Na Erasmu v Madridu: Ubytování si shánějte až na místě, radí studentka

24. 7. 2018 | Studium v zahraničí

Markéta Rizikyová (23) strávila letní semestr na jedné z top univerzit ve Španělsku. Na několik měsíců opustila svou domovskou Fakultu sociálních věd a češtinu vyměnila za španělštinu a angličtinu. Jaké jsou největší rozdíly mezi studiem žurnalistiky v Praze a v Madridu a co lze zaplatit ze stipendia?  To všechno jsme se rozhodli od Markéty vyzvědět.

 

Proč ses rozhodla právě pro studium na Universidad Carlos III de Madrid (UC3M)?

Chtěla jsem jet do Španělska a naše fakulta nabízela možnost vyjet pouze na dvě univerzity, a to buď do Barcelony nebo do Madridu. Jelikož se v Barceloně mluví katalánsky a já jsem si chtěla zdokonalit svoji španělštinu, vybrala jsem si nakonec Madrid.

 

A studium probíhalo ve španělštině nebo v angličtině?

Ve španělštině i v angličtině. Záleželo na mně, co si navolím za předměty. Nakonec jsem měla tři předměty v angličtině a dva ve španělštině. Chodila jsem také na jazykový kurz.

 

Musela jsi absolvovat nějaký vstupní jazykový test?

Nemusela. Jediné, co jsem před odjezdem musela absolvovat, byl přijímací pohovor na Erasmus na naší fakultě. Ten probíhal s komisí z UK.

 

Jaký obor jsi studovala? Také žurnalistiku?

Studovala jsem dva programy, žurnalistiku a mediální studia. Výhodou UC3M bylo, že jsme si mohli navolit předměty napříč různými studijními programy.

 

Jak jsi sháněla ubytování?

Ubytování byla moje noční můra, protože jsem žádné nemohla najít. Byt jsem našla přes agenturu až týden před odjezdem, takže jsem už pomalu snižovala nároky na to, kde chci bydlet. Kdybych jela znovu na Erasmus, tak bych rozhodně jela nejdřív do hostelu v Madridu, a hledala ubytování až na místě. Může se vám totiž stát, že podepíšete smlouvu, že budete v bytě na dobu určitou a byt pak nemůžete změnit.

 

A nebyla možnost získat ubytování přes Erasmus?

Bylo možné využít inzeráty na nástěnkách školy v Madridu, případně vám mohou poradit členové ESN (Erasmus student network pozn red.), což je mezinárodní nezisková organizace, která se stará o Erasmus studenty.

 

Co byl pro tebe po příjezdu největší problém, se kterým ses musela vypořádat?

Myslela jsem si, že když jedu do Španělska, tak nebudu mít kulturní šok, ale něco podobného jsem možná zažila. Takový ten pocit, když člověk začne žít v jiné zemi, kde nikdo nemluví česky.  Za svůj pobyt jsem potkala jen jednu Češku, jednoho Čecha a jednoho Slováka, takže jsem opravdu mluvila většinou jen španělsky a anglicky.

 

Jak dlouho ti trvalo, než ses s někým seznámila? Bylo to v rámci akce pořádané pro studenty Erasmu?

Známý mi doporučil, abych rozhodně šla na první akci pořádanou ESN. Byly to španělské tapas. Tam jsem si našla partu kamarádů, se kterou jsem se pak bavila celý pobyt.  Rozhodně tedy doporučuji využít akcí organizovaných ESN, tam určitě najdete kamarády.

 

A co kontakt s místními studenty?

Výhoda UC3M je také v tom, že si Erasmus studenti mohou volit předměty v rámci celé fakulty, což znamená, že na spoustě předmětů jsme byli půl napůl, takže Erasmus studenti, případně studenti z Ameriky, s místními studenty. Protože výuka byla organizovaná napůl prakticky a napůl teoreticky, měli jsme spoustu prezentací a seminárních prací, které jsme dělali ve skupině i s místními studenty. Díky tomu bylo možné se s nimi seznámit, ale ten kontakt nebyl tak intenzivní, jako se studenty na výměnném pobytu.

 

Takhle to ale nefunguje všude, je to tak? Někde jsou výměnní studenti spíše izolovaní.

Je to opravdu tak. To je právě výhoda zemí jako je například Španělsko, Velká Británie nebo Německo, kam studenti většinou jezdí už s určitou znalostí místního jazyka. V zemích, kde se od výměnných studentů nepředpokládá předchozí znalost lokálního jazyka, pro ně univerzity nabízí studijní plán v angličtině a přímo a jen pro ně.

 

A co finance? Dal ti Erasmus nějaké stipendium?

Dostala jsem stipendium 400 euro na měsíc, což je standardní stipendium při výjezdu z České republiky do Španělska. Pokrylo mi to jenom ubytování, takže bez svých našetřených peněz a bez peněz rodičů bych vůbec nemohla odcestovat.

 

Platila jsi školné?

Ve Španělsku se platí školné na soukromých i veřejných univerzitách, ale Erasmus studenti ho neplatí.

 

Jaké byly největší rozdíly mezi studiem v Madridu a v Praze?

Univerzita v Madridu vyžadovala po studentech mnohem větší domácí přípravu. Měli jsme úkoly z hodiny na hodinu, spoustu seminárních prací a praktických úkolů. Bylo tam také mnohem více četby, které pak byla věnovaná polovina hodiny.

 

Je něco, co bys udělala jinak v případě dalšího výjezdu?

Určitě bych si našla lepší ubytování. Spousta mých kamarádů si zaplatila ten nejlevnější hotel v Madridu a hledali si ubytování až na místě. Já jsem se ale bála, abych pak vůbec něco našla.

 

Jak bys celkově zhodnotila svoji zkušenost s Erasmem?

Určitě jako pozitivní. Studenti, kteří se vrátili z Erasmu říkají, že to byla nejlepší část jejich dosavadního života, a já se s tím naprosto ztotožňuji. Posunulo mě to hodně akademicky, protože jsem se na Erasmu mohla soustředit jen na školu, kdežto v Praze kombinuji studium s prací. V Madridu jsem se mohla soustředit jen na školu a na sebe.

 

Článek byl aktualizován 27.7.2018.

Další články k tématu