Pomoc, maturuju!

27. 4. 2007 | Rady maturantům

Nemůžete spát, máte pocit, že nic neumíte a čísla otázek už znáte zpaměti? Neklamné znaky toho, že maturita se blíží. V následujícím článku vám poradíme, jak zvládnout trému a na co si dát rozhodně pozor.

Nemůžete spát, máte pocit, že nic neumíte a čísla otázek už znáte zpaměti? Neklamné znaky toho, že maturita se blíží. V následujícím článku vám poradíme, jak zvládnout trému a na co si dát rozhodně pozor.

Učitelé vás za ta léta dobře znají, nicméně i u maturity se hodí udělat hned zkraje dobrý dojem. Přijďte včas! Snažte se při vstupu do místnosti usmívat, hezky se oblečte a stůjte vzpřímeně. Za žádných okolností nežvýkejte. Pokud jste kuřáci, raději si vyčistěte zuby nebo si vezměte před zkoušením mentolku. Nezapomeňte na hodinky, abyste věděli, kolik času ještě na potítku máte.

Z vlastních zkušeností vím, že nervozitě se u maturity neubrání ani ti nejotrlejší. Jak se s ní můžete pokusit poprat?

Zhluboka dýchat nebo zatnout svaly Klasickou radou je zhluboka dýchat a soustředit se výhradně na svůj dech. Další možností je naopak zatnout postupně co nejvíce všechny svaly – začněte od chodidel, přes lýtka, stehna a hýždě až po obličej. Chvilku tak vydržte a pak povolte. Pomoci může i krátká procházka na čerstvém vzduchu.

Hydratujte se Při trémě se mnozí z nás hodně potí, maturity jsou navíc v teplých měsících, proto je třeba dostatečně pít. Přirozeně nemám na mysli alkoholové dýchánky – ty si raději nechte až na potom :-) Bezprostředně před zkouškou je potom nejvhodnější pít nápoje bez bublinek – vyhnete se tak nepříjemnému uvolňování plynu z úst.

Nikotin Píše se mi to obtížně, ale silní kuřáci by okolo maturit opravdu neměli se svým zlozvykem přestávat. Jen by to zvýšilo jejich nervozitu. Pokud tedy kouříte, tak okolo maturit kuřte dál; jen si dejte pozor, aby z vás kouř nebyl při zkoušení cítit.

Podpora Někdo jde raději na maturitu úplně sám, ale řadě lidí pomůže, pokud je doprovodí kamarád, přítelkyně či sourozenec. Nestyďte se je požádat, aby vám dělali u zkoušky společnost, půjdou vás rozptýlit jistě rádi.

Bylinky Ano, příroda je vskutku všemocná a někomu prý na trému může zabrat kozlík lékařský, který uvolňuje nervové napětí. Ale nepřežeňte to s ním – jde totiž o sedativum:-)

Další články k tématu