Otevírá se netradiční obor Světelný design

23. 3. 2013 | Aktuality

Zcela nový magisterský obor Světelný design lze od příštího akademického roku 2013/2014 studovat na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Ještě do konce měsíce března mohou zájemci posílat přihlášky na adresu školy. Šanci na přijetí mají absolventi bakalářského studia oborů jako je scénografie, režie, jevištní technologie nebo výtvarných škol. Světelný design bude otevřen pro maximálně čtyři studenty.

Základem studia nezvyklého oboru bude tvorba akademických i praktických projektů v oblasti činoherního, muzikálového a operního divadla. Důležitá bude práce s moderními technologiemi, novými typy osvětlovacích i projekčních programů.

„Práce se světlem a projekcemi se ve světovém a postupně i v českém divadle vyvíjí v samostatnou uměleckou disciplínu. Světelný designer se stává často důležitým členem inscenačních týmů vedle režiséra, scénografa nebo kostýmního výtvarníka. Ukazuje se, že dnes už v divadle nestačí pouze osvětlovači, ale že je zapotřebí připravit výtvarně cítící tvůrce, kteří budou zároveň připraveni zvládat moderní technologie,“ komentuje profesor brněnské akademie Josef Kovalčuk vznik nového oboru.

Zdroj: TZ
Foto: sxc.hu