Od studia až na stáž do ***michelinské restaurace

11. 4. 2018 | PR články

HTMi, neboli Hotel and Tourism Management Institute, je vyhlášenou hotelovou školou ve Švýcarsku, nedaleko od města Luzern. Současně umístěná na 14. místě celosvětově a mezi top 5 Švýcarskými hotelovými školamii dlw QS Ranking. Škola poskytuje svým studentům nejen kvalitní vzdělání v oblasti hotelnictví a turismu, automatickou součástí studia je také získávání zkušeností z praxe, zejména v rámci stáží v předních hotelech a restuaracích po celém světě.

Se svými zkušenostmi ze studia na HTMi, s možnostmi, které škola svým studentům nabízí, i s dosavadními dojmy ze stáže ve špičkové londýnské restauraci The Fat Duck, se v následujícím článku podělili tři její studenti, aktuálně stážisté, Róbert Mikloš, Václav Poskočil a Dominik Stračar.

 

Zkušenosti s HTMi

Všichni tři oslovení studenti popisují své dojmy ze studia na HTMi obdobně. Prvotní nervozita byla hned po příjezdu zahnána rodinnou atmosférou, jenž na škole vládne, a přátelským přístupem spolužáků, kteří nově příchozí okamžitě brali mezi sebe. Není se až tak čemu divit, neboť na škole studuje jen okolo 200 studentů a všichni se tudíž mezi sebou znají. K pozitivním prvním dojmům samozřejmě přispívá také nádherná příroda švýcarských Alp, která areál školy obklopuje.

„Jako první věc po příjezdu na HTMi mě překvapil neskutečný výhled z parkoviště na Alpy. Pak se mě ihned ujal Jacky, student v MiT progamu ze Singapuru, který mi všechno vysvětlil, seznámil s prvními studenty a ukázal celou školu. Bylo to naprosto úžasné, úplně jiné než jakákoliv česká vysoká škola. I po prvním týdnu jsem byl stále u vytržení ze všeho, co se kolem dělo. Hlavně z možností, kde všude budu moci absolvovat praxi, pro jaké vyhlášené hotely, restaurace nebo osobnosti,“ sdílí své první dojmy na nové škole Václav Poskočil.

image1

 

Praxe jako součást každého studia

Právě velký důraz na zkušenosti z praxe jsou pro HTMi charakteristické. Její absolventi projdou během studia hned několika stážemi, z nichž většina probíhá v restauracích a hotelech světového formátu.

“Mou první stáž jsem absolvoval ve Švýcarsku, v pětihvězdičkovém hotelu Le Grand Bellevue. Bylo to jako sen, nikdy bych si nemyslel, že už během prvním ročníku školy budu mít možnost jít pracovat do luxusního hotelu a poté rovnou do Michelinské restaurace. Rozhodně to byla úžasná zkušenost, naučil jsem se obrovské množství věcí a myslím, že mi dopomohla i k tomu, dostat se sem do Fat Duck. Na obou těchto stážích jsem se snažil vydat ze sebe maximum, být každým dnem lepší než včera a neustále se posouvat dále,” popisuje své zážitky Róbert Mikloš.

 

Jak se dostat na stáž do restaurace světového formátu?

Stáži ve špičkové restauraci předchází, stejně jako ve většině jiných, osobní pohovor. Na HTMi je prvním krokem registrace k pohovoru přes HTMi   Career centrum a vyplnění krátkého dotazníku. Studenti mají rovněž možnost zúčastnit se workshopu, na kterém jim přímo manažer restaurace, do které se hlásí, vysvětlí hlavní koncept podniku a poví mnohé další podrobnosti. Pak už zbývá jen zazářit u osobního pohovoru a ukázat nadšení pracovat a učit se novým věcem. Pokud u něj kandidát obstojí, dostává se do druhého kola na tzv. Trial, který probíhá již přímo v restauraci.

„Výběrové řízení do Fat Duck bylo úplně stejné jako u mých předchozích pozic. Musím však přiznat, že u tohoto pohovoru jsem se cítil nesmírně nervózně, vůbec jsem nevěděl co můžu čekat, byla to prozatím jedna z nějvětších zkoušek mého života. Celý pohovor trval asi 30 minut. Ptali se mě na množství různých otázek – na mé zkušenosti, na předešlé stáže a samozřejmě hlavně na jídlo. Po jeho skončení jsem neměl nejmenší tušení, zda jsem si vedl dobře nebo ne a zda mám vůbec šanci se na stáž dostat. Hlásilo se nás okolo 30 studentů a já byl nakonec jeden z pouhých tří, kterým se to podařilo, za což jsem nesmírně vděčný,“ popisuje své dojmy z výběrového řízení Róbert Mikloš.

 

Stáž v The Fat Duck

Sama stáž ve špičkové restauraci je velmi náročná, vyžaduje maximální zapojení a schopnost rychle se učit. Zejména na začátku, kdy musí stážista rychle pojmout obrovské množství informací o každém z připravovaných jídel – od receptury a složení, až po alergeny a mnohé další věci. Náročný je však i každý jednotlivý den, neboť všechny místní pokrmy jsou doslova uměleckými díly a vše funguje dle přesně stanoveného harmonogramu, jak vypráví jeden ze satážistů Dominik Stračar.

„Na stáž ve Fat Duck jsem nastoupil v lednu, začínalo se inventurou skladů a důkladným úklidem, téměř jako na operačním sále. Zároveň jsem se seznamoval s novým týmem, který pro mě však byl již od začátku jako rodina. Týdenní harmonogram je závislý na pracovním plánu a na ranní či odpolední službě. Při ranní službě začínáme v 8 hodin a restaurace se připravuje na oběd. Pokrmy jsou doslova umělecké kreace a jejich příprava je proto velmi náročná. V 11 hodin dopoledne už musí být na oběd vše přichystáno. V 11:30 proběhne ranní briefing, kde probereme vše ohledně obědových hostů a zmíníme jejich případné alergie a přání. Ve 12:00 přivítáme první hosty. Poslední hosté z oběda končí nejpozději v 18:30. Hosté si mohou vybrat buď ze standardního menu nebo je pro ně připraveno speciání menu na míru. Tomu předchází počáteční rozhovor a dle individuálních životních zážitků je následně vytvořena mistrovská kreace. Ty tři michelinské hvězdy, jimiž se tato restaurace pyšní, mají svůj důvod,“ vypráví každodenní příběh provozu restaurace Dominik Stračar.

FAT DUCK_credit_ WORLD_DINER

Proč jít na stáž?

Všichni tři mladí stážisté se shodují, že absolvování praxe v restauraci jako je Fat Duck, jim umožnila obrovský kariérní posun a nenahraditelné profesní zkušenosti.

“Naučil jsem se neskutečné množství věcí, které mě posouvají vpřed nejen jako hospitality profesionála, ale také jako člověka a osobu. Získal jsem mnoho zkušeností ohledně jídla, jeho servírování, příprav a postupů, ale také mnoho znalostí o psychice človeka. Proto jsem přesvědčen, že mi rok v The Fat Duck nesmírně pomůže do života a doufám, že mi i otevře dveře do jiných restaurací ve světe, které patří mezi světovou špičku,“ vyjmenovává přínosy stáže Róbert Mikloš

Podobné dosavadní dojmy má také Václav Poskočil: „I když už mám pár stáží za sebou, nikdy bych neřekl, kolik nových věcí se v The Fat Duck naučím za tak krátkou dobu a těším se, co vše budu umět po roce v tomto úžasném prostředí. Už teď mám přátele a kontakty mezi špičkami v oboru, kteří tady pracují, a věřím, že do budoucna mě tito lidé naučí plno dalších úžasných věcí a navzájem si pomůžeme.“

I třetí ze stážistů potvrzuje, že se očekávání, které od stáže měl, naplnila, a že je důležité nebát se směřovat vysoko. „Od každé stáže si člověk slibuje, že jej díky novým zkušenostem posune dopředu. Tady v tříhvězdičkové restauraci to platí o to více, neboť absolutní profesionalita je zde na denním pořádku. Vše co děláte musí být účelové a musíte vždy myslet dva kroky dopředu, neboť pracujete v týmu. Nové zkušenosti o jídle, víně i o týmové práci, které zde získám, pro mne budou obrovskou devizou pro můj budoucí profesní život. Jsem si vědom toho, že v tomto oboru je důležité projít si vším úplně zespoda. Jen tak můžete jako budoucí lídr porozumět svým zaměstancům,“ vysvětluje své zkušenosti i motivaci Dominik Stračar.

 

Perfektní příprava na budoucí profesní život

Studium na HTMi a možnosti, které svým studentům škola nabízí, jsou úžasnou průpravou do budoucího profesního života, jak se shodují všichni tři dotazovaní mladí muži. Jednou z hlavních charakteristik školy je totiž propojení studia s praxí. Po ukončení studia už díky tomu mají absolventi za sebou i rok a půl nebo dva roky praxe. Mají tak možnost budovat svou kariéru již během studia, navíc v těch nejlepších hotelech a restauracích po celém světě.

„HTMi na mě určitě nechá velkou stopu, ze studijního hlediska, ale i z pohledu člověka a osobnosti. Není totiž školou kam přijdu, odsedím pár hodin, něco se naučím a skončíme. Člověka tady posouvají neustále vpřed, vždy je cílem ujít „ extra mile“. HTMi je ale zároveň rodina, která mě podporuje ve všem, a ať už jsem kdekoli na světě, vím, že mi po

dají pomocnou ruku nebo mi poradí v těžkých rozhodnutích. S pomocí HTMi bych se chtěl v rozmezí 5-10 let dostat na manažerskou pozici v některé z top restaurací nebo hotelů kdekoli na světě, abych mohl získávat další zkušenosti a jednoho dne si otevřít vlastní restauraci a přinést Michelinskou hvězdu na Slovensko,“ shrnuje své plány a možnosti, které mu škola dává, Róbert Mikloš.

 

Zaujala Vás tato příležitost a chcete vědět ještě více?

Kontaktujte českého konzultanta a absolventa HTMi, který Vám poskytne více informací o možnostech studia na HTMi:

PETR JISKRA

absolvent a rádce pro české studenty
Mobil: +420 728 005 849

www.htmi.ch

banner_1
Zdroj foto:  Róbert Mikloš a internet

Další články k tématu