Národní srovnávací zkoušky aneb Na co nezapomenout

25. 4. 2006 | Přijímací řízení

Některé uchazeče o studium na vysoké škole čekají už v sobotu 29.dubna Národní srovnávací zkoušky. Ty by měli zájemcům zodpovědět zásadní otázku: co se ještě rychle naučit, abych u přijímacích zkoušek uspěl? Správné opovědi na otázky v testech vám nedáme, ale pokud chcete vědět, co nezapomenout nebo jak se u zkoušek chovat, čtěte dál.

Některé uchazeče o studium na vysoké škole čekají už v sobotu 29.dubna Národní srovnávací zkoušky. Ty by měli zájemcům zodpovědět zásadní otázku: co se ještě rychle naučit, abych u přijímacích zkoušek uspěl? Správné opovědi na otázky v testech vám nedáme, ale pokud chcete vědět, co nezapomenout nebo jak se u zkoušek chovat, čtěte dále.

CO S SEBOU NA ZKOUŠKU S sebou si vemte vše, co vám pořádající společnost Scio do zvacího dopisu napsala. Tedy občanku a vhodné psací potřeby. Pokud vám napsali: vemte si tužky dvě, do batohu si dejte radši čtyři, nikdy nevíte, jestli některá nepřestane psát, nebo jinou zase neztratíte. Pokud se vám tyto příhody vyhnou, můžete fix půjčit sousedovi, uděláte tím dobrý skutek a to se vám může vrátit…u zkoušek by se to zrovna hodilo. Jestliže děláte zkoušku z cizího jazyka, budete potřebovat CD přehrávač. Nezapoměňte si nabité baterie! Velmi potřebné budou i hodinky. Vzhledem k počtu úkolů si můžete rozvrhnout čas, protože právě o něm tyto testy jsou. Dlouhé rozmýšlení můsí jít u NSZ stranou.

Další důležitou věcí je bezesporu občerstvení. Nezapomeňte na pití a něco k zakousnutí. Mozek potřebuje pro vrcholné výkony palivo. Pokud budete psát testů více, počítejte s tím, že se v místě konání můžete zdržet celé dopoledne a ještě kus odpoledne. Čokoláda neuškodí, ale odborníci říkají, že vhodnější je ovocný cukr. Co si s sebou nebrat? Pořádající společnost píše, že encyklopedie, příručky ani vlastní papíry. Ačkoli by se vám při řešení matematického oddílu kalkulačka hodně hodila, i tu musíte nechat doma.

TESTY O tom, jak přesně Národní srovnávací zkoušky budou probíhat, se dozvíte na stránkách společnosti Scio.

V testech je vždy pouze jedna odpověď správná. Za ni dostanete jeden bod. Pokud se ale netrefíte, bude vám buď třetina, nebo čtvrtina bodu za každou špatnou odpověď odečtena. Přicházíme tedy k nejtěžší otázce: Kdy tipovat? Jakub Koliáš, loni přijatý na psychologii a politologii na FSS, doporučuje:” Tipovat se určitě vyplatí, pokud vyloučíte dvě možné odpovědi, potom je velká pravděpodobnost, že se trefíte.”

Doma i nastudujte, jak se správně zaznačují odpovědi do archu, který dostanete. Podrobný návod najdete tady.

Jestliže váš výsledek z NSZ nebude zrovna vynikající, nevěšte hlavu. Vždyť NSZ jsou tu proto, aby jste zjistili, co se ještě máte naučit. Testy vám zůstanou, takže se doma budete moci připravit na skutečné přijímačky, zjistit si to, co ještě nevíte. Když některé školy NSZ uznávají jako přijímací zkoušku, neměly by se pak NSZ od skutečných přijímaček příliš lišit.

KTERÉ VYSOKÉ ŠKOLY NSZ ZOHLEDŇUJÍ? Fakulta sociálních studií MU v Brně započte uchazečům, kteří vykonají NSZ i přijímací zkoušku lepší z obou výsledků a to za každý předmět zvlášť. Provozně-ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně přijme bez přijímacích zkoušek uchazeče, kteří v rámci NSZ vykonají zkoušku z cizího jazyka a matematiky a umístí se mezi 60 % nejlepších. Fakulta informatiky MU v Brně přijme bez přijímacích zkoušek ty uchazeče, kteří v rámci NSZ vykonají zkoušku z matematiky nebo obecných studijních předpokladů a umístí se mezi 30 % nejlepších. Pro Fakultu informačních technologií VUT v Brně platí stejné podmínky jako pro fakultu předhozí. K NSZ bude přihlížet i Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni a Zdravotně-sociální fakulta OU v Ostravě, která uchazečům započte v přijímacím řízení lepší výsledek testu OSP, kterého dosáhne buď v NSZ nebo u přijímaček. Zápočet lepšího výsledku se týká pouze testu OSP, testy z biologie, chemie a fyziky nejsou součástí NSZ.

„Nestresujte, je to zkouška nanečisto, budete mít ještě jednu šanci uspět,“ vzkazuje všem, kteří si v sobotu budou namáhat svoje mozky, Jakub Koliáš.

Další články k tématu