Nový film Evy Toulové

12. 7. 2012 | Tiskové zprávy

Začátkem června proběhlo natáčení autorského krátkometrážního bakalářského FAMU filmu s názvem DVOJHRA autorky Evy Toulové. Mladá tvůrkyně svým intimním dramatem naráží na rozdílnost česko-ruské kultury i na problematiku společného soužití.

režisérka Eva Toulová a herečky Adel Valeeva s Marií Kružíkovou, autor fotografie: Anežka Kružíková

režisérka Eva Toulová a herečky Adel Valeeva s Marií Kružíkovou, autor fotografie: Anežka Kružíková

„Tématem filmu Dvohra je zachycení rozvíjejícího se vztahu dvou pianistek – Rusky Zóji a Češky Jany. Ačkoli obě dívky sdílejí společný pokoj, chovají se k sobě chladně. Jana, která žije na koleji už třetím rokem, má v Praze vybudované zázemí, přítele. Zója se cítí nesvá, v cizím teritoriu, jediným únikem je jí hra na piano. Obdivuje Janin životní styl, a když uslyší, jak brilantně dívka hraje bez jakékoli přípravy na piano, přeroste její obdiv v určité zbožštění Janiny osoby. Z potřeby po lásce přerůstá chladné přátelství ve vřelý vztah.“ uveřejnila režisérka Toulová.
Do snímku s autobiografickými prvky obsazuje autorka do role hlavních postav, kvůli autenticitě, svou skutečnou spolubydlící – Rusku Adel Valeevu a herečku Marii Kružíkovou. Ze stejného důvodu byla, jako hlavní lokace filmu vybrána kolej AMU na Praze 1.
Dvacetiminutový film vznikl pod pedagogickým vedením Věry Chytilové a Víta Olmera. Na place plánovala přátelská atmosfera – obě herečky působily jako reálné spolubydlící nejen na plátně. Co se týče štábu – pro většinu členů už je to jejich šestý natáčecí projekt, takže není divu, že působili jako sehraný tým.
„Premiéra filmu je plánovaná na podzim v kině BIOOKO. Určitě se přijďte podívat!“ uvedla Eva Toulová
Že je dvaadvacetiletá Eva Toulová renesančním člověkem, dokazuje její bohatá umělecká tvorba. Kromě režie hraného filmu se mladá tvůrkyně věnuje i výtvarnému umění, ilustracím /pro nakladatelství Tribun/ a je autorkou několika vydaných knih
/Vanitas – nakl. Montanex, Šťasná – nakl. Olympia, Sedmero vran – nakl. Akcent/.