POROVNÁNÍ OBORŮ: Biochemie

7. 11. 2008 | O studijních oborech

Na střední škole vás nejvíce baví chemie a biologie, ale nemůžete se rozhodnout, který z předmětů studovat dále na VŠ? Biochemie by mohla být dobrou volbou. V ČR si můžete vybírat z pěti pracovišť, nechat si prominout přijímací zkoušky a dokonce studovat v anglickém jazyce. Pozn. Článek byl aktualizován dne 23. 11. 2009.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Přírodovědecká fakulta

Charakteristika oboru Klasickou biochemii jako bakalářský tříletý program v Českých Budějovicích nenajdete, přírodovědecká fakulta však nabízí v rámci programu Biochemie neméně zajímavý přeshraniční obor Biological Chemistry/Bio­logická chemie. Obor vyučovaný pouze v anglickém jazyce je realizován ve spolupráci s univerzitou J. Keplera v Linci a výuka je rozdělena mezi obě pracoviště. V přípravě je také magisterský program oboru Biological Chemistry a uvažuje se o magisterském programu Biochemie, který by navazoval na bakalářské studium oboru Chemie.

Požadavky k přijímací zkoušce Přijímací zkouška se skládá z testů NSZ (Národní srovnávací zkouška) a testu znalostního (biologie, chemie). Uchazeč se ale může sám rozhodnout, zda zvolí jen jednu z variant nebo obě. Pro studenty Biological Chemistry je navíc povinná zkouška z angličtiny skládající se ze tří částí (práce s textem, porozumění přednášce, odborný písemný projev). Bez skládání zkoušek mohou být přijati ti uchazeči, kteří se úspěšně účastnili celostátního kola jakékoliv přírodovědné olympiády pro SŠ, umístili se na prvních třech místech krajského kola nebo autoři výjimečných odborných prací v oboru. Tento rok bylo ke studiu přijato 30 uchazečů.

Šance na přijetí (k 2007/2008) na PřF JČU: 44%

Více informací: Stránky ústavu Podrobné informace o přijímacích zkouškách

Masarykova univerzita v Brně, Přírodovědecká fakulta

Charakteristika oboru Biochemii lze v Brně studovat jako tříletý bakalářský obor a následně na něj navázat studiem magisterských programů Biochemie, Analytická biochemie nebo Biomolekulární chemie. V bakalářském programu je také možné studovat Aplikovanou biochemii (profesní) se zaměřením na různé směry (např. Klinická biochemie).

Požadavky k přijímací zkoušce K přijetí na oba obory stačí úspěšné absolvování TSP (test studijních předpokladů). Prominutí přijímacích zkoušek pro tento obor není možné.

Šance na přijetí (k 2007/2008) na PřF MU: 69%

Názor studenta: “Biochemie je hodně zajímavý, rozvíjející se obor, nový kampus má navíc velmi dobře vybavené laboratoře. Studium je trochu náročnější na čas, ale nijak extrémně. Ústav biochemie je poměrně malý, takže se studenti a učitelé navzájem (obzvlášť ve vyšších ročnících) známe. Nedostatkem je možná trochu menší provázanost s praxí. ” Bc. Kateřina R., studentka 5. ročníku

Více informací: Podrobné informace k přijímacím zkouškám Modelové testy TSP

Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta

Charakteristika oboru V Olomouci můžete studovat biochemii tři roky v bakalářském studijním programu a dále dva roky v programu magisterském.

Požadavky k přijímací zkoušce K přijetí na studijní obor je nutné úspěšně absolvovat znalostní test z chemie a biologie.

Šance na přijetí (k 2007/2008) PřF UP: 70%

Více informací: Stránky katedry

Karlova Univerzita v Praze, Přírodovědecká fakulta

Charakteristika oboru V Praze je možné studovat biochemii rovněž jako tříletý bakalářský a dvouletý magisterský obor.

Požadavky k přijímací zkoušce Přijímací zkoušku tvoří pouze písemný test složený ze dvou částí: testu Všeobecných studijních předpokladů pro studium přírodovědných oborů a testu z chemie. Přijímací zkouška může být prominuta úspěšným řešitelům krajských a celostátní kol přírodovědeckých olympiád pro SŠ a řešitelům korespondenčního semináře KSICHT.

Šance na přijetí (k 2007/2008) na PřF UK: 48%

!!! UK nabízí uchazečům rovněž přípravné kurzy z chemie a kurzy na téma Pokroky v biologii.

Názor studenta: „V prvním ročníku se dají očekávat předměty s návazností na gymnázium, nejtěžší jsou matematika, fyzika a statistika. V druhém ročníku už je více praxe, laboratoře a předměty jako organika, pro mě osobně nejtěžší fyzikální chemie. Ve třetím ročínku jsou hlavní laboratoře. Dle mého názoru je škola těžká. Problém také je, že rozvrh je pevně daný, nic si nesestavujeme sami. Téměř vše je povinné a těžké. Máme ale dobrý kolektiv.“ Zuzana L, studentka 3. ročníku

Více informací Web fakulty Modelové otázky z chemie

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Charakteristika oboru Obor Obecná a aplikovnaná biochemie je veden jako pětileté prezenční magisterské studium. Obor Biochemi a biotechnologie můžete studovat jako tříletý prezenční bakalářský obor.

Požadavky k přijímací zkoušce Pro následující rok nemusí uchazeči skládat přijímací zkoušky, ale budou přijati na základě na studijních výsledků na střední škole.

Šance na přijetí (k 2007/2008) na fakultu: 89%

Více informací: Web fakulty

Zdroj k šancím na přijetí: Tutor