Vyhlášení studentské soutěže "O nejlepší program obnovy vesnice" na Univerzitě Pardubice

11. 4. 2014 | Tiskové zprávy

Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice, Ústav regionálních a bezpečnostních věd a MAS Železnohorský region ve spolupráci s Centrem transferu technologií a znalostí Univerzity Pardubice pod záštitou Ing. Petra Šilara, senátora Parlamentu České republiky vyhlásily soutěž „O NEJLEPŠÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE“.

Ve středu 9. dubna se bude konat od 9 hodin iniciační workshop na učebně fakulty v univerzitním kampusu v Pardubicích (učebna budovy EA 02032, 2. patro, Fakulta ekonomicko-správní, Studentská 84, Pardubice-Polabiny).

Semináře se zúčastní senátor Ing. Petr Šilar, za občanské sdružení územní šesti svazků obcí a venkovskou oblast Železné hory předseda MAS Železnohorský region, dlouholetý starosta obce Svinčany, Josef Blažek a koordinátorka aktivit MAS Kateřina Korejtková, také pracovnice odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslava Žáková.

Cílem vyhlašované soutěže je v součinnosti se zástupci zapojených obcí vypracovat plán obnovy vybrané vsi podle metodiky ministerstva pro místní rozvoj pro nové programovací období a obhájit ho před odbornou porotou.

„Jde o dosud nerealizovaný typ spolupráce aplikační a akademické sféry, po níž se v dnešní době tolik volá a v níž je spatřován vysoký inovační potenciál. Iniciátorem akce a nositelem myšlenky je paní Kateřina Korejtková, zástupce MAS Železnohorský region a MAS Region Kunětické hory. Zájem o zapojení do soutěže již projevilo přes 40 obcí,“ doplňuje informace k vyhlášení soutěže vedoucí ústavu regionálních a bezpečnostních věd doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.

Programy obnovy a rozvoje venkova jako nástroj regionální politiky jsou v působnosti ministerstva pro místní rozvoj a jejich počátky spadají do roku 1991. Pro nové programovací období 2014 – 2020 se předpokládá nová metodika zpracování a právě při její aplikaci by mohli studenti Fakulty ekonomicko-správní – zejména studijních oborů Regionální rozvoj, Ekonomika veřejného sektoru a Veřejná ekonomika a správa – nejen uplatnit své dosavadní odborné vědomosti a vrozenou kreativitu, ale také získat nové zkušenosti a ověřit si schopnost aplikace svých znalostí v praxi.

Venkovské osídlení a celý venkovský prostor mají nezastupitelný společenský, kulturní, ekologický a hospodářský význam. Programy obnovy a rozvoje venkovských obcí jsou založeny na vědomí svébytných hodnot venkova a na nezbytnosti jeho zdravého a komplexního vývoje v rámci trvale udržitelného rozvoje společnosti a v celkovém kontextu regionální politiky České republiky a Evropské unie.

Soutěž bude probíhat od dubna 2014 do března 2015, kdy budou vyhlášeny nejlepší studentské projekty obnovy vesnice.

bližší informace k soutěži poskytne:
doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.
vedoucí Ústavu regionálních a bezpečnostních věd FES
telefon 466 036 711
mobil 602 477 941

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz