Pomoc! Nevím, jakou školu si mám vybrat

31. 1. 2007 | Přijímací řízení

Jsou studenti, kteří už od začátku svého středoškolského studia vědí, jaký je jejich vysněný obor. Všechny přihlášky mají už tedy pečlivě vyplněné a odeslané, aby měli jistotu, že je jejich vyvolená škola obdrží včas. Zatímco vedle vás leží několik prázdných formulářů, jen bezcílně bloumáte v brožurách a rvete si vlasy z hlavy. Prostě nevíte, co byste chtěli jednou v životě dělat. (Pozn.: Článek byl 11. 12. 2013 aktualizován. (lč))

Jsou studenti, kteří už od začátku svého středoškolského studia vědí, jaký je jejich vysněný obor. Všechny přihlášky mají už tedy pečlivě vyplněné a odeslané, aby měli jistotu, že je jejich vyvolená škola obdrží včas. Zatímco vedle vás leží několik prázdných formulářů, jen bezcílně bloumáte v brožurách a rvete si vlasy z hlavy. Prostě nevíte, co byste chtěli jednou v životě dělat.
Každoročně v lednu musí většina středoškoláků učinit jedno z dosud nejzávažnějších rozhodnutí, které může ovlivnit celý jejich budoucí život – vybrat si povolání a tomu podřídit dalších několik let svého studia. Někdo se jako právník narodí a ví, že ničemu jinému se věnovat nechce, ale jsou i takoví, kteří střední školou propluli, aniž by je nějaký obor oslovil do té míry, že by se mu chtěli po zbytek života věnovat. Ale co teď, když se blíží termín odevzdání přihlášek? Nechte si poradit!

Možností je několik

Výchovný poradce
Téměř každá střední škola má vlastního výchovného poradce, jehož hlavním úkolem je pomáhat studentům při rozhodování v otázkách výběru budoucí profese, volby vhodného povolání, v otázkách dalšího studia a rozvoje kariéry. Výchovný poradce je zrovna ta osoba, která shromažďuje veškeré informace o možnostech dalšího studia, aktuálních oborech, průběhu přijímaček, ale i možnostech na trhu práce. Můžete u něj nalézt řadu užitečných brožurek a publikací. Není to jen učitel, je to především odborník, který má rozhled na poli dalšího vzdělání a který vás za ty roky na střední škole taky zná, takže u něj jistě dobrou radu najdete. Čili až půjdete příště okolo jeho dveří, nebojte se zaklepat.

Informační a poradenské středisko
Když se řekne úřad práce, každý z nás si vybaví dlouhé fronty nervózních lidí postávajících u nástěnek. Málokdo však ví, že v rámci úřadu práce funguje i tzv. Informační a poradenské středisko (IPS), jehož hlavním účelem je připravit mladé lidi pro vstup na trh práce. Můžete zde najít informace o jednotlivých typech škol, přehled studijních oborů, informace o přijímacích zkouškách, průběhu přijímacího řízení.
„Informační a poradenské středisko poskytuje komplexní servis, který pomáhá mladým lidem zvolit si zodpovědně vhodný učební či studijní obor a to prostřednictvím dobře propracovaných metod a technik,“ popisuje poradenské služby Dana Knězková, vedoucí oddělení poradenství na Úřadu práce Brno – venkov. V Informačním a poradenském středisku jsou vám k dispozici školení odborníci, počítačové programy i různé testy, databáze škol a vzdělávacích zařízení i odborné publikace. Navíc všechny služby, které úřady práce poskytují, jsou bezplatné.

Pedagogicko-psychologická poradna
Pokud si ani poté nebudete jisti, který obor by byl pro vás ten nejvhodnější, je tu ještě jedna možnost: návštěva pedagogicko-psychologické poradny. Tyto poradny se mimo jiné zaměřují i na hledání vhodné profesní orientace formou speciálních psychologických postupů, které dokáží vyhodnotit vaše zájmy, nadání i schopnosti.
„Návštěvy středoškolských studentů u nás v poradně jsou ale spíše výjimečné, moc často se s takovými případy nesetkáváme,“ připouští Jarmila Vernerová z pedagogicko-psychologické poradny ve Zlíně. „Přesto jsou jim naše dveře otevřené, jsme schopni jim pomoci,“ dodává zlínská psycholožka.

Zejména v dnešní době je správná volba studia a studijního oboru velice důležitá. Nejen proto, že do vzdělání investujeme hodně peněz, energie a času. Tisíce absolventů po ukončení školy jen těžko hledají uplatnění. Jeden výzkum, prováděný před několika lety, ukázal, že pouze každý šestý absolvent školy studoval obor, pro který měl předpoklady. V žádném případě proto výběr dalšího studia nepodceňujte, jednou se vám to může vrátit.

Další články k tématu