Nestihl jsem podat přihlášku, změnil jsem názor – co teď?

18. 4. 2011 | Přijímací řízení

Stává se, že člověk z různých důvodů nezvládne podat přihlášku na svůj vyhlédnutý obor, na poslední chvíli změní názor a rozhodne se, že by chtěl směřovat svůj život jiným směrem nebo neuspěje v přijímacím řízení. V každém případě není třeba zoufat, existuje mnoho možností, jak situaci řešit.

Termín přihlášek na většině státních vysokých škol minul již v únoru nebo v březnu. Pokud již víte, že se letos na váš vybraný obor nedostanete, zjistili jste, že vlastně chcete studovat něco úplně jiného, anebo si zatím nejste jisti, jak naplánovat svou budoucnost, můžete si vybrat z mnoha variant řešení. Pojďme si přiblížit alespoň některé z nich.

Dočasné zaměstnání nebo brigáda

Tento postup je nasnadě a přináší s sebou výhody i nevýhody. Nevýhodou není pouze to, že přicházíte o status studenta, ale především to, že po delší pracovní zkušenosti se mnozí již neodhodlají k návratu ke studiu. Zvyknete-li si na vyšší životní úroveň a přestanete-li trénovat svůj mozek, návrat k učení může být pro vás obtížnější a možné je, že také ztratíte motivaci k trávení času v přednáškových sálech. Není to samozřejmě pravidlem – i po několika letech v práci se někteří rozhodnou si vzdělání doplnit v rámci svého osobního i profesního růstu. Výhodou je nově získaná samostatnost, alespoň částečné finanční zabezpečení, možnost našetřit si na své budoucí podniky, cesty do zahraničí a studium, ale také příležitost získat praxi pro své budoucí zaměstnání, seznámit se s novými lidmi a činnostmi a později třeba v brigádě pokračovat i při studiu. Na Googlu najdete obrovské množství internetových stránek, které vám mohou pomoci v hledání práce či brigády. Níže uvádíme aspoň některé z nich:

Dodatečná přijímací řízení a druhá kola

Mnohé státní vysoké školy pořádají druhá kola přijímacích zkoušek a dodatečná přijímací řízení. Typické je to především u menších škol, o které není tak velký zájem, nicméně i nejžádanější vysoké školy, jako je Masarykova univerzita nebo Univerzita Karlova, tuto možnost nabízejí. Zda je vypsáno zrovna na vaší škole a ve vašem oboru, budete muset zkontrolovat na webových stránkách univerzity. O nově vyhlašovaných dodatečných přijímacích řízeních průběžně informujeme v sekci Aktuality.

Jazykové školy

Jazyky jsou ve dnešní době čím dál více potřebné, a tak je jazyková škola první volbou pro mnoho neúspěšných uchazečů o studium. Má tu výhodu, že si zachováváte status studenta se všemi jeho výhodami, výuky není příliš mnoho, a tak můžete současně stíhat i brigádu, a pokud se chcete zkusit znovu hlásit na vysokou školu, nevypadáváte z procesu učení a strávíte rok něčím bezesporu užitečným. Další výhodou je možnost získat na konci roku jazykový certifikát, který může společně se znalostí jazyka velmi zvýšit vaši konkurenceschop­nost. Ceny za jazykové kurzy se liší, platíte buď za hodinu (kolem 100 Kč a více), nebo za celý rok, kdy se cena pohybuje zhruba od dvaceti do třiceti tisíc.

Pomaturitní studium mimo jazykové školy

Jít na rok pomaturitního studia nemusíte jen na jazykovou školu; například u firmy Tutor můžete takto studovat třeba právo, psychologii, lékařství a jiné obory, což lze kombinovat také s jazykem. Cena za rok začíná u sedmi tisíc a dosahuje až k necelým třiceti tisícům. Tam, kde se u přijímacích zkoušek vyžaduje oborový test či pohovor, pak tuto roční zkušenost můžete zúročit.

Soukromé vysoké školy

V České republice je v současnosti podle informací MŠMT 45 soukromých vysokých škol. Nejvíce jich je v Praze a v Brně, ale najdou se i v menších městech, jako je Kladno, Kolín, Přerov, Třebíč nebo Mladá Boleslav. Velká většina z nich se orientuje na ekonomické a podnikatelské obory, studovat zde však můžete i zdravotnictví, logistiku, mezinárodní vztahy, v Písku filmovou akademii, sociální studia nebo literaturu a psaní. Mají všechny výhody státních vysokých škol, jako je status studenta a možnost získání plnohodnotného akademického titulu a v některých případech je studium na nich snazší než studium na klasické státní univerzitě. Některé ze soukromých škol nabízí studium v angličtině. Nevýhodou je vnímaná nižší prestiž a poplatky za studium, které se pohybují v rozmezí 15 000 – 60 000 Kč za semestr, nejčastěji se školné pohybuje kolem 30 000 Kč. Některé soukromé školy nabízí možnost platby na splátky nebo získání grantů a stipendií.

Cesta do zahraničí

Do zahraničí se můžete vydat i tehdy, když nemáte nadbytek financí, případně když si nějaké peníze chcete vydělat. Láká-li vás au-pair, stačí zadat toto heslo do Googlu a hledat. Zaujmout by vás mohly stránky www.aupair-world.net nebo www.aupair.com. Velice zajímavé nabídky práce či výpomoci po celém světě (zpravidla ovšem za byt a stravu) najdete na www.workaway.info, kde se pro prohlížení nabídek nemusíte registrovat. Jako dobrovolník se můžete vydat do světa přes stránku www.volunteerabroad.com. Mnohé země nabízí udělení víza v rámci programu Work & Travel, přičemž místo si můžete najít sami, ať už v Americe nebo třeba na Novém Zélandu, nebo starost o shánění zaměstnání můžete za úplatu svěřit zprostředkovatelské společnosti, jako je třeba Student Agency. Pokud umíte dobře anglicky, máte možnost angličtinu učit, vítaní budete třeba v Číně a jiných asijských zemích. Pokud vás láká cestování a chcete ušetřit, užitečná vám bude organizace Couchsurfing, díky které můžete kontaktovat obyvatele téměř jakéhokoliv města a požádat o bezplatné ubytování, společný večer nebo společnost při poznávání cizí země.

Zdroj fotografie: Stock.Xchng

Další články k tématu

Nováček mezi stážemi. Vycestujte do Izraele!

Nováček mezi stážemi. Vycestujte do Izraele!

Výběrové stáže v Izraeli startují. V rámci pilotní fáze programu Czech-Israeli Innovation Internships navštíví zemi jeden student a čtyři studentky. Cílem programu je umožnit českým vysokoškolákům poznat izraelskou vědu a tamní startupy. Další studenti budou mít možnost účastnit se stáže už příští rok. Výběr účastníků pilotní fáze programu probíhal na základě doporučení členů vědecké rady Nadačního …

Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

Již čtvrtým rokem se mohou čerstvě plnoletí Evropané přihlásit do programu Evropské unie DiscoverEU. Pokud patříte mezi ně a usměje se na vás štěstí, získáte možnost cestovat měsíc zadarmo po železnicích křížem krážem Evropou. Jaké jsou podmínky? Založit online přihlášku můžete, pokud jste se narodili v roce 2004 a máte trvalý pobyt v Evropské unii či v zemích …

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …