Limit počtu studentů na rok 2012/2013 potvrzen

8. 6. 2012 | Aktuality

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dokončilo jednání s veřejnými vysokými školami o počtech studentů pro akademický rok 2012/2013. Celkový dohodnutý limit počtu studentů klesne o 5 % a limit počtu studentů přijímaných do prvních ročníků téměř o 10 %.

Náměstek pro výzkum a vysoké školství Ivan Wilhelm však tvrdí, že je však v kompetenci každé vysoké školy, aby sama rozhodla o tom, kolik studentů v následujícím akademickém roce přijme. „Vysoká škola nemusí respektovat limit stanovený ministerstvem a případné nadlimitní studenty pak hradí z vlastních zdrojů,“ říká Wilhelm.

Záměr MŠMT, zastavit růst počtu studentů a následně počty studentů na vysokých školách snižovat, se realizuje už od roku 2009. Letos se však poprvé podařilo oběma stranám dohodnout na snížení limitu počtu studentů zahrnutých do financování. MŠMT je přesvědčeno, že tento krok, společně se stabilizací rozpočtu vysokých škol, povede ke zvýšení kvality vysokoškolského studia.

MŠMT zohlednilo při stanovení míry snížení počtu studentů především očekávaný demografický pokles. Zároveň se MŠMT tímto krokem hlásí k podpoře kvality vzdělávacího procesu a snaze zajistit růst poskytovaných prostředků na jednoho studenta. Pokud státní rozpočet v ukazateli vysokých škol zůstane v roce 2013 alespoň na úrovni roku 2012, pak lze očekávat, že finanční prostředky na jednoho studenta porostou.

Zdroj: tisková zpráva MŠMT