Partnerství v oblasti vzdělávání jsou klíčem ke zlepšení regionální ekonomiky / Konference projektu UNICREDS, na kterém se podílí EF JU

12. 3. 2011 | Tiskové zprávy

Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity se podílí na mezinárodním projektu UNICREDS – University Collaboration in Regional Development Spaces. Projekt si klade za cíl ukázat, jak může spolupráce mezi univerzitami, průmyslovou sférou a veřejným sektorem napomoci k transformaci okrajových regionů s nízkou výkonností ekonomiky na regiony dobře informované, které mají příležitost dosáhnout vynikajících výsledků v oblasti výzkumu a inovací.

První konference UNICREDS v roce 2011 se konala v hlavním městě Bulharska, Sofii. Konference se zúčastnili také delegáti z Jihočeské univerzity Eva Cudlínová a Ladislav Rolínek. Cílem akce, která se konala 18. až 19. ledna, bylo nalézt způsoby, jakými partnerství mezi vysokými školami, vysokoškolskými institucemi, místními vzdělávacími středisky a regionálními agenturami může přispět ke zlepšení ekonomiky v ekonomicky marginálních nebo chudých regionech.

UNICREDS je projekt s rozpočtem 2 milióny €, který je z velké části financován EU. Zároveň je také spolufinancován každým z 15 partnerů ze Švédska, Finska, České republiky, Bulharska, Maďarska a Velké Británie. Všechny regiony spojené s projektem UNICREDS mají podobné charakteristiky, pokud jde o vzdálenost od velkých měst, počet obyvatel a spoléhání se na upadající tradiční průmyslová odvětví. Partneři projektu UNICREDS si předávají konkrétní zkušenosti a znalosti, jak mohou být překonány problémy související s nevýkonnou ekonomikou a jak se mohou opomíjené nebo ekonomicky marginální regiony změnit ve významná centra výzkumu a inovací. Účastníci projektu jsou v různých fázích cesty řešení výše zmíněných problémů. Eva Cudlínová, která se zúčastnila konference za Jihočeskou univerzitu, uvedla: „Univerzity jsou klíčovým hráčem v rozvoji regionů. Vzhledem ke své roli, by měly být součástí všech hlavních jednání, kde se rozhoduje o strategii regionu a jeho rozvojových aktivitách. Jen tak dojde ke splnění cíle vzájemné spolupráce univerzit s veřejnou a podnikovou sférou.“ Ladislav Rolínek z Jihočeské univerzity na téma spolupráce s malými a středními podniky řekl: „Malé a střední podniky by měly být v úzkém kontaktu s univerzitou, aby studijní plán a výsledná kvalifikace studentů odpovídala co nejvíce požadavkům praxe a rozvoji regionu.“

Johan Sterte, ředitel Technické univerzity v Luleå, je předním švédským akademickým pracovníkem, který se zabývá partnerstvím mezi oblastmi vzdělávání a podnikání. Na konferenci hovořil o své vlastní zkušenosti s partnerstvím mezi univerzitou, obcemi a podnikatelskými subjekty v severní části Švédska: „Je velmi přínosné, že regiony s podobnými problémy a možnostmi spolu spolupracují na identifikaci problémů a hledání řešení, která budou podporovat regionální rozvoj. Všichni se můžeme od sebe hodně naučit a tato konference je důležitou součástí tohoto procesu. Poskytne jistě dostatek příležitostí, jak pro sdílení zkušeností, tak i pro diskusi.“

Jedním z hlavních řečníků na konferenci byl Nicolas Wallet, projektový manažer projektu UNICREDS: „Jedním z klíčových problémů, kterému dnes univerzity čelí, je, jak se vyrovnat s jejich měnící se rolí ve společnosti. Univerzity se musí mnohem více angažovat v regionu, kde působí jako hlavní nositelé vědeckých a technických znalostí, a přispívat opravdovými a novými přístupy k řešení konkrétních, místních problémů.“

Univerzity mohou komunikací s místními podnikatelskými subjekty rozvíjet takové studijní programy, které studenty vybaví potřebnými dovednostmi důležitými pro jejich budoucí uplatnění. Z univerzit vyjdou kvalifikovaní absolventi, o které bude na trhu práce zájem. Absolventi budou moci podnikatelským subjektům poskytnout své odborné vzdělání, což příznivě ovlivní ekonomický růst a v delším časovém horizontu povede k vytvoření nových pracovních míst. Je zapotřebí zapojení krajských úřadů, které by měly motivovat vysoké školy k tomu, aby se regionální rozvoj stal atraktivní součástí jejich výukové nabídky. Tento přístup k rozšíření vysokoškolského vzdělávání je možné realizovat ve spojení s malými a středními podniky.

UNICREDS zpochybňuje převažující tradiční univerzitní model a zvažuje potenciální výhody, které nabízí spolupráce mezi různými vysokými školami (tzv. multi-univerzitní kampusy). Definuje zdroje pro dosažení nového typu studentů a rozvíjí spolupráci mezi výzkumnými centry. Švédské příklady dokazují, že taková partnerství jsou úspěšná při získávání rozhodujícího množství finančních prostředků, které jsou potřebné k výzkumu a inovacím, a které v konečném důsledku přispívají k ekonomickému rozvoji regionu.

Hlavním cílem UNICREDS je pochopit, jakou roli hrají vysoké školy v ekonomickém rozvoji kromě své tradiční role zaměřené na vzdělání.

Projekt je založen na modelu ‚trojité šroubovice‘, to znamená partnerství mezi vysokými školami, podnikatelskou sférou a veřejným sektorem. Zkoumá současné i nové způsoby spolupráce, s cílem pomoci předávání znalostí a pochopení nové role univerzit v ekonomickém rozvoji zaostávajících regionů. UNICREDS se snaží rozvíjet převoditelný model pro budoucí vzdělávací a regionální rozvojové programy, které mohou být přijaty Evropskou komisí.

Závěry ze Sofijské konference a s ní spojeného výzkumu by měly být k dispozici v červnu tohoto roku, kdy bude prezentována komplexní zpráva týmu UNICREDS na konferenci ve Skotsku. Zpráva bude obsahovat popis osvědčených příkladů spolupráce a politická doporučení. Tyto výsledky budou součástí výstupů z dalších pěti konferencí, které se budou konat v průběhu tříletého řešení projektu.

UNICREDS je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj a zároveň spolufinancován každým z 15 partnerů podle pravidel i programu INTERREG IVC. Více informací naleznete na www.unicreds.eu.

Videozáznam z konference je k dispozici na YouTube: http://www.youtube.com/watch?…

Partneři UNICREDS
1. Cornwallská Rada, Spojené království www.cornwall.gov.uk
2. Společné univerzity v Cornwallu, Spojené království www.cuc.ac.uk
3. Městský úřad Skellefteå, Švédsko www.skelleftea.se
4. Regionální Rada Vasterbottenu, Švédsko www.regionvasterbotten.se
5. Akademi Norr, Švédsko www.akademinorr.se
6. Město Seinäjoki, Finsko www.seinajoki.fi
7. Univerzitní konsorcium Seinäjoki/Tampere, Finsko www.ucs.fi
8. Seinäjoki Technologické Centrum s.r.o., Finsko www.stoy.fi/en
9. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česká republika www.jcu.cz
10. Jihočeský krajský úřad, Česká republika www.kraj-jihocesky.cz
11. Ministerstvo pro místní rozvoj a veřejné práce, Bulharsko www.mrrb.government.bg
12. Sofijská univerzita, Bulharsko www.uni-sofia.bg
13. Debrecenská univerzita, Maďarsko www.envm.unideb.hu
14. Krajský úřad Hadju Bihar, Maďarsko www.hbmo.hu
15. Ústav tisíciletí Univerzity vysočiny & ostrovů, Spojené království www.uhi.ac.uk

Další články k tématu