O maturanty z němčiny mají firmy velký zájem

15. 5. 2018 | Inspirace

Studenti, kteří letos maturovali z němčiny, se nemusí bát, že by se na trhu práce neuplatnili. Angličtina je sice stále nejžádanější cizí jazyk, a opravdu se díky ní domluvíte všude a téměř s každým, ale německé a rakouské firmy působící v České republice mají zájem výhradně o absolventy s dobrou znalostí němčiny. Tu vítají také pohraniční společnosti.

Německý jazyk je dále velkou výhodou v řadě konkrétních oborů. Za všechny můžeme jmenovat například strojírenství, automobilový nebo chemický průmysl, což v České republice čítá stovky úspěšných firem a nabízí tisíce pracovních míst.

Z německého jazyka letos maturovalo o více jak polovinu méně studentů než před pěti lety. Zatímco angličtinu si zvolilo 72,3 % maturantů, němčinu pouze 2,6 %. Zároveň o němčinu klesá zájem také ze strany veřejnosti. Firmy nabízející jazykové kurzy tento trend pozorují již několik let. Mimo angličtinu je zájem spíše o španělský jazyk a ruštinu. Z exotičtějších jazyků je to čínština a arabština.

Two businessman meeting and brainstorming while using laptop at

To jsou hlavní důvody, proč se o rozvoj německého jazyka u českých studentů snaží řada projektů a organizací (například Němčina pro studenty technických oborů, Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem). Překvapivé je, že tyto projekty mají na své cíle dostatek finančních prostředků, avšak pro změnu zase bojují s nedostatkem kvalifikovaných učitelů.

Pokud tedy patříte mezi úspěšné maturanty z německého jazyka, dál tuto dovednost rozvíjejte při svém pomaturitním studiu. Pokud se budete v budoucnu ucházet o místo ve společnosti s německým managementem nebo ve firmě, která má své hlavní obchodní partnery právě v Německu či Rakousku, pak věřte, že vám tento jazyk otevírá cesty k velice úspěšné kariéře.

Zdroje: ihned.cz, idnes.cz, jazykovky.cz

Další články k tématu