Nová dimenze aneb 30 astronomických let Hvězdárny a planetária J.Palisy v galerii VŠB-TUO

25. 10. 2010 | Tiskové zprávy

V pondělí 1. listopadu 2010 zahajuje v galerii VŠB-TUO v Ostravě-Porubě výstava „Nová dimenze“ aneb 30 astronomických let Hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě-Porubě.

Výstava je nejen jednou z mnoha akcí Týdne vědy a techniky, který probíhá od 1. do 7. listopadu 2010 v celé České republice, ale i jednou z akcí, kterou si Hvězdárna a planetárium připomíná své jubileum.

„Dvacáté století bývá často označováno jako „Zlaté století astronomie“, jenže už uběhla celá dekáda století jednadvacátého a astronomické objevy se stále vrší exponenciální řadou, možná jednou tohle století pojmenujeme jako „Platinové století astronomie“. Zejména objevování planet u jiných hvězd a extragalaktická astronomie se rozvíjí velmi dynamicky“, říká Tomáš Gráf z planetária. Stejně dynamicky se snaží Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy, organická součást HGF a VŠB-TU Ostrava, již 30 let popularizovat a sdělovat nové astronomické a geovědní poznatky nejen široké veřejnosti, ale především mladé generaci.

Letos na jaře planetárium jako první v republice nabídlo studentům a veřejnosti audiovizuální pořad se stereoskopickou projekcí (3D). Ovšem skutečnou novou dimenzí bude, pokud se podaří získat prostředky z EU na realizaci projektu Vesmírná brána. Novým rozměrem v popularizaci vědy se pak stanou nejen nové technologie vizualizace a nová návštěvnická prostředí, ale také mnohem širší tematický záběr a možnost aktivního přístupu k exponátům. Každý z budoucích návštěvníků se bude moci stát spolutvůrcem svých zážitků v prostoru Vesmírné brány. Dalším rozšířením areálu bude stavba samostatné budovy Experimentária (tento projekt je nyní ve stadiu hledání vhodných finančních zdrojů).

Výstava Nová dimenze bude v Galerii VŠB-TUO přístupná od 1. do 26. listopadu 2010 a je tvořena velkoplošnými barevnými panely, které dokumentují nejen historii planetárií, ale i jejich moderní podobu. Vystavené vizualizace představují projekt Vesmírné brány i Experimentária. Část expozice tvoří velkoplošné anaglyphy (3D) astronomických objektů. Vstup do galerie je zdarma.

Mgr. Táňa Kantorková
manažerka pro vnější vztahy
telefon: 597 323 700
e.mail: tana.kantorkova@vsb.cz
www.vsb.cz

Další články k tématu