Reportáž: O životě na koleji

26. 12. 2013 | Studentský život

Určitě už jste slyšeli bezpočet historek o životě na koleji. Dobré třeba o spolubydlících, špatné například o nevalné čistotě. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat celkový pohled na bydlení ve studentské ubytovně. Do svého pokoje nás pustila Justýna, studentka prvního ročníku psychologie na Univerzitě Karlově.

„Chtěla jsem to zkusit. Říkala jsem si, že když nepůjdu na kolej teď, tak už nikdy,“ zahajuje Justýna. Vybrala si kolej Arnošta z Pardubic, která se nachází v samém centru Prahy, prakticky za rohem od Národního divadla. „Ta poloha je fakt super, všude dojdu pěšky. Školu mám na Lazarské, takže deset minut chůze. Když jedu domů vlakem a nemám tašky, tak to na hlavák taky není daleko. První měsíc jsem si vůbec nepořizovala Opencard,“ vyjmenovává Justýna výhody polohy koleje.

A pokračuje – koleje Arnošta z Pardubic se totiž řadí mezi ty „lepší“ studentské ubytovny. Čisto, málo lidí, solidní zabezpečení – i když jsem přišla jen na krátkou návštěvu v průběhu odpoledne, musela jsem se u vchodu na recepci zapsat do knihy návštěv. Ale stejně se „na Arnoštu“ krade, říká Justýna a ukazuje mi ovoce a zeleninu vyskládanou za oknem. „V kuchyňce to nechávat nemůžu. Myslela jsem, že jsou vysokoškoláci rozumní, ale fakt, co dáte do ledničky, to zmizí.“

Velké pokoje, malá kuchyňka

Justýna bydlí na čtyřlůžkovém pokoji se třemi dalšími spolubydlícími. Není jim tam někdy těsno? „Vůbec ne. Potkáváme se tu až večer. Navíc pokoj je prostorný, máme dost místa, tak si nepřekážíme. Nejhorší jsou asi budíky. I když jsem to nejspíš obvykle já, kdo budí ostatní.“ A jak se potkáváte s ostatními obyvateli koleje? Arnošt z Pardubic má totiž na každé patro jednu kuchyňku a jedny společné sprchy. „Na patře může být takových šedesát lidí,“ počítá Justýna. „V kuchyňce jsem párkrát musela počkat. Ale není to žádné vyvařování, jím hlavně těstoviny. Sprchy jsou horší. Je jich sice dost, ale není tam žádné místo na převlečení a nedají se zamknout, takže může kdokoliv přijít, když jste zrovna jenom v ručníku.“ Teplá voda ale prý ještě nikdy nedošla – jen když se sprchuje moc lidí najednou, tak neteče skoro žádná.

Pro a proti koleji

Jestli vám nevadí spolubydlící na pokoji, společné sprchy a kuchyň, a chcete vyzkoušet ten správný studentský život, jděte bydlet na kolej. Spokojíte-li se i s horší polohou ubytování, menšími pokoji a s kolejemi horších pověstí, můžete i celkem ušetřit. Cena ubytování na koleji se ve všech studentských městech dá sehnat přibližně od 2 500 Kč výš. Naopak připlatíte-li si, můžete bydlet na takzvané buňce, kde sprchu a kuchyňský koutek sdílejí obvykle dva pokoje.

Nespornou výhodou je, že pokud bydlíte na stejné koleji (nebo dokonce ve stejném pokoji) se spolužáky, můžete se spolu učit a navzájem si pomáhat. Navíc koleje často bývají blízko školy, takže ušetříte čas za dojíždění. Ty, kdo mají rádi bohatý společenský život a nejrůznější večírky, potěší časté společné party zvané „chodbovice“ nebo „kolejnice“.

Naopak nevýhodou může být minimum soukromí, sdílená kuchyň a sociální zařízení. Zkusit se má ale všechno a vysoká škola je pro experimenty s bydlením asi nejvhodnější období. Jaké jsou vaše zkušenosti s kolejemi?