Pět otázek pro... Petra Vichnara

18. 6. 2012 | Stojí za přečtení

Petr Vichnar je znám jako hokejový odborník a komentátor. Dlouholetý člen sportovní redakce České televize se specializuje také na krasobruslení, házenou, vodní slalom, sjezdové lyžování a zápas. Pamětníci si jistě vzpomenou na jeho moderování zábavného soutěžního pořadu Hry bez hranic. Sport provázel Petra Vichnara už na vysoké škole.

Jakou vysokou školu jste studoval a proč jste se pro ni tehdy rozhodl?

Studoval jsem na Karlově univerzitě tělocvik a češtinu. Polovina studia se odehrávala na Fakultě tělesné výchovy a sportu, druhá na Filozofické fakultě. Bylo to spojení mých dvou velkých koníčků – sportu a literatury.

Co všechno vám dalo studium na vysoké škole z hlediska vaší dnešní profese?

Podle mého je tato kombinace pro moji profesi ideální. Na jedné straně studium sportu po praktické i teoretické stránce, na druhé pěstování jazykové kultury.

Petr Vichnar v pořadu Devatero řemesel

Petr Vichnar jako podlahář v pořadu Devatero řemesel

Kdybyste si dnes mohl vybrat znovu, co byste studoval a kde? Volil byste například možnost studia v zahraničí?

Je třeba si uvědomit, že jsem studoval v 80. letech minulého století. Dnes je úplně jiná nabídka a na svých dětech, které měly možnost okusit zahraniční zkušenost, vidím, jak nám tehdy právě tohle chybělo. Ale zpět k otázce: určitě bych opět studoval nějaký humanitní obor, lákaly by mě vedle mateřského i cizí jazyky.

Co se vám vybaví, když se někdo zeptá na váš „studentský život“?

Nádherná, možná nejkrásnější a rozhodně nejvíce bezstarostná kapitola mého života.

Co byste vzkázal či poradil těm, kdo se chtějí hlásit na obor, který jste studoval vy, popřípadě uvažují o podobné profesionální drá­ze?

Co nejvíc využijte šanci se kvalitně vzdělávat, už nikdy v životě nebudete mít tak dobré podmínky a tolik času na přípravu. A pokud máte možnost absolvovat některou ze zahraničních stáží, určitě ji využijte! Budete z ní čerpat celý život.

Zdroj foto: www.ceskatelevize.cz