Neodmaturoval/a

13. 6. 2012 | Rady maturantům

… tohoto verdiktu se bojí snad každý, kdo letos maturoval. Při čtení hrůzostrašných článků na českých zpravodajských serverech se ani není čemu divit. A u subjektivně hodnocených maturitních slohových prací z českého jazyka to jen začíná. Co ale dělat, když se opravdu stane, že se na maturitním vysvědčení objeví NEPROSPĚL/A? (pozn.: článek byl aktualizován 29. 5. 2014 (lč))

Hlavně nepodcenit přípravu

Již začátkem září startují opravné testy státní maturity. Školní část vyhlašuje každá škola podle sebe, ale termín se nebude o mnoho lišit. Teď to možná vypadá, že je to v nedohlednu, ale nenechte se mýlit. Prázdniny utečou jako voda a termín zkoušky se nebezpečně přiblíží. Netvrdíme, že musíte nutně začít s přípravami hned 1. července, ale nějaký prázdninový studijní plán byste si připravit měli. Správné rozvržení času na přípravu je základ, bez kterého se neobejdete.

Maturita v září rovná se zkažené prázdniny

Ani tento výrok nemusí být pravda. Je jasné, že budete muset trávit více času nad knihami, než jste měli původně v plánu. Na dovolenou nebo letní brigádu se ovšem čas najde vždycky. Vždyť nikdo netvrdí, že se musíte „drtit“ celé dva měsíce. Stačí začít pozvolna. Odpoledne po práci si vypracujte jednu dvě otázky nebo si přečtěte kus učebnice či nějakou kapitolu z „chytrých knížek“ zaměřených na maturitní otázky. Tyto výtahy však doporučujeme použít jen jako opakování nebo shrnutí středoškolského učiva. Mnohdy totiž nemusí být dostačující, mohou obsahovat nepřesnosti, nebo dokonce chyby. Obecně není vyloučeno, že v učebnicích se tu a tam také neobjeví chyba, ale přeci jen – když zkombinujete informace z učebnic, svých školních sešitů (ano, možná naivní představa) a „chytrých knih“, máte větší pravděpodobnost, že se budete učit jen pravdivé údaje.

Má doučování cenu?

Trávit volné odpoledne v jedné místnosti s člověkem, který vás bude neustále opravovat, asi není ideální představa prázdninového dne. Na druhou stranu několik hodin doučování vám pomůže utřídit si nabyté vědomosti. Pokud jste se ovšem danému předmětu za celé čtyři roky studia nevěnovali a opravdu cítíte, že v něm „plavete“, je možná vhodné naplánovat si doučování přes celé prázdniny. Na internetu je k dispozici řada serverů, které nabízejí služby zkušených lektorů. Výhodou je, že se lektor bude věnovat pouze vám a že si každé doučování můžete naplánovat podle svých časových možností. Další variantou je vyhledání doučovacího kurzu k maturitě. Zde je velmi pravděpodobné, že se ve skupině sejde více žáků, a proto se vám lektor nebude moci věnovat zcela individuálně.

Zdroj fotky: sxc.hu