Nechtějí mi zaplatit brigádu – co s tím?

30. 8. 2017 | Stojí za přečtení

Celé prázdniny pracujete a plánujete, co s vydělanými penězi uděláte. Pak ale výplata nepřichází a vy si nevíte rady? Poradíme vám.

shutterstock_63160852

Mějte smlouvu

Teď už je asi pozdě vám radit, abyste nepracovali načerno. Se smlouvou, kde máte stanovenou mzdu a termín její výplaty, se vám nezaplacené peníze budou vymáhat – pochopitelně – mnohem snáze.

Zkuste se dohodnout

Upozorněte zaměstnavatele na chybějící peníze a zeptejte se ho, v čem je problém – možná se jedná jen o nedorozumění. Pokud vám zaměstnavatel odmítne zaplatit, odkažte se na příslušné paragrafy v zákoníku práce.

Můžete dát výpověď

Pokud máte pracovní smlouvu, ale peníze nikde, máte právo okamžitě skončit. Konkrétně v případě, že vám zaměstnavatel mzdu dluží déle než 15 dní po splatnosti.

Okamžitou výpověď dejte vždy písemně, neboť ústní není právně vymahatelná.

Právní rada

Většina problémů s nezaplacenou mzdou se vyřeší domluvou. Pokud vám ale zaměstnavatel ani tak nezaplatí, obraťte se s žádostí o radu na právníka. Zdarma se ho můžete zeptat na úřadu práce.

Úřad práce navíc může zaměstnavatele sankcionovat za nekalé chování.

Soud

Pokud ani rady od právníka nezaberou, ale vy se odmítáte vzdát, budete se muset obrátit na soud podáním žaloby o zaplacení dlužné mzdy. Tu můžete podat buď sami za sebe, nebo i kolektivně, pokud má v práci stejný problém více kolegů.

Přejeme vám jen solidní a férové zaměstnavatele a hodně štěstí!

Zdroj fotografií: shutterstock.com

Další články k tématu