubenou znalostí gramatiky současného českého jazyka a jeho slovní zásoby (včetně tvoření slov), poznatky o stylových rysech textů vytvářených v češtině, přehledem o základních otázkách jazykové kultury a jazykové politiky. Studenti získají přehled o vývoji českého jazyka v širším slavistickém rámci a o historii gramatiky. Absolvování kurzů české literatury nabízí ucelené a soudržné povědomí o všech obdobích dějin české literatury s přesahy k literaturám světovým. Součástí je i zvládnutí základů literární teorie, textologie a dalších specifických disciplín literární vědy v souladu s volbou zaměření (jednooborové studium či dvouoborová kombinace, učitelské či neučitelské zaměření).

Uplatnění absolventů: Výsledný profil absolventa se odvíjí od počtu a typu navštěvovaných výběrových seminářů a specializace. Všichni absolventi by měli mít základní povědomí nejen o faktech z jakékoli sféry českého literárního dění, ale i o metodologických přístupech.

Přijímací zkoušky: Jednokolová písemná zkouška na tříletý bakalářský studijní program se skládá ze dvou částí – testu z českého jazyka a testu z české literatury.

Informace na: www.ff.cuni.cz

Základní statistické informace: o Uchazečů v akademickém roce 2009/2010: 629 o Z toho přijato: 248 (minimální počet přijatých studentů byl stanoven na 200)

Názor studenta: Eva Honová, 3. ročník (k ak. r. 2007/2008), Český jazyk a literatura, Filozofická fakulta UK:

Co jsi potřebovala umět k přijímacím zkouškám? Na češtině byl písemný test, který zahrnoval gramatiku, faktické znalosti z literatury a praktický rozbor básně. Ústní přijímačky byly fraška. Nevěděla jsem toho docela hodně, a přesto mě vzali. Potom jsem pochopila, že trend je takový jako všude jinde – nabrat co nejvíce lidí a potom se jich postupně zbavovat.

Jaká je podle tebe úroveň výuky? Některé semináře nestojí za nic, jiné jsou naopak náročné. Obecně mně vadí nepraktičnost a přílišná akademičnost výuky. Na češtině konkrétně mně vadí, že se musíme učit zpaměti „telefonní seznamy“ spisovatelů a osobností, časopisů apod., které bychom mohli snadno nalézt v knížkách.

Jak zvládáš zkoušky? Do chvíle, kdy jsem neudělala postupové zkoušky na češtině, jsem je jakžtakž zvládala.

Co se ti na studiu líbí, a co ti naopak vadí? Vadí mi nemodernost a nezajímavost výuky.

  • MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

Kde:Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Arna Nováka 1, Brno

Uplatnění absolventů: Absolventi FF MU se uplatní v kulturních, výchovných a vzdělávacích zařízeních ve státní správě, v masmédiích. Pracovní uplatnění najdou absolventi i ve sféře vzdělávání, pokud vystudují ještě doplňující pedagogické studium. Nejschopnější absolventi mohou najít uplatnění ve vědecké a pedagogické činnosti na univerzitách a ve vědeckých ústavech.

Přijímací zkoušky: Testy studijních předpokladů, k výsledkům Národních srovnávacích zkoušek se nepřihlíží.

Předměty: Filozofická fakulta nabízí výběr z více než devadesáti předmětů, mezi nimiž jsou například Analýza fikčního světa, Estetická a literárněvědná analýza, Genderové otázky v české literatuře a kultuře, Literatura pro děti a mládež, Memoárová literatura, Příběh a obraz, Úvod do dialektologie a mnoho dalších.

Informace na: www.phil.muni.cz

Základní statistické informace: o Uchazečů v ak. roce 2009/2010: 470 o Z toho přijato: 106 (minimální počet přijatých studentů pro ak. r. 2010/2011 byl stanoven na 150)

Názor studenta: Jana Němcová, 3. ročník (k ak. r. 2007/2008), Český jazyk a literatura, Filozofická fakulta MU:

Co jsi potřebovala umět k přijímacím zkouškám? Při přijímačkách na jakýkoli obor na FF MU je třeba absolvovat testy studijních předpokladů, které ověřují obecné předpoklady ke studiu (tj. verbální myšlení, analytické, kritické aj.). Tak je tomu nyní i u studijního oboru Český jazyk a literatura. Já jsem však kromě testu studijních předpokladů musela prokázat znalosti i z jazyka a literatury, a to české i světové, ačkoli pak při studiu tohoto oboru se studenti zabývají pouze českou literaturou (každopádně znát kontext i světové literatury se vyplatí).

Jaká je podle tebe úroveň výuky? Úroveň výuky je vysoká, protože na katedře Ústavu českého jazyka i literatury působí špičkoví vědci, v tomhle má brněnská čeština tradici – například zde jazyk vyučují autoři Příruční mluvnice češtiny, literaturu mimo jiné Zbyněk Fišer, syn Egona Bondyho, či Miroslav Balaštík, šéfredaktor nakladatelství Host a rovněž stejnojmenného literárního časopisu. Otázkou, nad níž se často zamýšlím, však zůstává, do jaké míry jsou pak všechny ty hluboké poznatky získané při studiu využitelné v praktickém životě, pokud člověk neprahne po kariéře jazykového či literárního vědce.

Jak zvládáš zkoušky? Zkoušky zvládnutelné rozhodně jsou, většinou jich vychází kolem čtyř z povinných předmětů za semestr. U některých zkoušek však jde o poměrně dost velké sebezapření, aby jimi člověk úspěšně prošel. Těžkým šokem pro prváky (a možná i pomyslným sítem) většinou bývá zkouška ze staroslověnštiny. Zkoušky z některých povinných předmětů jsou také předpokladem pro povinné předměty v dalším ročníku, proto když se u některé zkoušky nezadaří ani potřetí, hrozí, že člověk si musí nedobrovolně protahovat o rok studium (takových příkladů znám ze svého okolí bohužel poměrně dost). Nepříjemné jsou také nově zavedené čtenářské besedy, u nichž studenti češtiny musí prokázat, že mají načtený seznam povinné literatury (a ten je poměrně dost „tučný“ – cca 40 knih na semestr), jinak nemohou jít ke zkoušce z literatury.

Co se ti na studiu líbí, a co ti naopak vadí? Na škole mi vadí, jak už jsem naznačila, že jde skutečně o studium výhradně českého jazyka a „české“ literatury, takže se člověk nemůže věnovat literatuře světové (bohužel neexistují ani volitelné předměty, které by se věnovaly ucelenému průřezu světovou literaturou). Přitom z většiny studentů škola vychová budoucí učitele češtiny na gymnáziích, pro něž je znalost světových autorů naprosto nutná. Perfektní znalost mateřštiny je bezesporu velice užitečná, nicméně aby ji člověk získal, musí mít vůli i chuť ke studiu, jinak praktické poznatky tato škola studentům příliš nepředá. Kdo chce jít studovat češtinu na FF, a přitom ví, že by se jednou stal rád učitelem, je asi dobré zvážit, zda by čeština na některé pedagogické fakultě nebyla daleko snazší cestou k této profesi. Obecně o filozofických fakultách je známé, že mají málo financí, takže ani FF v Brně není nijak „honosná“ a dobře vybavená budova, má však alespoň velice pěknou a dobře vybavenou knihovnu s kvalitními službami. O uplatnitelnosti absolventů některých oborů na FF lze jistě polemizovat, nicméně jazyky, byť i ten český, jsou dle mého názoru pro praxi ještě „nejpoužitelnější“. Největší výhodou češtiny na FF v Brně je asi to, že bakalářský studijní program lze studovat dvouoborově mezifakultně s Mediálními studii a žurnalistikou na FSS MU.

Zdroje: webové stránky jednotlivých fakult