Nepřijat/a. A co teď?

29. 6. 2011 | Přijímací řízení

Už od začátku školního roku jste v jednom kole – maturita, státní maturita, přijímačky. První dvě už máte za sebou, ale co třetí položka? Někteří už pilně oslavují, ale vám přišel domů dopis, ve kterém stojí, že (alespoň) v příštím školním roce na vysokou školu nenastoupíte. Netřeba věšet hlavu, jsou zde totiž další možnosti. Pozn. Článek byl 12. 6. 2013 aktualizován (kav).

universitatis

Jednou z nich je samozřejmě napsat odvolání. Tomu jsme se na našem webu věnovali vícekrát, jak ho napsat správně jsme vám radili například tady.

Je ovšem možné, že s odvoláním neuspějete. V takovém případě si především zjistěte, zda škola, na kterou jste se hlásili, nevypisuje druhá kola přijímacích řízení. Je také dobré podívat se i na další školy, jestli třeba nenajdete nově vypsaný obor nebo něco jiného, co by vás zaujalo.

Pokud vám ani jeden z těchto kroků nepřinese štěstí, určitě se nezapomeňte podívat po nabídce soukromých škol. Některé z nich totiž vypisují přijímačky později. Čili pokud akademický rok začíná v září až říjnu, máte ještě necelé tři měsíce na hledání zajímavého oboru, který vás osloví. Pokud vám nedá spát myšlenka na školné na soukromých školách, zamyslete se nad tím ještě jednou, třeba pak budete mít lehčí sny. Ne všude je totiž školné tak vysoké, že byste se kvůli němu měli zadlužit na sto let dopředu. Pokud si pokusíte najít dobrou brigádu, při které budete školu stíhat, a pokud máte dobré zázemí, není třeba se ničeho obávat. Úroveň výuky se samozřejmě různí, ale to platí i na školách státních. Vždy je tedy dobré si včas přečíst na školu reference.

Je-li ale už teď jasno, že v září do prvního ročníku nenastoupíte, existují stále další možnosti. Jednou z nich jsou nulté ročníky a přípravné kurzy. Pokud se vydáte touto cestou, tak nezapomeňte, že pro vás v následujícím roce nebude platit status studenta, tj. stát za vás nebude odvádět sociální a zdravotní pojistné. Tyto náležitosti je třeba si včas ohlídat. Nulté ročníky a přípravné kurzy vypisují jak vysoké školy tak i jiné instituce. Jejich cílem je připravit absolventa k přijímacím zkouškám v dalším roce. Na některých školách vám dokonce určité předměty absolvované v nultém ročníku uznají i v dalším studiu. Je třeba podotknout, že jak přípravné kurzy, tak nultý ročník bohužel nejsou zadarmo.

Další možností jsou jazykové kurzy. Zde na rozdíl od předchozí možnosti zůstáváte studentem, pokud studujete denně a to na škole, která získala akreditaci u MŠMT. Výhodou jazykovek je zajisté to, že se zdokonalíte v cizím jazyce, což je něco, bez čeho se v dnešní době neobejdete. Ke studiu na jazykové škole se dá většinou zvládat dobře brigáda i práce na vedlejší úvazek, což by vám opět mělo pokrýt náklady a poplatky, které jsou se studiem spojené.

education-e-learning-foreign-languages-asian-student-young-man-wearing-headphones_4236-1215

Zatím jsme probrali pouze studijní možnosti. Ale co když vás neúspěch u přijímaček vyčerpal natolik, že si od celého toho kolotoče s učením chcete odpočinout a věnovat se tak zhruba na rok něčemu jinému? I taková varianta se nabízí. Můžete cestovat, pracovat nebo jet poznávat nové kraje a zdokonalit si cizí jazyk zároveň – máme na mysli au-pair. Mnoho agentur dnes zprostředkovává zájemcům a zájemkyním práci pomocníka v domácnosti. Stačí si jen vybrat zemi, rodinu a zaplatit manipulační poplatek. O zkušenostech s prací jako au-pair si můžete přečíst v některém z našich rozhovorů (au-pair v Německu a nebo ve Skotsku).

 

Začít pracovat je volba, které se v tomto článku budeme věnovat jako poslední. Rozhodnutí nastoupit na plný nebo částečný úvazek do zaměstnání s sebou přináší spoustu výhod, ale i povinností. Jde především o změnu životního stylu. I když jste do teď chodili každý den do školy na osmou, měli jste přeci jen jakžtakž volná odpoledne. To v zaměstnání většinou moc nebývá, budete si tak muset zvyknout na to, že například na některé koníčky už nebudete mít tolik času. Na druhou stranu vám práce přinese spoustu zkušeností a pokud se vám podaří najít místo v oboru, o který se zajímáte, je to rozhodně velké plus nejen pro váš životopis, ale i pro budoucí život

Ať už ale v následujícím roce budete dělat cokoli, nezanevřete na možnost dalšího studia na vysoké škole. V diáři si v únoru příštího roku označte výrazně datum, do kdy máte odeslat přihlášky. A celý rok se pak průběžně připravujte na přijímačky. Po druhé se to určitě musí povést.

Zdroj fotografií: stock.xchng

Další články k tématu

Trainee program u TOP zaměstnavatele

Trainee program u TOP zaměstnavatele

Máš ukončené vysokoškolské vzdělání a chuť stát se profíkem v oboru? Zkus u společnosti Kaufland Česká republika roční Trainee program a převezmi zodpovědnost hned od samého začátku. Poznáš všechny naše oblasti, budeš pracovat na svěřeném projektu a zaučení dostaneš od těch nejlepších. Startujeme, tak nečekej a přihlas se už teď!   Co tě u nás …

Pomaturitní studium jazyků se slevou a i se statutem studenta

Pomaturitní studium jazyků se slevou a i se statutem studenta

Pomaturitní Studium jazyků se slevou a i se statutem studenta. Odložte si rozhodnutí, co dál, o jeden rok! Další vysokoškolské studium nebo práce Vám neutečou… Studujte pomaturitní jazykové kurzy – studium se statutem studenta beze stresu, plné zábavy, a přitom skvělá příprava na další vysokoškolské studium nebo do praxe! Intenzivně se v BOHEMIA INSTITUTU můžete věnovat nejen …

ZČU napravila chyby, odebrání akreditace ji už nehrozí

ZČU napravila chyby, odebrání akreditace ji už nehrozí

Národní akreditační úřad zastavil řízení o omezení akreditace na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Vyplývá to ze zápisu z červnového jednání rady úřadu. Ten řízení zahájil kvůli nedostatkům v nastavení přijímacích zkoušek. Škola ale podle úřadu už chyby napravila. “Nápravnými opatřeními, která vysoká škola bez prodlení přijala, odpadl důvod, pro který bylo řízení z moci …