Zájem o studium na JU je co do počtu přihlášek srovnatelný s loňským rokem

6. 6. 2012 | Tiskové zprávy

Zájem o studium na Jihočeské univerzitě pro příští akademický rok 2012/13 je podle počtu došlých přihlášek o trochu nižší než loni. Vyplývá to z bilance zaevidovaných přihlášek na osm fakult Jihočeské univerzity.

K 28. květnu 2012 bylo na fakultách Jihočeské univerzity zaevidováno celkem 11 268 přihlášek ke studiu do prvních ročníků bakalářských a dlouhých pětiletých magisterských oborů (z tohoto počtu je 11 115 přihlášek do bakalářských programů, 153 do pětiletých magisterských). Loni bylo pro stávající ak. rok. přijato 12 027 přihlášek ke studiu.

Vzhledem k tomu, že se v posledních letech ke studiu na JU stabilně hlásilo vždy zhruba čtyřnásobně více uchazečů, než mohla univerzita z kapacitních důvodů přijmout, je stávající zájem nových uchazečů stále velmi příznivý.

Podle informace prorektora pro studium prof. Miroslava Papáčka předpokládá Jihočeská univerzita přijmout do prvních ročníků na základě limitu počtu financovaných studentů na 3 000 úspěšných uchazečů.

„Na nižším počtu přihlášek se již začíná projevovat nepříznivá demografická křivka projevující se v poklesu počtu maturujících studentů na středních školách. Do toho vstupuje též redukovaný rozpočet pro vysoké školy na příští období. Tato okolnost nás mimo jiné přinutí zpřísnit vstup absolventů bakalářských oborů do navazujících magisterských oborů a podobné omezení se bude týkat i přijímání do doktorských studijních programů. Pevně doufám, že pozitivním dopadem bude vyšší konkurence a tudíž i tlak na samotné studenty, aby se snažili o co nejlepší výkony během studia,“ říká rektor univerzity prof. Libor Grubhoffer.

  • Nové obory

Pro akademický rok 2012/2013 nabízí Jihočeská univerzita 5 nových oborů. Fakulta rybářství a ochrany vod nově akreditovala bakalářský obor Ochrana vod v prezenční formě studia, Přírodovědecká fakulta připravila bakalářský přeshraniční obor Bioinformatic­s/Bioinformati­ka (také v prezenční formě studia). Teologická fakulta nabízí bakalářský obor Teologie (v prezenční i kombinované formě) a pro dvouoborové studium (kombinace s dalším studijním oborem) bakalářské prezenční obory Teologie a Filosofie.

Bioinformatics je vedle fungujícího Biological Chemistry již druhý přeshraniční výběrový obor připravený ve spolupráci Přírodovědecké fakulty JU s Johannes Kepler Universität v Linci. Rozšířuje a posiluje se tak stávající úzká spolupráce mezi partnerskými univerzitami.

  • Přijímací řízení do prvních ročníků

V průběhu června se na jednotlivých fakultách univerzity konají (budou konat) přijímací řízení do prvních ročníků bakalářských a pětiletých magisterských (a rovněž navazujících magisterských) oborů. Termíny a forma přijímacího řízení se na jednotlivých fakultách liší – část fakult přijímá na základě výsledků ze střední školy (uchazeči nepřekračující daný průměrný prospěch jsou přijati bez přijímací zkoušky), další využívají kombinace fakultních testů, testů SCIO nebo ústních a talentových zkoušek. Detailní a aktualizované informace jsou umístěny na fakultních webových stránkách.

Ekonomická fakulta: při splnění daných požadavků jsou uchazeči přijati bez přijímacích zkoušek

Fakulta rybářství a ochrany vod: při splnění daných požadavků jsou uchazeči přijati bez přijímacích zkoušek

Filozofická fakulta: for applicants při splnění daných požadavků jsou uchazeči přijati bez přijímacích zkoušek. Pokud nesplní, možnost SCIO a pohovor, u některých předmětů (jazyky) diplomy – doklady o absolvování určité úrovně

Pedagogická fakulta: při splnění daných požadavků jsou u některých oborů uchazeči přijati bez přijímacích zkoušek, u zbývajících oborů jsou různé formy přijímacího řízení – praktické zkoušky, talentové zkoušky, písemné testy a ústní zkoušky

Přírodovědecká fakulta: při splnění daných požadavků jsou uchazeči přijati bez přijímacích zkoušek (výsledky SVOČ, olympiád, vlastní badatelská práce, když ne, tak SCIO nebo vlastní testy)

Teologická fakulta: různé formy přijímacího řízení – ústní pohovory, testy studijních předpokladů, jazykové testy

Zdravotně sociální fakulta: na všech oborech musí uchazeči absolvovat písemné fakultní testy, u oboru Zdravotnický záchranář i talentovou zkoušku, u oboru Speciální pedagogika ústní zkoušku

Zemědělská fakulta: při splnění daných požadavků jsou uchazeči přijati bez přijímacích zkoušek

Aktuální informace:

V současné době vypsaly Teologická fakulta a Fakulta rybářství a ochrany vod 2. kolo přijímacího řízení.

TF nabízí: 18 oborů nebo kombinací oborů bakalářských, magisterských i navazujících magisterských v prezenční i kombinované formě (např. Teologie, Humanistika, Filosofie, Učitelství náboženství a etiky). Termín podání přihlášky ke studiu: do 17. srpna 2012.

FROV nabízí: : 4 obory – bakalářské obory Rybářství (prezenční i kombinované), Ochrana vod (prezenční) a navazující magisterské obory – Rybářství (prezenční i kombinované), Aquaculture(pre­zenční). Termín podání přihlášky ke studiu je do 3. srpna 2012.

NOVĚ: Filozofická fakulta získala akreditaci pro nový navazující magisterský obor Literárně-historická studia.

Otevře jej v akademickém roce 2012/2013, přijímací řízení se bude konat v září.

V současné době studuje na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích 13 450 (údaj k 31. 10. 2011) studentek a studentů.

  • Základní údaje o JU

Výuka probíhá v akreditovaných bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech, které tvoří širší vědní základ 253 studijním oborům se specializacemi v prezenční a kombinované formě studia. Přednášky a semináře u 25 studijních oborů se nabízejí také v anglickém jazyce, u 4 oborů rovněž v německém jazyce.

Všechny součásti univerzity (v rozdílném zastoupení) uskutečňují ve vybraných vědních oborech doktorské studijní programy (Ph.D.). Absolventi některých magisterských programů na filozofické, pedagogické, přírodovědecké, teologické a zdravotně sociální fakultě mohou získat akademické tituly PhDr., RNDr. a Th.Lic., k jejichž udělování jsou uvedené součásti univerzity oprávněny.

Ekonomická, filozofická, přírodovědecká, teologická, zdravotně sociální, zemědělská a fakulta rybářství a ochrany vod jsou oprávněny provádět habilitační řízení docentů; filozofická, přírodovědecká, zdravotně sociální, zemědělská a fakulta rybářství a ochrany vod navíc uskutečňují řízení ke jmenování univerzitním profesorem.

V rámci celoživotního vzdělávání poskytují součásti univerzity širokou nabídku programů. Realizují bakalářské, magisterské a doktorské programy, doplňující, kvalifikační, specializační, rozšiřující a zájmové studium. Součástí celoživotního vzdělávání je Univerzita třetího věku (U3V), další vzdělávání pedagogických pracovníků, vzdělávání zaměstnanců univerzity a letní školy. Programy celoživotního vzdělávání se uskutečňují v prezenční, kombinované nebo distanční formě studia.

Mgr. Hana Bumbová
tisková mluvčí, vedoucí oddělení vnějších vztahů
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Branišovská 31a
370 05 České Budějovice

Tel. 387 772 024
E-mail: bumbova@jcu.cz
www.jcu.cz/…ic-relations
www.jcu.cz