Návštěva divadla a studentské slevy

30. 5. 2011 | Studentský život

Návštěva divadla není vždy levná záležitost. Když ale víte, jak na to, můžete si coby studenti dopřávat kulturu dle libosti a za pár korun. Přinášíme vám tipy, jak ušetřit na vstupném do divadla v osmi univerzitních městech.

Praha

Hlavní město vyniká mimořádnou koncentrací divadel a divadelních souborů. Téměř povinností je návštěva představení v Národním divadle. Nejznámější česká scéna vychází studentům vstříc. Držitelé studentských karet ISIC, ITIC, EURO 26 a ALIVE mohou uplatnit 50 % slevu ze vstupného na první a druhou galerii. Galerie není vhodná pro lidi bojící se výšek, scénu budete mít hluboko pod sebou. Přestože se jedná o místa pod střechou divadla, není na místě obava ze sníženého kulturního zážitku. Budova vyniká velice dobrou akustikou a slyšitelnost je kvalitní i v nejsvrchnějších patrech. Nejlevněji vyjde několik málo míst ke stání 30 Kč za činohru a balet, 50 Kč za operu. Plné vstupné na galerii se pohybuje od 50 do 300 korun v závislosti na pozici, času a druhu divadelního představení. Nejlukrativnější místa v přízemí vyjdou na rovných tisíc korun.

Znatelně ušetřit můžete při využití last minute nabídky. Na poslední chvíli před představením se prodávají zbylé vstupenky za poloviční cenu. Dejte si pozor, často zbývají pouze špatná místa. Tuto možnost můžete využít například v Národním či ve Švandově divadle nebo Divadle Bez zábradlí. Další možností jak získat slevu je opencard, kterou většina obyvatel Prahy používá jako tramvajenku. Studenti mohou na kartu získat až 23% slevu ve Strašnickém divadle, deseti procentní v divadle Minor nebo v divadle Jana Hrušínského na Jezerce. Divadlo na Fidlovačce nabízí pro studenty zlevněné lístky pouze na předem vybraná představení. Termíny naleznete na www. fidlovacka.cz. Studenti divadelních fakult mají vstupné zdarma. V Divadle na zábradlí získávají studenti 40% slevu, Dejvické divadlo poskytuje 30% srážku z ceny a studenti uměleckých škol zaplatí lidových 50 Kč. Divadlo Járy Cimrmana vyčlenilo studentům čtvrtou řadu na balkoně za rovnou stokorunu. Zlevněné vstupné na balkón můžete využít též v Divadle pod Palmovkou za osmdesát korun.

Brno

Národní divadlo Brno sestává ze tří částí: Mahenova divadla, Janáčkova divadla a nejstarší divadelní scény ve střední Evropě Reduty. Divadlo pro studenty nabízí vstupenky za poloviční částku. Vstupné je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 480 – 130. Slevy se bohužel nedají uplatnit při elektronické rezervaci. V brněnském Národním divadle najdete i nabídku last minute. Platí pouze pro studenty vysokých škol do 26 let. Třicet minut před začátkem představení můžete pořídit zlevněné vstupné za 50 Kč do třetího pořadí v Mahenově divadle, na balkony v Divadle Reduta a v Janáčkově divadle. Pro studenty JAMU, DAMU, AMU, konzervatoří, studentům divadelních studií a hudebních fakult nabízí divadlo třicet minut před začátkem představení speciální vstupné za padesát korun kamkoli.

Také Městské divadlo Brno poskytuje studentům denního studia padesáti procentní slevy. Představení populárního divadla Husa na provázku vás vyjde v průměru na sto padesát korun. Za návštěvu alternativního HaDivadla zaplatí studenti od 80 do 150 Kč.

Plzeň

Největší plzeňské divadlo Josefa Kajetána Tyla má dvě divadelní scény – Velké divadlo a Komorní divadlo. Při plné ceně stojí balet nebo činohra od 80 do 320 Kč, opereta a muzikál v rozmezí od 100 do 370 Kč, opera od 110 do 380 Kč. Studenti mají vstupné za polovic nebo mohou využít nabídky last minute půl hodiny před začátkem představení.

Plzeň je městem s dlouhou a slavnou loutkařskou tradicí, tu reprezentují divadla Alfa, Špalíček či V boudě. Na návštěvu divadla Alfa si připravte až 390 Kč. Plzeňská neprofesionální scéna divadla Dialog je domovem řady divadelních souborů. Návštěva tohoto divadelního prostoru bude k vaší peněžence šetrná. V průměru vyjdete se šedesáti korunami.

Ostrava

V Ostravě působí čtyři stálá divadla. Nejstarším profesionálním divadlem je Národní divadlo moravskoslezské, které má dvě scény – Divadlo Antonína Dvořáka a Divadlo Jiřího Myrona. Platí zde padesáti procentní sleva pro studenty středních a vysokých škol. Výjimku tvoří premiérová představení. Například cena plných vstupenek se na Verdiho operu Nabucco pohybuje v relaci 190 až 300 Kč. Z výčtu ostravských divadel nelze vynechat Divadlo Petra Bezruče. To se orientuje především na mladší diváky. Po studentské slevě zaplatíte kolem sto padesáti korun. Divadlo loutek Ostrava je prioritně zaměřeno na děti a mládež. Pondělní večery jsou určeny dospělým divákům. Lístek vás bude stát rovnou stokorunu. Komorní scéna Aréna představuje nejmenší ostravské divadlo. Na návštěvu představení v unikátním prostoru si vyhraďte 150 korun.

Liberec

Městské divadlo Františka Xavera Šaldy není návštěvě studentů nakloněno. Poskytuje slevy pouze ve výši třiceti korun na vybraná místa v přízemí a prvním balkónu. Pokud chcete ušetřit, musíte se smířit se třetím (nejvyšším) balkónem. V Malém divadle jsou ceny příznivější. Například za představení Googling and fucking, které je určeno dle slov autorů mladé digitální generaci, zaplatíte rozumných devadesát korun. V Liberci najdeme též loutkovou scénu. Návštěva Naivního divadla přijde na sto korun.

Olomouc

Moravské divadlo poskytuje studentům v závislosti na konkrétní inscenaci slevu 25 – 50 %. Výhodná last minute nabídka platí jen pro studenty uměnovědných oborů Univerzity Palackého. Za lístek zaplatí skromných 20 Kč. V hanácké metropoli působí řada malých souborů. Jmenovat můžeme Divadlo na cucky či Divadlo Tramtarie. Na obou scénách platí studenti osmdesát korun.

Hradec Králové

Klicperově divadle můžete se studentskou kartou ISIC uplatnit 20% slevu na všechna představení krom premiér. Hradecké Divadlo Drak se zaměřuje na nejmenší diváky. Přesto mají v repertoáru představení určená dospělým. Za nečíslované vstupenky dáte 120 Kč.

České Budějovice

Místní divadlo nese název Jihočeské divadlo České Budějovice. Divadlo spravuje mimo jiné známé otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Plné vstupné se pohybuje v rozmezí od 90 do 230 Kč za operetu, operu a muzikál. Činohra a balet stojí od 90 do 200 Kč. Studenti mají 30% slevu.

Zdroj: jednotlivé stránky divadel a http://www.sxc.hu