O prázdninách za cizími jazyky

12. 6. 2009 | Studium v zahraničí

Možná právě teď přemýšlíte, jak využít volné týdny prázdnin, jež se rýsují nad obzorem. Můžete vyrazit s partou přátel na výlet, můžete se jen tak „válet“ anebo chodit na brigádu. Ale také se můžete rozhodnout nenechat ladem své jazykové znalosti a zapojit se do některého z kurzů rozmanité nabídky jazykových škol a institucí.

O prázdninách si vybere opravdu každý. Jazykovky se soustředí jak na klasické docházkové kurzy v různých pokročilostech a zaměřeních, tak na pobytové kurzy doma i v zahraniční. Věkově výuka nebývá příliš omezena, a tak se může společně vzdělávat třeba i celá rodina (vyjma psů, koček a rybiček).

Docházkové kurzy

Příznivcům tradiční lavicové formy výuky vycházejí školy vstříc i co do pestrosti vyučovaných jazyků. Samozřejmostí jsou kurzy angličtiny a němčiny, mezi velmi často vyučovanými jazyky najdete francouzštinu, italštinu a španělštinu. Narazíte ovšem také na kurzy ruštiny, čínštiny, švédštiny, arabštiny nebo japonštiny. Vybrat si můžete z termínů víkendových, čtrnáctidenních, čtyřtýdenních nebo až tříměsíčních. Vyučuje se dopoledne i odpoledne. Kurzy jsou koncipovány většinou jako intenzivní případně jako příprava na dovolenou, obvykle kladou důraz na konverzaci. Cena se odvíjí od délky kurzu a jeho typu a také od preferovaného počtu studentů ve vyučovací skupince, takže můžete za výuku zaplatit okolo 1 000 korun za 16 — 20 hodin výuky, ale také přes 6 000 korun za kurzy o více týdnech. Některé školy nabízí různé slevy – pro držitele ISIC karty, pro vlastní studenty či akce typu „přiveď kamaráda, získáš slevu“.

Zdroje informací, adresář:
Jazyková škola Caledonian School
Jazyková škola Lingua centrum
Vzdělávací společnost Tutor
Jazyková škola Miramare
Jazyková škola Polyglot
Rozcestník jazykových kurzů EduCity

Pobytové kurzy v ČR

Pokud je vám líto trávit prosluněné letní dny ve vydýchané učebně, můžete se přihlásit na některý z pobytových kurzů. Pořádají se v různých rekreačních střediscích a rozhodně se neomezují jen na výuku. Časový rozvrh je pevně daný, ale pamatuje se v něm na volné chvíle, kdy se mohou účastníci pobytu sportovně či relaxačně vyžít podle nabídky místa. Některé doplňkové aktivity bývají zahrnuty do ceny kurzu – vypravíte se tak např. na krátký výlet nebo si zahrajete bowling. Je dobré si zjistit, co škola do ceny započítává a co ne, aby nedošlo k případným nedorozuměním. Výuka se také koná často v přírodě místo v interiérech budov. Výhodou je neustálý kontakt s lektory i s dalšími účastníky a také možnost alespoň na týden se myšlenkově odpoutat od všech všedních starostí. Co do jazykové pestrosti je nabídka kurzů chudší, ve velké většině jsou orientovány na angličtinu. Některé školy nabízí také pobytové kurzy němčiny a francouzštiny. Výuka je odstupňována podle úrovně znalostí účastníků od začátečníků až po pokročilé. Kurzy bývají týdenní a čtrnáctidenní. Cena se pohybuje v rozmezí 3 — 12 tisíc korun podle délky kurzu a konkrétní nabídky školy.

Zdroj informací, adresář:
Jazyková škola Slůně
Jazyková škola Skřivánek
Jazyková škola Dolphin
Jazyková škola Easy English
Jazyková škola Threshold Training Associates

Kam vyrazit za výukou jazyků? Možností je celá řada (foto: Stock.XCHNGKam vyrazit za výukou jazyků? Možností je celá řada (foto: Stock.XCHNG)

Zahraniční jazykové pobyty

Chcete-li výuku jazyka opravdu zintenzivnit, vypravte se na jazykový kurz do zahraničí. Neustálá konfrontace s cizím prostředím vás bude nutit vybraný jazyk používat – ve škole, na nákupu, v hospůdkách a restauracích, při kontaktu s „domorodci“ i s vašimi pobytovými souputníky. Připravte se ale na vyšší výdaje než u domácích kurzů – začíná se okolo 10 tisíc korun a cena stoupá úměrně s počtem týdnů. Ovlivněna je také typem ubytování, zemí pobytu, pojištěním, případnými vízy či náklady na dopravu. V zahraničí můžete strávit 2 týdny, ale klidně i celé prázdniny. Vyrazit však lze téměř do celého světa – do celé Evropy, do USA, na Kubu, do Mexika, do Austrálie, na Nový Zéland i do Číny a Japonska. Taková cesta může být i výbornou dovolenou, setkáním zajímavých lidí, objevením nových přátel a dobrodružstvím. Zahrnuje také ale více rizik, je dobré se ptát na všechny nejasnosti, dříve než někam odjedete, využít zkušeností absolventů podobných kurzů a vyhnout se tak nepříjemným peripetiím.

Zdroj informací, adresář:
Agentura Alfa Agency
Jazyková škola London Institute Praha
Agentura Student Agency
Cestovní kancelář EF – Education First
ESL jazykové pobyty
Agentura Intact
Agentura Studyline

Další články k tématu