POROVNÁNÍ OBORŮ: Čínská studia

16. 6. 2009 | O studijních oborech

Nedávno jsme vám blíže představili jeden z „exotických“ oborů, který se zaměřuje na kulturu a jazyky Indie. V Asii ještě zůstaneme: tento článek vám přiblíží tři pracoviště, na kterých je u nás možné studovat obory se specializací na vzdálenou Čínu.

Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta: Sinologie

Charakteristika oboru Sinologii je v Praze možné studovat v bakalářském i navazujícím magisterském programu, v jednooborovém i dvouoborovém studiu. Obor se zabývá jazykem (úroveň Intermediate C čínské státní zkoušky HSK), literaturou, dějinami a kulturou Číny, přičemž studenti jsou vedeni především k samostatné odborné práci.

Požadavky k přijímací zkoušce Přijímací zkouška má písemnou i ústní část. V písemné části uchazeči absolvují test ze znalostí reálií Dálného východu a překlad ze zvoleného světového jazyka. Ústní pohovor se zaměřuje na zjištění motivace uchazeče, prověřuje jeho znalosti a schopnost aktivně použít cizí jazyk. Vzorový test si můžete prohlédnout zde.

Šance na přijetí: 23% (informace k 2007/2008)

Více informací Ústav Dálného východu Filozofické fakulty UK

Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta: Čínská filologie

Charakteristika oboru Čínskou filologii můžete studovat pouze v dvouooborové kombinaci. Olomouc nabízí bakalářský i navazující magisterský studijní program. Studium je zaměřeno především na mluvený jazyk, k bakalářské zkoušce je požadován certifikát HKS minimálně čtvrtého stupně. Podrobnější rozvrh si můžete prohlédnout zde. Při oboru byla také zřízena Konfuciova akademie, která umožňuje udržovat kontakty s univerzitou v Pekingu. Během studia tohoto oboru můžete využít možnosti zúčastnit se řady zahraničních stáží.

Požadavky k přijímací zkoušce Přijímací zkouška se skládá pouze z písemného testu z českého jazyka. Letos se přijímací zkoušky nekonaly vůbec a přijati byli všichni uchazeči.

Šance na přijetí: 36% (informace k 2007/2008)

Více informací Katedra asijských studií

Masarykova univerzita v Brně, Filozofická fakulta: Kulturní studia Číny

Charakteristika oboru Obor se letos v Brně otevírá poprvé. Lze jej studovat pouze jednooborově v prezenčním studiu. Kulturní studia Číny se zaměřují na čínské dějiny, literaturu, filozofii a náboženství. Snaží se postihnout jak kulturu tradiční, tak moderní. Studium se ale zaměří také na kultury okolních zemí, jako jsou Japonsko, Tibet či Mongolsko. Pozornost bude také věnována globálnímu kontextu. Důležitou roli hraje také tříletý kurz čínského jazyka a předměty zaměřené na komunikaci. Ve třetím ročníku si studenti zvolí jednu konkrétní podoblast, na kterou se dále zaměří.

Požadavky k přijímací zkoušce Uchazeči o tento obor musí úspěšně absolvovat oborový test, který se skládá z 25 „zaškrtávacích“ otázek zaměřených na čínské reálie a pěti otevřených obecnějších otázek, na které uchazeč odpovídá samostatným krátkým textem (asi 15–25 vět). Pro přijetí na tento obor není nutné skládat TSP.

Šance na přijetí: 41% (informace k 2007/2008)

Více informací Kulturní studia Číny (podrobné informace k přijímacímu řízení a doporučená literatura)

Podívejte se také na: Mezinárodní sinologické centrum

Zdroj informací o šancích na přijetí: Tutor