Pět otázek pro ... Davida Vávru

29. 3. 2010 | Stojí za přečtení

Mužem jediné profese David Vávra jistě není. Jako vystudovaný architekt je autorem řady realizací především v jeho rodném městě Praze. Architektonický um zúročil též v televizním průvdcování českými „Šumnými městy“. Břitkým satirickým a recesisitickým jazykem se oháněl v pořadu Česká soda a činí tak dodnes na prknech Divadla Sklep, jehož je spoluzakladatelem. Zahrál si také v několika českých filmech a občasně se věnuje poezii.

Jakou vysokou školu jste studoval a proč jste se pro ni tehdy rozhodl? Ve čtyřech letech jsem viděl otce sedět za stolem a rýsovat a prohlásil jsem, že bych chtěl být architektem, po 22ti letech jsem po různých přeskocích dostudoval školu architektury na AVU.

Zdroj: Fotogalerie Divadla Sklep

Co Vám dalo studium na vysoké škole z hlediska Vaší dnešní profese? Škola dá především člověku čas, během kterého si hledá, co v té době považuje za důležité. My jsme studovali v době, kdy společnost tolik netlačila na individuální prosazení, takže jsme mohli hluboce zažívat dlouze plynoucí dny stádního kolektivismu.

Kdybyste si mohl vybrat dnes znovu, co byste studoval a z jakého důvodu? Uvažoval byste o studiu v zahraničí? I když nemám rád spekulativní otázky, dal bych celé studium ještě jednou. Měl jsem až neuvěřitelné štěstí zažít půlroční stáž v Paříži, též bych doporučil především z důvodu, že se člověk musí starat sám o sebe. Tedy se vrací do určité opuštěnosti prázdného pokoje, jehož tapety jsou z těsta, které nechápe a nemá zažité.

Zdroj: Fotogalerie Divadla Sklep

Co se Vám vybaví, když se řekne „studentský život“ a jak si jej pamatujete? My jsme museli pít alkoholické nápoje, abychom tak bojovali proti komunismu, k tomu nám pomáhala pospolitost sklepního prazvířete.

Co byste vzkázal těm, kteří se chtějí hlásit na obor, který jste studoval, popřípadě uvažují o podobné profesionální dráze? Ať jdou za voláním svého srdce, a když ne, tak jsme se zmýlili.

Další články k tématu