Soutěž Napájeni Sluncem 2014

24. 1. 2014 | Tiskové zprávy

Tým Systémů Alternativních Zdrojů Energií Katedry kybernetiky a biomedicínského inženýrství, Fakulty elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava pořádá ve čtvrtek dne 23. ledna 2014 od 9.00 hodin další ročník soutěže Napájeni Sluncem.

Letošní již XIV. ročník celorepublikové soutěže, která je zaměřena především na středoškolskou mládež technicky orientovaných studijních oborů a gymnázií je zaměřen do oblastí obnovitelných a alternativních zdrojů energií. Současně s tradiční soutěžní kategorií o nejrychlejší robot napájený solárními fotovoltaickými články je organizována i soutěžní kategorie o robot s nejnižší spotřebou energie (vodíkové technologie a vodíkové palivové články) a soutěž mobilních robotů sledujících vodicí čáru.

V roce 2013/2014 jsme středním školám nabídli a realizovali:

  1. Přednášky směřované do oblasti fyzikálních principů a aplikací fotovoltaických solárních článků a panelů, vodíkových technologií a palivových článků, aplikací elektropohonů a jejich napájení a řízení ve spojitosti s přímým napájením ze solárních panelů a palivových článků.
  2. Praktické jednodenní semináře spojující teoretickou přípravu a praktickou část stavby. Školou vyslaný student během jednoho dne absolvoval jak úvodní teoretickou část, tak vlastní stavbu robota. Na konci dne si domů odvážel funkční laboratorní prototyp.
  3. Exkurze v laboratořích (Laboratoř palivových článků – projekt HydrogenIX, KAIPAN VoltAge, Laboratoř fotovoltaických solárních systémů a další).

Do soutěže se přihlásily soutěžní týmy z více než 100 středních škol z celé republiky. Soutěžit budou i studenti ze Slovenské republiky a Polska.

V rámci exhibice budou studentům představeny další aktivity týmu zaměřené na motivaci studentů k dalšímu studiu jak např. „Micromouse“ a „Postav si svůj CNC stroj“.

Hlavní cenou v solární kategorii je malý fotovoltaický ostrovní solární systém, jehož komponenty jsou poskytnuty sponzory soutěže. Další informace viz. http://napajenisluncem.vsb.cz.

doc.Ing. Bohumil Horák, Ph.D.
VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky
Tel.: +420–59–732–9339
E-Mail: bohumil.horak@vsb.cz