MU se připravuje na otevření nového kampusu

22. 9. 2010 | Aktuality

Studenti, pedagogové, ale i další příznivci Masarykovy univerzity v Brně se zítra konečně dočkají nového kampusu, který vyrostl v Bohunicích. Jeho slavnostní otevření je naplánováno na 23. září. Celá událost začne přesně ve 14 hodin a při té příležitosti proběhne před hlavním vchodem, kromě samotného přestřižení pásky, bohatý doprovodný program s řadou hudebních a tanečních vystoupení. Celou akci završí večerní koncert.

Již od konce srpna se však mohou zájemci na podobu nového kampusu podívat prostřednictvím virtuální prohlídky, která je přístupná z oficiálních stránek univerzity nebo z webové adresy www.kampus.muni.cz. S její pomocí lze detailně prozkoumat deset stanovišť na různých místech kampusu, a tak se zatím aspoň po síti mohou zájemci podívat třeba do nové auly, knihovny, sportovní haly, akademické restaurace. Nabízí se tu i pohled ze spojovací lávky a nebo rovnou na celý areál.

Univerzitní kampus Bohunice postavila Masarykova univerzita v rámci programu Rozvoj materiálně-technické základny MU a svým rozsahem je jednou z největších investic do školského zařízení ve střední Evropě v uplynulých letech. Na celkové ploše 42 hektarů bude k dispozici celkem 24 výukových a výzkumných pavilonů, informační centrum s knihovnou a studovnami, výukové centrum s aulou a posluchárnami a sportovní hala. Areál bude sloužit zhruba 5 tisícům studentů a tisícovce pedagogů a výzkumných pracovníků z lékařské fakulty, biologických a chemických oborů přírodovědecké fakulty a fakulty sportovních studií.

Celkové náklady na stavbu kampusu dosáhly 4,972 miliardy korun. Projekt byl financován ze státního rozpočtu podporovaného úvěrem Evropské investiční banky, vlastních zdrojů Masarykovy univerzity a z prostředků města Brna. Příprava stavby tohoto vzdělávacího a výzkumně-vývojového centra Masarykovy univerzity začala v roce 2002, vlastní stavební práce pak v roce 2003. První objekty kampusu byly zprovozněny v roce 2005, další potom v letech 2007 a 2009.

Zdroj: tiskové zprávy Masarykovy univerzity

Další články k tématu