Opravný termín státních maturit zvládlo 52 procent studentů

5. 10. 2011 | Aktuality

Na opravný termín státních maturit se přihlásilo přes 23 tisíc studentů, pět tisíc z nich však zůstalo doma a ke zkoušce se nedostavilo. U zkoušky tentokrát uspělo 52 procent studentů, tedy více než polovina. Největší problém činila studentům opět matematika a německý jazyk. Náklady byly nakonec 21 milionů korun. Podle ministerstva školství Josefa Dobeše proběhl opravný termín „hladce a bez problémů“.

Podle statistik ministerstva školství měli nejhorší výsledky studenti maturující z němčiny, propadlo jich 59 procent. Z matematiky neuspělo 53 procent studentů, z češtiny 24 procent.

„Úspěšnost podzimních maturantů rovná se 52,3 procenta,“ stojí ve statistikách ministerstva. Po prvním ročníku státní maturity tak zůstává bez zkoušky dospělosti z téměř 99 tisíc studentů celkem 14,4 procenta. Z toho 9,5 procenta u zkoušek propadlo, skoro pět procent se k nim vůbec nedostavilo. Ti, co nepochodili, mohou jít k dalšímu termínu v dubnu či si zkoušku dodělat do pěti let. Pro ty, kteří by ani tak zkoušku dospělosti neudělali, navrhuje Dobeš rekvalifikace. V minulých letech se přitom neúspěšnost u maturit pohybovala kolem 2,5 procenta.

Jednotná úroveň nutná pro získání maturity má podle ministerstva vést ke zvýšení kvality vzdělávání. Na 169 školách byla totiž celková neúspěšnost přes 50 procent, na 25 školách dokonce propadlo 70 procent maturantů. „To je katastrofa,“ komentoval to Dobeš. Na tyto školy chce poslat školní inspekci.

Naproti tomu školy, které vychovaly žáky s nejlepšími výsledky, by měly v budoucnu dostávat více peněz, stejně jako ty, jejichž žáci excelují ve znalostních olympiádách. Více peněz mají dostat také vysoké školy, na které se tito premianti hlásí.

„Maturita se stala masovou záležitostí, nikoli výrazem elitního vzdělávání. Maturita nutně musela změnit charakter, dramaticky se zvětšily rozdíly v jejím pojetí i náročnosti,“ konstatoval šéf centra pro přípravu maturit Cermat Pavel Zelený. Zatímco nyní šlo k maturitám 77 procent populačního ročníku, v roce 1991 mělo zkoušku dospělosti jen 30 procent obyvatel.

Za rok studenty čekají další změny. „Máme rok adaptační fázi, pak budou zavedeny tři povinné předměty, kde jedním z nich bude i cizí jazyk,“ poznamenal Dobeš. Podle něj to může znamenat hrozbu pro mnoho studentů a školy by se měly řádně připravit.

Zdroj: www.ct24.cz