Nový obor na UK: Orální historie – Soudobé dějiny

20. 6. 2008 | O studijních oborech

Zajímají vás dějiny v interdiscipli­nárním kontextu? Chtěli byste spolupracovat na praktickém výzkumu moderní historie? Potom vás nejspíš zaujme tento nový obor Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy…

**O co jde? ** Cílem tohoto navazujícího magisterského studijního oboru je vychovat vysokoškolsky vzdělané odborníky v oblasti soudobých dějin a orální historie na magisterské univerzitní úrovni. Obor navazuje na bakalářské studijní programy společenskovědního a humanitního směru a zaměřuje se na velmi perspektivní problematiku soudobých dějin v širokém interdiscipli­nárním, geografickém a časovém pojetí.

Obor umožňuje studentům, aby se profilovali ve dvou segmentech. Směr historický vedle základních předmětů z oboru v hlavní nabídce umožňuje specializaci na konkrétní témata vykládaná v mezinárodním a interdisciplinárním kontextu. Směr metodologický se zaměřuje především na teoretické i praktické otázky využití orální historie a dalších kvalitativních metod při výzkumu nedávné minulosti. Studium je v rámci obou směrů založeno nejen na získávání teoretických a metodologických poznatků z nejrůznějších příbuzných oborů zkoumajících dané téma (kromě historie a antropologie také z politologie, sociologie, sociální lingvistiky, psychologie, sociální geografie apod.), ale poskytuje studentům adekvátní možnost aktivně se na výzkumu zkoumaného tématu podílet (formou prací, zapojení do výzkum.projektů, účastí na konferencích).

Přijímací zkoušky Přijímací řízení se skládá z písemného testu na základě požadované literatury a z ústního pohovoru nad bakalářskou prací a motivačního pohovoru. Oborový písemný test vycházející z doporučeného seznamu literatury – jedna otázka z každé publikace. V této části přijímacího řízení je možno získat max. 5 bodů. Ústní přijímací řízení se skládá z:

  • hodnocení odborných předpokladů pro studium oboru Orální historie – Soudobé dějiny. Uchazeč představí téma své kvalifikační práce, své odborné zaměření a motivaci ke studiu. Tato část ústní zkoušky je hodnocena max. 5 body.
  • hodnocení eventuální praxe uchazeče v příslušném oboru (terénní výzkum, publikační činnost, vystoupení na konferenci, účast na projektech etc.). Pokud student prokáže praxi relevantní vzhledem k oboru, může získat max. 2 body.
  • hodnocení jazykových znalostí. Po doložení znalosti světového jazyka MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÝM certifikátem bude uchazečovi připsán 1 bod v přijímacím řízení.

Podmínky přijetí Uchazeč může podat přihlášku pouze na jednu formu studia (prezenční či kombinované). Podmínkou přijetí je ukončené bakalářské (příp. magisterské) studium v některém z příbuzných oborů nejpozději do 30. 9. 2008. Podmínky přijetí ke studiu splní každý uchazeč, jehož bodový zisk v žádné části přijímací zkoušky nebude nulový, přijati budou uchazeči s nejvyšším počtem získaných bodů.

Požadovaná literatura

  1. VANĚK, M. – MÜCKE, P. – PELIKÁNOVÁ, H.: Naslouchat hlasům paměti: Teoretické a praktické aspekty orální historie. Praha: ÚSD AV ČR, 2007.
  2. JOHNSON, Paul: Dějiny 20. století. Praha: ROZMLUVY, 1991.
  3. CUHRA, Jaroslav a kol.: České země v evropských dějinách 4,od roku 1918. Praha: PASEKA, 2006.
  4. VANĚK, Miroslav: Orální historie ve výzkumu soudobých dějin. Praha: ÚSD AV ČR, 2004.
  5. OTÁHAL, Milan: Opozice, moc a společnost 1969–1989. Praha: MAXDORF, 1994.

Uplatnění absolventů Absolventi mají šanci se stát nejen úzce specializovanými odborníky s uplatněním v oblasti vědecké a výzkumné činnosti provozované na akademické půdě, ale díky svým získaným znalostem, dovednostem a zkušenostem mají možnost širokého uplatnění ve sféře formálního a neformálního vzdělávání, v institucích univerzitního i neuniverzitního typu, jako řadoví nebo vedoucí pracovníci ve státní a politické správě ústřední, krajské nebo místní úrovně, v expertních skupinách EU, v agenturách sítě OSN, ve sféře památkové péče a obecně ve sféře péče o kulturní dědictví (např. v památkových ústavech, v muzeích apod.), dále pak na pozici správců novodobých archivních fondů a pracovníků odpovědných za spisovou službu v archivech státních, ale také podnikových a firemních, samozřejmě pak naleznout uplatnění v soukromém sektoru jako pracovníci neziskových organizací působících např. v oblasti dodržování a obecné ochrany lidských práv, v oblasti monitoringu genderových práv či práv menšin, nebo se budou specializovat na konkrétní sociální pomoc a poradenství u vybraných jednotlivců či skupin obyvatel. Dále pak absolventi budou působit jako řadoví pracovníci, potažmo pracovníci managementu domácích, evropských či globálních politických (či ekonomických) institucí a organizací, jako tvůrčí pracovníci tištěných, elektronických či audiovizuálních médií nebo jako oborní analytici a experti v oblasti poradenství.

Minimální počet přijímaných v prezenčním studiu: 20 Minimální počet přijímaných v kombinovaném studiu: 15 Délka studia: 2 roky

Důležitá data: Termín přijímacích zkoušek: 3. 9. 2008 Termín podání přihlášek: 15. 7. 08

Zdroj: http://www.fhs.cuni.cz/default.asp?…