Netradiční formy práce v zahraničí: WWOOFing, workcamp

23. 7. 2013 | Studentský život

Chcete se podívat do zahraničí za minimální náklady? Toužíte po netradičním dobrodružství? Nebojíte se práce a rádi pomáháte? Jestli jste odpověděli pokaždé ano, je pro vás WWOOFing a workcamp jako stvořený.

WWOOFing

Za tajemnou zkratkou WWOOFing se skrývá sousloví Worldwide Opportunities on Organic Farms. Angličtináři již začínají tušit, že se jedná o netradiční příležitost pro dobrodruhy a dobrovolníky, kteří chtějí strávit nějaký čas na zahraniční ekologické farmě. Odměnou za práci vám farmář poskytne ubytování a stravu. Výhodou je, že vybranou zemi poznáte zcela z jiné stránky než klasický turista. Stanete se součástí místní komunity, rodiny majitele. Seznámíte se se skutečným životem na statku a ekologickým hospodařením.

Nikdy nevíte, co vás na místě čeká. Důležité je pečlivě vybírat, abyste vyselektovali nabídky, které vám nevyhovují. Můžete se setkat s roztodivnými přáními a vrtochy majitelů hospodářství. Když si vyberete správně, čekají na vás zážitky na celý život. Vufeři, jak se hezky česky říká, mohou cestovat doslova po celém světě. Uganda, Česká republika, Belize, Taiwan, Portugalsko a další země najdete na stránkách organizace IWA (International WWOOF Association). Máte na výběr ze stovek farem. Výjimkou nejsou ani nabídky na práci v lese. Třeba na Novém Zélandu je WWOOFing chápán nejenom jako dobrovolná pomoc na poli. Můžete se setkat s nabídkou práce v penzionech nebo malých řemeslných dílnách.

Pracovní doba stejně jako pracovní podmínky mohou být značně rozdílné. Obecně se doporučuje, aby wwoofer pracoval šest hodin pět dní v týdnu. Samozřejmě mohou se najít farmáři, kteří vidí v dobrovolníkovi levnou pracovní sílu. Pak vás na statku nic nedrží a můžete změnit působiště. Protože nepobíráte plat, nemusíte získat pracovní povolení. Drobným negativem je, že si sami musíte uhradit dopravu na místo a zprostředkovatelský poplatek, který se pohybuje v řádech pár Eur.

WorkCamp

Další příležitost, jak poznat cizí krajiny z jiného pohledu představuje workcamp. Za tímto názvem se skrývá krátkodobá dobrovolnická práce, takže tento typ cestování ocení hlavně družní dobrodruzi s dobrým srdcem. Skupina pěti až dvaceti mladých lidí z celého světa se sjede na určité místo, aby společně pomohli nějakému dobročinnému projektu. Náplň práce je velmi různorodá: od ekologie přes umění a ochranu památek, práci se znevýhodněnými lidmi až po organizování kulturních akcí. Obvykle se pracuje pět dní v týdnu zhruba šest hodin denně, takže zbývá relativně dost času na poznávání okolí a lidí.

Místní organizace vám zajistí podle svých možností bezplatné ubytování. Nečekejte žádný luxus, mnohdy si musíte vystačit se skromnými podmínkami. Na místě máte zajištěnou též stravu. Počítejte s administrativním poplatkem dobrovolnickým organizacím. Jistou nevýhodou je, že si sami musíte zajistit dopravu na místo pobytu. Což v případě vzdálenějších destinací může být problém. Vydat se můžete skutečně do celého světa. Je jen na vás, které místo na Zemi vás láká. Bezesporu zajímavý životní zážitek byl workcamp na Borneu .

Workcamp je určený pro každého kdo chce pomáhat a nebojí se práce. Nezbytným požadavkem je komunikativní znalost cizího jazyka. Většinou se jedná o angličtinu. Abyste se mohli účastnit, musíte být starší osmnácti let. Zájemci ve věku od 16 do 18 se mohou hlásit pouze na tuzemské dobrovolnické pobyty. Nicméně i zde poznáte zajímavé lidi z celého světa. Nezapomínejte, že na workcamp mohou být přijati pouze dva uchazeči z jednoho státu. Aktuální nabídky najdete na stránkách nevládní organizace Service Civil International. V Česku tuto organizaci zastupuje Hnutí Duha.

Foto: sxc.hu