OBOROVÝ SERIÁL: Kam se hlásit pokud mě baví fotografování

14. 8. 2018 | O studijních oborech

zaklady_fotografovani

Fotografie zachycuje okamžiky, příběhy a události, které se již nikdy nebudou opakovat. Máte potřebnou kreativitu a fantazii, ale připadá vám, že fotografů je kolem spousta? Pak věřte, že těch opravdu dobrých je jen hrstka. Studium na VŠ vám pomůže najít inspiraci a získat nutné vzdělání k tomu, abyste se fotografii mohli věnovat na profesionální úrovni. Vybírat můžete z následujících oborů.

Obor Fotografie

Fotografie je umění i věda. Je již nedílnou součástí moderní komunikace, která využívá tento vizuální jazyk velmi kreativním způsobem. I laik dnes fotografuje a skoro denně postuje selfie na Instagram, zachycuje okem fotoaparátu své každodenní zážitky na Facebook… tady jde však o mnohem více. Při studiu oboru fotografie se naučíte instalovat ten správný objektiv a další práci s potřebnou technikou. Vytříbíte svůj cit pro kompozici a práci se světlem. Rozvinete své tvůrčí schopnosti a naučíte se posoudit každou výslednou fotografii. Díky studiu získáte cenné kontakty, což vám pomůže s budoucím uplatněním na trhu práce. Pak již záleží jen na vás, zda budete odborníkem na „volné noze“ najímaným na konkrétní úkoly, rodinným fotografem zachycující šťastné životní okamžiky nebo profesionálem v reklamní agentuře či médiích.

Art and Design Institut – předpokládaný den otevřených dveří 27. 5. 2019.

Akademie múzických umění v Praze – den otevřených dveří 20. 5. 2019.

 

Obor Tvůrčí fotografie

Kromě již výše zmíněného je tento obor snad jen více zaměřen na teorii umění, dějiny umění a estetiky. Poznáte tak historii z pohledu starých fotografií, což vám přinese zcela jiný pohled na svět a fotografii. Součástí studia jsou i další výtvarná umění a také výuka jazyků. Jako absolvent tohoto oboru se uplatníte v oblasti médií, tedy zejména v denících a časopisech či internetových zpravodajích, ale i v televizi a u filmu. Práci můžete po dostudování hledat také v marketingových odděleních firem nebo ve fotografických odděleních muzeí, galerií či výzkumných ústavů, nebo třeba v nakladatelství.

Slezská univerzita v Opavě – předpokládaný den otevřených dveří 16. 1. 2019.

Ostravská univerzita – předpokládaný den otevřených dveří 31. 1. 2019.

 

Obor Fotografie a intermediální tvorba nebo Fotografie a audiovize

U těchto oborů se již fotografie prolíná s filmem. Vychází z faktu, že fotografická tvorba dnes již zahrnuje dovednosti s analogovými a digitálními záznamy obrazu. Snaží se proto studentům předat znalosti a schopnosti ohledně úpravy fotografií, ale i filmu. Cílem studia je seznámit vás s nejnovějšími digitálními technologiemi a připravit vás na jakékoliv zadání z uměleckého průmyslu. Naučí vás, jak využívat a prosazovat své nápady. Také vás připraví na práci ve vedoucích pozicích. Uplatníte se tak jako art director, kurátor či obrazový redaktor, audiovizuální kreativec, specialista postprodukce, obrazový editor nebo jako vedoucí marketingového týmu.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem – předpokládaný den otevřených dveří 25. 1. 2019

Vysoká škola kreativní komunikace – dny otevřených dveří 4. 9. 2018 a 29. 1., 26. 2., 26. 3., 30. 4., 28. 5., 3. 9. 2019.

 

Pokud byste chtěli studovat fotografii v angličtině, máte následující možnost:

Obor Visual Art Studies

Anglo-americká vysoká škola, Praha– předpokládané dny otevřených dveří 9. 11. 2018 a 8. 2. 2019.

Další články k tématu