Nevzali vás?

20. 6. 2016 | Přijímací řízení

Máte po přijímacích zkouškách a dopis ze školy čekáte každým dnem. Říkáte si, že na sto procent jste test asi nenapsali, ale snad vás vezmou. Co budete dělat, když po otevření obálky jako první v textu přečtete: „se nepřijímá“? Nebojte se, nepřijetí na vysokou rozhodně není konec světa. Poradíme vám, jak najednou volný rok, který máte před sebou, vyplnit.

3d-rendering-target-with-dart-center-concept-objective-attainment_42071-153

Neměli jste svůj den, nesedly vám otázky, zbytečně jste se zasekli na příkladu, který vám nešel vyřešit, a už nestihli zbytek, nebo jste se zkrátka dost nepřipravili. Důvodů, kvůli kterým vás nevzali na vysokou, může být nespočet. Každopádně v tom nejste sami. V České republice existují obory, na které vezmou ani ne 10 % přihlášených uchazečů a každý rok tak mnoho maturantů musí řešit, co dělat, když pro ně vysokoškolské brány zůstaly protentokrát zavřené. Nepřijetí na vysokou není důvod se zhroutit. Naopak, zatněte zuby a z roku, který máte před sebou, vytřískejte co nejvíc. Máme pro vás ucelený přehled možností, jak postupovat a nebo kam se dále ubírat, pokud i vy patříte mezi ty méně šťastné.

Možnost první: odvolání

Odvolání je jednou z nejčastějších variant, po které neúspěšní uchazeči sahají. Každé odvolání je však spojeno s řadou formalit, které je třeba dodržet. Protože napsat odvolání tak, aby škola vybrala právě to vaše, není vůbec snadné, sepsali jsme vám tento článek.

Pamatujte však, že psát jakékoli odvolání je bezpředmětné, pokud jste u přijímaček obdrželi příliš nízký počet bodů a nebo pokud pro přezkoumání výsledku nemáte žádné zásadní důvody (autorka článku sama například nedávno slyšela o odvolání, v němž student požadoval zneplatnění celého přijímacího řízení na základě toho, že vyučující přišla ke zkoušce příliš barevně oblečená, čímž podle něj ubrala celé zkoušce na důstojnosti). Stejně tak nemá význam podávat si takové odvolání, v němž byste chtěli požádat o přijetí ke studiu jiného, byť příbuzného oboru či programu a nebo k jiné formě studia.

woman-with-sign-face-with-question-mark_1134-555

Možnost druhá: dodatečná přijímací řízení

Pokud jste neuspěli u přijímaček v květnu nebo červnu, pořád máte možnost, dostat se na jinou školu. Jak? Ve druhém nebo dodatečném kole přijímacího řízení. Tam školy doplňují kapacity oborů, kam se nepřihlásilo (nebo nesplnilo podmínky přijetí) tolik studentů, kolik může škola přijmout, případně vypisují přijímací řízení pro nově akreditované obory. Po těch se můžete rozhlížet takřka až do září, neboť k akreditacím a doplňování kapacit často dochází i kdykoli během léta. Informace o dodatečných přijímacích řízeních můžete kromě webů a nástěnek samotných vysokých škol hledat také na našich stránkách, a to konkrétně v sekcích Aktuality a Tiskové zprávy.

Možnost třetí: jazyková škola

Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. V dnešní době se každý cizí jazyk počítá a může vám usnadnit jak cestu na vysokou školu, tak do dobré práce. Navíc lepší znalost angličtiny, němčiny, ruštiny, francouzštiny, španělštiny nebo dalších jazyků se vám může za rok hodit i u přijímaček příští rok.

abc-wooden-background_41929-786

Možnost čtvrtá: práce (doma nebo v zahraničí)

Může to znít strašně zodpovědně a dospěle, ale třeba je právě práce tím pravým, čím vyplnit najednou nabytý čas. Získáte spoustu cenných znalostí a zkušeností a ještě si aspoň něco vyděláte. Nestudentský život se totiž může pěkně prodražit. Stát už za vás neplatí pojištění a pokrýt složenky z kapesného nemusí být úplně jednoduché.

Další možnosti

Mimo výše zmíněných alternativ se samozřejmě nabízí i celá řada dalších. Buď můžete své vzdělávání začít prohlubovat na některé z širokého portfolia soukromých či vyšších odborných škol, nebo si vybrat z nabídky nultých ročníků, přípravných kurzů, případně kurzů celoživotního vzdělávání. Kdo by se rád přiučil jinému oboru, může vyzkoušet opětovný nástup na střední školu nebo se poohlédnout po nějakém rekvalifikačním kurzu či večerní škole. Možností je celá řada, tak neztrácejte čas nad rozlitým mlékem a vykročte do světa, který vám nabízí vše, po čem se rozhodnete sáhnout.

Zdroj fotografií: freeimages.com