MŠMT slibuje vyšší rozpočty pro vysoké školy

28. 10. 2011 | Aktuality

Vysoké školy se podle ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) mohou v příštích letech těšit na vyšší rozpočty. Ačkoli v roce 2012 dostanou celkem o 1,2 miliardy korun ze státního rozpočtu méně, mohou prý očekávat příspěvky z programů spolufinancovaných EU. Uvedl to ministr školství Josef Dobeš.

Z evropských zdrojů podle něj půjde do českého vysokého školství až 40 miliard korun. Přitom se bude jednat o asi 30 miliard, které mohou získat v příštích třech letech v rámci schválených projektů Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Další podporu, a to ve výši asi 1,1 miliardy, pak mohou získat z projektu určeného na modernizaci celkové infrastruktury vysokých škol a další milirada by pak mohla vzejít z výzvy v oblasti tzv. pre-seed fondů (tj. fondů směřovaných k zakládání a podpoře nových subjektů). V rámci vyhlášených projektů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost pak ministerstvo očekává dalších asi 7 miliard korun.

Díky jistým letošním úsporám se navíc MŠMT chystá více podpořit také studenty doktorských studijních programů a pracovníky na pozicích postdoktorandů na pražských veřejných vysokých školách. Další prostředky školám pak ministerstvo vyčlení z jím nově založeného programu Excelence, jehož rozpočet zahrnuje přibližně 1 miliardu korun a z něhož by chtělo financovat ty nejlepší vysoké školy.

Zdroj: tisková zpráva MŠMT