Maturitní rok – na co se připravit

12. 9. 2014 | Rady maturantům

Poslední rok na střední bývá ten nejnáročnější. „Zkouškou dospělosti“ může být už jen správný výběr maturitních předmětů a také vhodné vysoké školy. Na co dalšího se připravit v nadcházejícím školním roce?

1. pololetí

Září, první měsíc školního roku, slouží vždy spíše k rozkoukání se. Užitečné tedy je udělat si určitý časový plán, a pak se také snažit ho plnit. Je ale dobré začít už pracovat na seznamu knih k maturitě z českého jazyka. Určitě se také vyplatí vést si průběžně čtenářský deník, nebo si přečtené knihy rovnou zpracovávat jako maturitní otázky. Ušetří vám to později mnoho času. Dvacet knih přece jen nepřečtete za týden.

V říjnu je třeba začít se již intenzivněji připravovat. Za prvé tím, že si ujasníte strukturu maturitních otázek. U humanitních předmětů, zejména u dějepisu, se můžete řídit klasickými třemi body: příčiny, průběh a důsledky. Za druhé se vyplatí začít se připravovat na Národní srovnávací zkoušky (NSZ), které pořádá společnost Scio. Ty vám pomohou „odbýt si“ přijímačky na několik vysokých škol najednou. První termín NSZ je už v prosinci. Začínají také různé přípravné kurzy na vysokou školu.

Ani se nenadějete a je tu listopad. Tradičním pomocníkem ve výběru vysokých škol je veletrh Gaudeamus v Brně, který se letos koná ve dnech 4. až 7. 11. 2014. S koncem listopadu pak končí i podávání přihlášek na umělecké školy, jako například AMU nebo JAMU, ale i na architekturu. Na mnoha středních školách začínají v tomto měsíci také stužkovací večírky nebo i maturitní plesy. Listopadové číslo Učitelských novin vám může pomoci v orientaci v jednotlivých otevíraných oborech vysokých škol. Zároveň vysoké školy začnou pořádat dny otevřených dveří, na kterých se s oborem můžete blíže seznámit a zeptat se i na konkrétní otázky.

Důležité je rozmyslet si přesně, z kterých předmětů budete maturovat. K 1. prosinci je totiž nutné podat závaznou přihlášku k maturitě a maturitní předměty pak už nemůžete měnit. V posledním měsíci kalendářního roku se konají první Národní srovnávací zkoušky, konkrétně 13. 12. z OSP, ZSV a VŠP. S koncem roku můžete začít bilancovat, kolik otázek máte zpracováno. Zároveň ale ještě nemusíte úplně panikařit.

Leden je důležitým měsícem nejen proto, že končí první pololetí a ti empatičtější vyučující už vás nebudou tolik tlačit do učení předmětů, z nichž nematurujete. V tomto měsíci probíhají také první kola přijímacích zkoušek na již zmiňované umělecké školy. Ti z vás, kteří ještě stále váhají s výběrem vysoké školy, mohou využít veletrh Gaudeamus v Praze, který proběhne 27. a 28. 1. 2015.

2. pololetí

Sotva skončil shon kolem konce jednoho pololetí, začne vše nanovo. Tentokrát ale navíc přibude fakt, že se musíte definitivně rozhodnout, na které vysoké školy se přihlásíte. S koncem února totiž končí i termín podávání přihlášek na většinu vysokých škol. Naštěstí už lze vše vyřídit elektronickou cestou a vy nemusíte běhat na poštu s každou další přihláškou. Aby toho nebylo málo, hned 7. 2. proběhne další termín NSZ, kde se k OSP, ZSV a VŠP přidá i matematika. Národní srovnávací zkoušky budou odteď probíhat každý měsíc, v květnu dokonce dvakrát. Přesné termíny i předměty, ze kterých NSZ probíhají najdete na webu společnosti Scio (https://www.scio.cz/…-a-mista.asp). Vyplatí se také vědět, že se vám nakonec bude započítávat nejlepší výsledek ze všech absolvovaných termínů zkoušek.

Jestliže jste se nestačili přihlásit na vysokou školu v únoru, bude pro vás dobrou zprávou, že některé školy přijímají přihlášky i v březnu. V tomto měsíci také pokračují přijímací zkoušky na umělecké obory.

Duben je de facto finišem. Měli byste vytrvat a projít si opravdu alespoň jednou každou z maturitních otázek. Vyhnete se tak pocitu nejistoty a možná vás nebudou trápit zlé sny, ve kterých sedíte před komisí a máte totální výpadek paměti. Duben je ale také posledním celým měsícem, který se svými spolužáky strávíte ve školních lavicích. Třídy si proto připravují tabla, aby mohly ukázat světu, že to jsou letos oni, kdo bude skládat zkoušku dospělosti.

V květnu už vypukne to, na co jste se celý rok připravovali. Didaktické testy a písemné práce se budou v tomto školním roce psát od 4. do 13. 5. 2015. Těmto nevyhnutelným povinnostem každého maturanta ale předchází tradiční poslední zvonění a loučení se střední školou i s mladšími spolužáky. Následuje „svatý týden“, který by měl sloužit hlavně k opakování. Pak už přijde na řadu ústní část maturity. Zároveň je dobré vědět, že pokud by se vám na výsledku maturity něco nezdálo, je možné se proti němu do pěti dnů odvolat.

Během června pak na většině vysokých škol probíhají přijímací zkoušky. Soustředit se po maturitě na další učení vás bude nejspíš stát nemalé úsilí, ale zkuste vytrvat. Jde přece o vaše studium na dalších několik let.

Pokud jste bohužel neuspěli u maturitní zkoušky, nezapomeňte koncem června podat přihlášku k zářijovému opravnému termínu. Je-li ale maturita i přijímačky úspěšně za vámi, čekají vás ty nejdelší prázdniny vůbec.

Zdroj fotografie: www.sxc.hu