Vědci z celého světa budou v září na JU účastníky 8. Evropské konference o ekologické obnově ECER 2012

6. 6. 2012 | Tiskové zprávy

V září tohoto roku zamíří do Českých Budějovic vědci z celého světa na 8. Evropskou konferenci o ekologické obnově ECER 2012 (8th European Conference on Ecological Restoration). Zájem zahraničních účastníků odpovídá skutečnosti, že se jedná o největší akci v tomto oboru, která se letos ve světě uskuteční.

Místo narušené těžbou. Foto J. Řehounek.

Místo narušené těžbou. Foto J. Řehounek.

Ekologie obnovy (restoration ecology) je poměrně mladý vědní obor, který se však v poslední době dynamicky rozvíjí. Zabývá se obnovou rozmanitých stanovišť, která byla narušena nebo zcela zničena.

Pořadatelství českých vědců umožnil především fakt, že v tomto oboru mají ve světě vynikající renomé a pravidelně publikují v důležitých oborových časopisech. „Věřím, že nejen na samotné konferenci, ale i na doprovodných exkurzích můžeme zahraničním účastníkům ukázat nejen dobré výsledky vědeckých projektů, ale i jejich propojení s praktickou ekologickou obnovou. Právě propojení vědy s praxí je silnou stránkou této ekologické disciplíny, která dosud nevešla do širšího povědomí veřejnosti,“ říká předseda vědeckého výboru konference Karel Prach. „Škoda jen, že i přes řadu odborných studií i praktické zkušenosti přírodovědců z terénu se u nás dosud neujala ekologická obnova jako rovnocenná alternativa k technickým rekultivacím, např. v opuštěných těžebních prostorech. Mrháme tak nejen potenciálem těchto míst pro ochranu přírody, ale naprosto zbytečně utrácíme státní i firemní peníze,“ dodává předsedkyně organizačního výboru konference Klára Řehounková.

Konferenci ECER 2012 pořádá pracovní skupina Ekologie obnovy při katedře botaniky PřF JU ve spolupráci s Botanickým ústavem AV ČR, Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Evropskou komisí, pod patronací mezinárodní Společnosti pro ekologickou obnovu.

Bližší informace o konferenci jsou k dispozici na jejím oficiálním webu www.ecer2012.eu.