V pražské MHD nadále jen se studentským průkazem

4. 6. 2012 | Aktuality

Jakkoli to do poslední chvíle vypadalo, že si všichni pražští studenti budou muset hromadně zařizovat kartu Opencard nebo papírové „lítačky“, a to bez ohledu na to, zda jsou z Prahy, či nikoli, nakonec se některým školám podařilo se s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) domluvit na ponechání stávajících podmínek. Ty umožňují studentům jako cestovní doklad pro cesty po Praze používat jen studentský průkaz, ať už s licencí ISIC, nebo bez ní. K tomuto průkazu si pak stačí zakoupit pouze papírový kupon.

O prosazení těchto podmínek se zasadila nejen Univerzita Karlova, ale také České vysoké učení technické a Akademie múzických umění. Nová smlouva u nich začala platit dnem 1. června. Už dříve si tyto nové podmínky dojednaly Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Česká zemědělská univerzita. Pouze Vysoká škola ekonomická si výjimku nedojednala.

Důvodem, proč chtěl DPP zavést pro studenty povinnost zařídit si Opencard nebo klasický jízdní doklad jako průkaz pro cestování městskou hromadnou dopravou, bylo hlavně to, že mnozí studenti zneužívali délky platnosti karty ISIC, a to i přesto, že již neměli status studenta. Dopravce si proto musel od škol kupovat seznamy těch vlastníků karty, kteří byli ještě stále studenty. Nyní by měly univerzity tato data dopravnímu podniku poskytovat bezplatně.

Zdroj: www.ukacko.cz

Další články k tématu

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto …

Maďarští studenti mohou přijít o Erasmus

Maďarští studenti mohou přijít o Erasmus

Evropská komise pozastavila přísun 12 miliard euro z unijních fondů pro porušování zásad právního státu a korupci ze strany maďarské vlády Viktora Orbána. Ze zmražené částky fondů měl být financován mimo jiné Maďary oblíbený výměnný program Erasmus+. Na některých univerzitách teď hrozí, že studenti o program příjdou. Důvodem, proč Maďarsko o peníze na program přišlo, je napojení …