Na MU vyroste supermoderní počítačové centrum

12. 5. 2011 | Aktuality

Masarykova univerzita začíná v květnu 2011 budovat nové počítačové centrum pro zpracování vědeckých dat a související výzkum v oblasti informačních technologií. Centrum s názvem CERIT Scientific Cloud (CERIT-SC) bude poskytovat zdroje zaprvé k výpočtu a zadruhé k uložení dat, a to tak, že bude možno se v reálném čase přizpůsobit potřebám českých i zahraničních věd­ců.

„Na rozdíl od existujících superpočítačových center, která jsou vhodná pro dlouhodobě připravované úkoly, budeme schopni pružně reagovat i na aktuální potřebu vědeckých výpočtů, které nemohly být předem naplánovány. Nově vyvíjené nástroje totiž dovolí přerušit práci na dlouhodobých výpočtech a věnovat se krátkodobě řešením akutních úloh a výpočetním experimentům,“ uvedl ředitel centra Luděk Matyska.

Centrum CERIT-SC vzniklo transformací Superpočítačového centra Brno při Ústavu výpočetní techniky MU. V současnosti má k dispozici servery a počítače s 550 procesory a 150 terabajty úložného prostoru. V roce 2013, kdy bude centrum dokončeno, má tato kapacita stoupnout na více než tři petabajty, tedy tři miliony gigabajtů, úložné kapacity a servery s třemi tisíci procesorů.

Zdroj: tisková zpráva

Zdroj fotografie: Stock.Xchng

Další články k tématu