Novela zákoníku práce se dotýká i pracovních dohod

17. 1. 2012 | Aktuality

Dohoda o provedení práce nově s platbou pojistného

Jednou z nejčastěji uzavíraných smluv mezi pracovníky z řad studentů bývá dohoda o provedení práce. Tato smlouva je velmi výhodná zvláště tehdy, jedná-li se o krátkodobou brigádu či průběžný přivýdělek během studia. Za její hlavní přednost bylo dosud možné považovat hlavně to, že se z ní nestrhávalo zdravotní, sociální ani nemocenské pojištění, a to ani kdyby na ni zaměstnanec vydělával statisíce. To se ale nyní mění.

Novela zákoníku práce, která vešla v platnost 1. ledna 2012, zavádí povinnost hradit nemocenské, sociální a zdravotní pojištění z každého výdělku vyplývajícího z dohody o provedení práce a převyšujícího 10 000 korun měsíčně. Pojištění přitom vzniká dnem, kdy je dohoda uzavřena. Pokud však není plat známý předem, vznikne účast na pojištění až tehdy, kdy přesáhne zmíněnou hranici. Novinky v zákoně s sebou přinášejí i řadu nových povinností pro zaměstnavatele, od nutnosti vytvářet rozpis směn (reálný či fiktivní) či vést pro dohodáře evidenční list až po nutnost po ukončení dohody vystavit dohodáři zápočtový list.

Tím, že do odměny nad 10 000 korun vstupují odvody sociálního a zdravotního pojištění, je navíc nutné také jinak vypočítávat daň. Ta se počítá ze superhrubé mzdy, tj. mzdy zvýšené o odvody sociálního a zdravotního pojistného. Jak pro názorný přehled uvádí server www.podnikatel.cz, rozdíl mezi platem 10 000 a 10 001 korun za měsíc znamená pro zaměstnance nárok na čistou odměnu 8 500 oproti 6 889 korunám z vyšší zmíněné částky a pro zaměstnavatele pak náklady 0 korun oproti 3 395 korunám a k tomu ještě další povinnosti spojené s komunikací s dotčenými úřady.

Další, i když tentokrát nijak restriktivní úpravou zákoníku, je změna týkající se maximální možné hodinové kapacity dohody o provedení práce. Zatímco do konce roku 2011 bylo možné na ni odpracovat u jednoho zaměstnavatele nanejvýš 150 hodin ročně, počínaje rokem 2012 se tato hranice zvýšila na 300 hodin (při zachování možnosti uzavřít tuto dohodu u více zaměstnavatelů současně).

Změna i u dohody o pracovní činnosti

S účinností 1. ledna 2012 dochází také ke změně hranice u platby zdravotního a sociálního pojištění u dohody o pracovní činnosti: povinnost platit tato pojištění nově vzniká až od měsíční odměny minimálně 2 500 korun namísto dosavadních 2 000 korun.

Zdroj: www.podnikatel.cz, www.jakpodnikat.cz, www.businessinfo.cz, www.mesec.cz
Foto: Stock.XCHNG