Ohlédnutí prváka

23. 7. 2003 | Přijímací řízení

Tramtadadá, tramtadadáá, mám to za sebou! Skončilo zkouškové období, začaly prázdniny. Celkem jsem v obou semestrech prvního ročníku studia na FSS MU navštívil 21 kurzů, úspěšně složil 4 zkoušky, získal 15 zápočtů, za což jsem obdržel přes 90kreditů…

Tramtadadá, tramtadadáá, mám to za sebou! Skončilo zkouškové období, začaly prázdniny. Celkem jsem v obou semestrech prvního ročníku studia na FSS MU navštívil 21 kurzů, úspěšně složil 4 zkoušky, získal 15 zápočtů, za což jsem obdržel přes 90kreditů. To je polovina kreditů potřebných ke složení státní bakalářské zkoušky. Se studijním průměrem 1.74 jsem se umístil mezi 20% nejúspěšnějších studentů mého oboru. Z absolvovaných předmětů chci vyzvednout pro mě „céčkové“ (volitelné) Globální politické otázky a České demokratické osobnosti a ekologické myšlení. Kurzy vypsané Katedrou environmentálních studií v rámci studijního oboru Humanitní environmentalistika (ano, i tak exotické obory lze na naší progresivní fakultě studovat), mě pomohly lépe pochopit nepochopitelné jevy mezinárodní politiky (nacionalismus, terorismus, (ne)řešení ekologické krize, určování strategických cílů zahraniční politiky…) a hlouběji vhlédnout do české politicko-filozofické tradice v kontextu ekologických výzev.

V rovině osobní se nabízí otázka jak moc a jakým způsobem ovlivnilo studium VŠ můj život. V první řadě konstatuji spokojenost. Jejím důvodem nejsou ani tak získané známky a znalosti, ale především kolegové – spolužáci i kantoři. Jejich společnost je mi vzácná, bez nich je mi někdy teskno. Na VŠ potkáte idealisty, relativisty i pragmatiky, alkoholiky, abstinenty, huliče, masožravce, všežravce i vegetariány. Tato pestrá směska ze všech koutů České republiky a světa vytváří prostředí, ve kterém je radost realizovat své nejsmělejší sny. A tak jsem se se spolužáky sešel na večeru tvůrčího čtení, pod záštitou Studentské sekce Mezinárodního politologického ústavu zorganizoval diskusní konferenci na téma „Jak nahradit ropu?“, našel jsem uplatnění na nejnavštěvova­nějších (tedy nejlepších) vysokoškolských stránkách, v příloze Hospodářských novin, v časopise Bariéry a v Sedmé generaci. Zdraví, mír a klid jsem nalézal v pravidelném cvičení Tai-či, při fotbalových turnajích, výletech do přírody, divadla, kina, v hospodě, na koleji nebo na koncertě.

Abych jenom nesebechválil: Starobrno a Černá Hora nejsou vůbec dobrá piva, revizoři jsou prašiví skunkové a už zase nemám kde bydlet. Alespoň bude v druhém ročníku o čem psát.

Hezké prázdniny!

Další články k tématu