Nové obory na FF MUNI: Skandinávská studia a Čínská kulturní studia

11. 5. 2009 | O studijních oborech

Na našich stránkách se vás snažíme pravidelně informovat o nově otevřených oborech na různých českých univerzitách. V tomto článku se můžete dozvědět podrobnosti o dvou nových studijních oborech na filozofické fakultě v Brně, které se zabývají odlišnými světovými kulturami.

Skandinávská studia
Nově otevíraný obor v podstatě navazuje na projekt česko-norské spolupráce Brno-Kristiansand. Projekt je financovaný Norskými fondy a umožnil již vzájemnou výměnu studentů na univerzitních pracovištích v obou zemích. Tohoto projektu se účastnili především studenti nordistiky.
Od roku 2009 se mohou zájemci hlásit již na nový bakalářský obor Skandinávská studia, který se bude zabývat historií a současností Skandinávie a také evropskými integračními procesy. Primární pozornost bude směrovat ke Švédsku. Obor je otevírán pod Ústavem germanistiky, nordistiky a nederlandistiky. Možné je pouze jednooborové studium.
Přijímací zkoušku tvoří TSP a oborový test, který se zaměří na znalost dějin a literatury vybraných oblastí. Dále obsahuje překlad krátkého textu z AJ či NJ do češtiny, čtení cizojazyčného textu s porozuměním a test ověřující předpoklady pro studium cizího jazyka. Před testem musí ještě zájemci zaslat text pojednávající o příslušející přečtené literatuře. Více informací o oboru naleznete zde.

Oborů s podobným zaměřením najdete v republice již celou řadu. FF UK v Praze letos otevírá bakalářské obory Švédská studia a Norská studia, oba pouze v dvouoborovém studiu (více informací zde). Přijímací zkouška probíhá pouze písemně a zaměřuje se především na znalosti reálií. Samotné studium je zaměřené hlavně na znalost jazyka, dějin a literatury vybrané země. V jiných letech je v rámci Skandinavistiky možné hlásit se také na Dánská studia a Finská studia.
Brněnská filozofická fakulta dále nabízí studium finštiny pod oborem Baltistika. Zvolit můžete také obor Norský jazyk a literatura (přijímací zkouška obsahuje TSP a oborový test), v jehož rámci mohou studenti vycestovat na studijní a jazykové pobyty v Norsku.

Kulturní studia Číny
Druhým nově otevíraným bakalářským oborem pro tento rok na FF MU Brno jsou Kulturní studia Číny, zaměřená na tradiční i moderní čínskou kulturu (dějiny, literatura, filozofie, náboženství). Jistá pozornost bude věnována také okolním kulturám (Japonsko, Tibet, Mongolsko) a celkovému globálnímu kontextu. Podstatnou roli při studiu bude hrát výuka čínského jazyka (tříletý kurz).
Pro přijetí na tento obor není nutné skládat TSP. Uchazeči musí pouze úspěšně absolvovat oborový test, který se skládá z 25 „zaškrtávacích“ otázek a pěti otevřených otázek, na které se odpovídá samostatný krátkým textem. Podrobnější informace najdete zde.

Sinologii mohou zájemci studovat také na FF UK v Praze, v bakalářském i magisterském programu pouze v jednooborovém studiu Přijímací zkoušky mají písemnou část (test za znalostí Dálného východu a překlad ze světového jazyka) i část ústní (pohovor zaměřený na zjištění motivace, znalostí a schopnost používat cizí jazyk). Vzorový test naleznete zde.
FF UP v Olomouci nabízí Čínskou filologii v dvouoborovém studiu, v bakalářském i magisterském programu. Přijímací zkoušku tvoří pouze písemný test z českého jazyka. V Olomouci založená Konfuciova akademie umožňuje udržovat kontakty s univerzitou v Pekingu.