Nové humanitní obory v Olomouci

7. 12. 2009 | O studijních oborech

V září příštího roku otevře Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého nový, a nový také ve střední Evropě, obor navazujícího magisterského studia s názvem Mezinárodní humanitární a sociální práce. Výhledově by mohl přibýt i obor Charitní a sociální práce.

Obor bude vyučován na Katedře křesťanské sociální práce a cílem bude vzdělávat studenty pro humanitární a sociální práci jak v českém, tak v mezinárodním kontextu.

Studium

Důraz bude kladen na působení ve zvláštních krizových situacích (např. povodně) a také v kulturně odlišných oblastech, v podmínkách extrémní chudoby, humanitárních katastrof a konfliktů, popř. pro práci s kulturně odlišnými skupinami. Studium bude nabízet mimo jiné výuku třetiny předmětů v anglickém jazyce, přednášky a workshopy vedené zkušenými odborníky z českých a mezinárodních humanitárních organizací a možnost kvalitní praxe v českých a zahraničních humanitárních organizacích. Studium bude otevřeno nejen absolventům oborů Sociální politika a Sociální práce, ale i jiných oborů – podmínkou je složení rozdílové zkoušky během prvního ročníku.

Zahraniční zkušenosti

Koncepce Mezinárodní humanitární a sociální práce byla inspirována evropským programem Network on Humanitarian Assistance (NOHA), zahrnuje však i vlastní východisko, které spočívá v propojení humanitární práce s mezinárodní sociální prací. Obor byl vytvořen ve spolupráci s odborníky z univerzit a organizací z Holandska, Německa, Rakouska, Slovenska a USA. Vychází i ze zkušenosti, jaké má Katedra křesťanské sociální práce CMTF UP s realizací bakalářského oboru Sociální a humanitární práce, který je už devět let uskutečňován ve spolupráci s CARITAS – Vyšší odbornou školou sociální Olomouc. Někteří sbsolventi tohoto bakalářského programu již pracují na misích v Ugandě, Kongu, Pákistánu, Gruzii a na Ukrajině, pokračují na prestižních univerzitách v Rotterdamu a Oxford Brooks a pomáhali například také při povodních v ČR v roce 2009.

Nový obor staví mj. na principech humanitární a mezinárodní sociální práce foto: Stock.XCHNG

Nový obor staví mj. na principech humanitární a mezinárodní sociální práce (foto: Stock.XCHNG)

Charitní a sociální práce

V současnosti Katedra křesťanské a sociální práce pod vedením Prof. Heinricha Pompeye a dr. Pavla Navrátila připravuje další navazující magisterský obor: Charitní a sociální práce, s jehož otevřením se počítá v září 2010. „Připravovaný obor zahrnuje tři volitelné specializace studenta: Ve specializaci sociální práce s rodinami chceme zaplnit poněkud zanedbávané téma vzdělávání sociálních pracovníků a akcentovat tak ničím nenahraditelnou hodnotu rodiny v dnešní společnosti. Ve specializaci komunitní sociální práce nám jde zejména o ideu podpory a aktivizace solidárních postojů v místních komunitách, ať občanských nebo církevních. Ve třetí specializaci, nazvané řízení v sociálních službách, chceme zvýraznit roli kvality a jejího rozvoje v sociálních službách, přičemž téma kvality nevnímáme jako téma vynucené aktuálními okolnostmi v sociální sféře, ale jako výraz křesťansko-etického závazku vůči potřebným a trpícím lidem. Ve všech třech specializacích chceme navíc studenty připravit na specifika jejich eventuálního působení v církevních charitních či diakonických organizacích, jak už napovídá sám název oboru,“ uvedl ThLic. Jakub Doležel, zástupce vedoucího katedry.

Více informací najdete na www.kks.upol.cz.

Zdroj: Tisková zpráva univerzity