Oslava 17. listopadu spojena s protestem proti komunistům

18. 11. 2003 | Aktuality

Výročí 17. listopadu má pro Českou republiku o něco naléhavější význam než pro zbytek světa, kde se toto datum slaví jako Mezinárodní den studentstva. Uctění státního svátku bylo letos – stejně jako v roce 1989 – spojeno mj. s demonstracemi proti komunistické moci v naší zemi.

Výročí 17. listopadu má pro Českou republiku o něco naléhavější význam než pro zbytek světa, kde se toto datum slaví jako Mezinárodní den studentstva. Uctění státního svátku bylo letos – stejně jako v roce 1989 – spojeno mj. s demonstracemi proti komunistické moci v naší zemi.

Byli to především křesťanští demokraté a mladí konzervativci, kteří v Praze před sídlem KSČM vyjádřili svůj nesouhlas s nárůstem politického vlivu této strany. Demonstrantů se sešlo kolem šedesáti. Během přibližně půl hodiny, po kterou celá akce trvala, provolávali antikomunistická hesla a někteří vyslovili požadavek k ústavním institucím, aby bylo zahájeno řízení o rozpuštění komunistické strany. Zároveň připustili, že nejlepší příležitost k tomuto kroku byla již ztracena počátkem 90. let.
K demonstraci byla také přivolána policie, kterou kontaktovala ochranka sídla KSČM. Jeden z protestujících totiž dveře a chodník před budovou popsal hesly jako „Jste ostuda národa.“ ap. Protože ale šlo o pouhé nápisy křídou, nebyl nikdo policií zadržen.
Posléze se většina demonstrantů odebrala na Národní třídu, aby vzdala úctu u pamětní desky studentského odporu proti komunistickému režimu. Policie, která tou dobou dorazila k budově, pouze legitimovala několik málo příslušníků nacionalistických hnutí, jež přišli protest podpořit.

 

zdroj: ceskenoviny