Nevzali vás na VŠ? Jsou tu další možnosti

4. 6. 2013 | Přijímací řízení

Přijímačky někdy prostě nevyjdou tak, jak by si člověk přál. A najednou je tu tolik volného času – co s ním? Možností, jak vyplnit rok do dalších přijímaček, je spoustu, jen je třeba si dobře vybrat. (pozn.: článek byl aktualizován 23. 2. 2014 (lč))

Wooden road signs in the evening

Naděje umírá poslední

Než se pustíte do shánění alternativ ke studiu na vysoké škole, zkuste ještě napřed napsat odvolání. Taky je dobré sledovat termíny druhých a třetích kol přijímacích zkoušek. Nejen soukromé školy mají přijímací zkoušky později. Některé státní školy například ještě v září otevírají nové obory, na které se můžete během léta přihlásit a na podzim nastoupit v novém akademickém roce. O druhých kolech vás pravidelně informujeme v našich aktualitách.

Myslete na praxi

Pokud se ale rozhodnete (ať už dobrovolně, či nikoli), že na vysokou školu v září nenastoupíte, existují různé varianty, co podniknout. Tak především jsou tu různé brigády a zaměstnání, při kterých se můžete dál rozvíjet a začít získávat nezbytnou praxi. Protože ať už chceme, nebo ne, při výběru budoucího povolání hrají roli zkušenosti. A když už by vás vybraná pozice nezaujala, vždycky si můžete říct: „Tudy se příště nevydám, můžu s čistým svědomím zkusit něco jiného“.

Zkušenosti ze zahraničí

Pokud byste rádi získali nějaké zkušenosti a praxi, ale zároveň změnili prostředí, vycestujte za hranice republiky. Existuje mnoho programů, které nabízejí jak studium jazyků v zahraničí prostřednictvím kurzů, tak různé dobrovolnické programy. Jedno z nich je třeba Evropská dobrovolná služba. Ta umožňuje individuální nebo skupinové zapojení lidí ve věku od 18 do 30 let do dobrovolnických projektů konaných v zemích EU a v partnerských zemích. Projekty jsou vypisovány na dva až 12 měsíců a jsou zaměřeny na kulturu, děti a mládež, sport, sociální péči, umění, ekologii a další oblasti. Mezi další možnosti patří třeba programy od Amnesty International, INEX-SDA nebo Dobrovolníci.cz. A pokud máte rádi děti, vždycky je tu práce au pair.
Další možností jsou programy work and travel, které vám umožní několik týdnů pracovat na různých pozicích za běžný plat. Vydělané peníze pak můžete vynaložit na cestování po dané zemi, do které byste se třeba jen tak nedostali. O možných zkušenostech s programem jsme pro vás již dříve připravili rozhovor s jednou z jeho účastnic Anetou Štefánkovou.

A co když chci zůstat doma

Jednou z dalších možností, jak se připravit a využít „rok navíc“, jsou večerní kurzy a jazykové školy. Pokud víte, že jste se na vysokou školu nedostali kvůli testované látce, projděte si nabídku přípravných kurzů na vysokou. Mnohdy je nabízejí i samotné školy, některé jsou vypisované soukromými agenturami. Přípravný kurz je vhodný především v momentě, kdy se bojíte, že byste nastudovanou látku do roka zapomněli. Je také možné si ji oživit těsně před dalšími přijímačkami.
Pokud vás více láká zaměstnání a pracovní zkušenosti, využijte nabídky stáží v neziskových i obchodních společnostech. V současnosti se sice stále studentům neotvírají dveře ve všech firmách, ale myšlenka vzdělávání budoucích zaměstnanců už se šíří i v Česku, tak proč nevyužít aktuálního trendu. A pokud by se vám přeci jen nepodařilo najít vhodnou stáž, můžete se porozhlédnout po sousedních zemích.

Foto: sxc.hu