Odmaturoval jsem až teď – a co dál?

30. 9. 2015 | Rady maturantům

Konečně máte odmaturováno. Ale co teď? Jestli se vám zdá, že život po maturitě neexistuje, čtěte dál. Přesvědčíme vás, že nejlepší věci jsou teprve před vámi!

Napoprvé se to nepovedlo nebo vám plány překazila nemoc či jiná událost a k maturitě jste šli až v září? Nezoufejte, nic není ztraceno! Ostatně – podobný problém jako vy má bezmála pětina středoškoláků, kterým se nepovedl řádný termín maturity. Sepsali jsme pro vás, co teď se životem.

Jedeme dál!

Pokud jste se hlásili na vysokou a úspěšně zvládli přijímací zkoušky, pořád můžete začít studovat. Mnoho veřejných vysokých škol totiž čeká na pozdní maturanty až do zápisu a může vás dodatečně přijmout. Soukromé školy navíc často nabírají studenty i během podzimních měsíců, takže pokud si můžete dovolit platit často nemalé školné, zkuste štěstí i tam.

Jedeme pryč

Chcete jít na vysokou, ale letos to nevyšlo, a zůstávat doma a pracovat se vám taky nechce? Dejte se na studium jazyků – buď ve formě pomaturitního studia v rodné hroudě, nebo třeba jako au-pair či v programu work and travel v zahraničí. Odjezdem mimo Českou republiku zabijete několik much jednou ranou – utečete stereotypu, naučíte se jazyk a k tomu si něco vyděláte. V pomaturitním studiu budete mít zase jinou výhodu – ještě rok vás stát eviduje jako studenty a nežádá po vás sociální ani zdravotní pojištění.

Jak si v zahraničí poradili vaši předchůdci, si přečtěte v některém z našich článků.

Zlepšíme si karmu

Pokud se nechystáte studovat, ale netíží vás ekonomická situace a do práce se vám ještě nechce, můžete se uplatnit jako dobrovolník a bojovat s chudobou, negramotností či nemocemi. Stačí si vybrat. Takové možnosti nabízejí nejrůznější neziskové organizace, které určitě další pár rukou přivítají. Dobrovolničit můžete jak v Česku, tak v zahraničí, podle svých možností a preferencí.

Kdy jít na pracák

Pokud jste se nakonec přece jen rozhodli zapojit do pracovního procesu, vězte, že status studenta vám končí v den, kdy složíte maturitní zkoušku. Pokud tedy ještě nepracujete, s docházkou na úřad práce neotálejte. Bát se nemusíte – spoustu užitečných informací jsme pro vás sepsali v tomto článku.

Zdroj fotografií: freeimages.com