Očekáváme kvalitní uchazeče o studium, říká rektor JU prof. Libor Grubhoffer

5. 6. 2012 | Tiskové zprávy

Zájem o studium na Jihočeské univerzitě pro příští akademický rok 2012/13 je podle počtu došlých přihlášek nižší než v loňském roce. Vyplývá to z bilance zaevidovaných přihlášek na osm fakult Jihočeské univerzity.

K 28. květnu 2012 bylo prostřednictvím informačního systému pro evidenci studijní agendy univerzity (STAG) zaevidováno celkem 11 268 přihlášek ke studiu do prvních ročníků bakalářských a dlouhých pětiletých magisterských oborů (z tohoto počtu je 11 115 přihlášek do bakalářských programů, 153 do pětiletých magisterských). Loni bylo pro stávající ak. rok. přijato 12 027 přihlášek ke studiu. Vzhledem k tomu, že se v posledních letech stabilně hlásí vždy zhruba čtyřnásobně více uchazečů, než může univerzita z kapacitních důvodů přijmout, je zájem uchazečů stále velmi příznivý.

K prioritám nadcházejícího období bude patřit zejména důraz na kvalitu vzdělávacího procesu, hledání nových forem a výraznější využívání mezinárodních kontaktů,

říká rektor Jihočeské univerzity prof. Libor Grubhoffer

I přes nižší počet přihlášek došlých na univerzitu je zájem o studium na JU i nadále příznivý; vypadá to, že i v nadcházejícím období bude možné vybrat kvalitní uchazeče o studium, nicméně jaký vývoj univerzita i v souvislosti s demografickou křivkou a dalšími avizovanými změnami očekává?

Pevně doufáme, že si budeme moci vybrat kvalitní uchazeče. Nicméně – na nižším počtu přihlášek se již začíná ukazovat nepříznivá demografická křivka projevující se v poklesu počtu maturujících studentů na středních školách. Do toho ovšem vstupuje také redukovaný rozpočet pro vysoké školy na příští období. Tato okolnost nás mimo jiné přinutí zpřísnit vstup absolventů bakalářských oborů do navazujících magisterských oborů a podobné omezení se bude týkat i přijímání do doktorských studijních programů.

Věřím, že pozitivním dopadem bude vyšší konkurence a tudíž i tlak na samotné studenty, aby se snažili o co nejlepší výkony během studia. Nepříznivým důsledkem pro veřejné vysoké školy, včetně naší, může být odliv studentů či zájemců o studium na soukromé vysoké školy. V takové situaci je jediným nástrojem odolávat takové konkurenci právě důrazem na kvalitu vzdělávacího procesu, na hledání nových forem a zejména také mnohem výraznějším využíváním mezinárodních kontaktů jak formou studentských výměn, tak vzájemného působení učitelů a dalších akademických pracovníků.

Jaká opatření bude nutné přijmout v souvislosti s poklesem financování vysokých škol? Nesníží úsporná opatření kvalitu vzdělávání?

Jihočeská univerzita má v současné době – na prahu ekonomicky tíživého období – výhodu kladného výsledku hospodaření, zdravých financí a značného potenciálu ve výzkumné a tvůrčí činnosti. To jsou velmi příznivé garance, že budeme schopni čelit ekonomické nepřízni a zhodnocovat i nadále naše pozitiva.

Bezprostředně po převzetí rektorského úřadu jsem požádal děkany, aby na svých fakultách provedli podrobnou analýzu ekonomické situace s ohledem na strukturu studijních programů, počet studijních oborů a studentů, jakož i personálního zabezpečení vzdělávací a výzkumné/tvůrčí činnosti. Vedení univerzity si od této detailní analýzy slibuje odkrytí potřebných rezerv v dalším vývoji fakult a celé univerzity. Trvání na kvalitě vzdělávání a výzkumných/tvůrčích činností je kategorickým imperativem, ze kterého vedení univerzity ani fakult v žádném případě nesmí slevit.

Mgr. Hana Bumbová tisková mluvčí, vedoucí oddělení vnějších vztahů