Olympionici z Pchjongčchangu stále čekají na odměnu za medaile

14. 5. 2018 | Aktuality

Sedm českých medailistů ze zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu doposud neobdrželo finanční odměnu za vybojované cenné kovy. Podle ministerstva školství je na vině Český olympijský výbor (ČOV).

Ministerstvo školství kritizuje, že v minulosti hradil výbor olympionikům odměny pouze ze státních dotací, nikoliv z vlastních zdrojů. Výboru tak byla letos přidělena dotace ve výši 70 milionů, což byla nižší částka, než požadoval, a kvůli tomu nemohl olympionikům vyplatit jejich odměny.

„Byl jsem překvapen, že odměny olympionikům jsou vypláceny ze státní dotace, protože olympijský výbor se celou dobu tváří, že je to on, kdo odměňuje úspěšné sportovce. Proto by bylo logické, kdyby je vyplácel z vlastních prostředků. Odmítám, aby si úspěšné sportovce, respektive jejich odměny, bral ČOV jako rukojmí v situaci, kdy je nespokojený s výší státní dotace, a proto od teď bude odměny platit přímo stát,“ uvedl ministr školství v demisi Robert Plaga.

ČOV argumentuje tím, že odměny byly již od vzniku České republiky hrazeny vždy z dotace od státu, která na tyto účely byla přímo určená. „Pokaždé se jednalo pouze o úřednický akt, peníze se po podpisu smlouvy přeposílaly olympijským medailistům,“ vysvětluje ČOV v prohlášení a upozorňuje, že návrh na změnu způsobu vyplacení vzešel z řad MŠMT. Výbor každopádně tuto změnu vítá, protože to pro něj znamená snížení administrativní náročnosti.

Momentálně se ladí poslední detaily ke úpravě legislativy, která umožní ministerstvu vyplácet odměny olympionikům přímo. Podle Plagy by se medailisté peněz mohli dočkat v červenci. Celkem by sportovcům a jejich realizačním týmům mělo být vyplaceno 9 475 000 korun.

pyeongchang-3240367_640

Další články k tématu