Místa na učení v Praze

17. 4. 2016 | Stojí za přečtení

Hledáte prostředí, kde se toho naučíte co nejvíc? Kavárnu, kde vás nevyhodí, i když tam budete celé odpoledne sedět s jedním kafem? Nebo radši knihovnu, kde soustředění sálá nejen z ostatních studentů, ale i ze stěn a vy se konečně přinutíte nekoukat na Facebook a opravdu se začít učit? Připravili jsme pro vás tipy, kde se taková místa v hlavním městě nacházejí.

Life begins after coffee

Pražská kavárna je pojmem sama o sobě. Pokud jste milovníky dobré kávy či čaje a nedokážete si bez těchto nápojů učení představit, je kavárna či čajovna jasná volba.

Přímo v centru Prahy v prostorách Nové scény Národního divadla se nachází NoNa, kde můžete studovat s krásným výhledem na Národní ulici. Jako odměnu po učení si pak rovnou večer můžete zajít na představení, na ISIC kartu tu dostanete výrazné slevy.

Studovno-kavárna Cafedu je otevřena non-stop. Kavárna v přízemí, studovna v prvním patře a spousta šprtů kolem. Motivace jedna radost.

Kavárna a čítárna Unijazz, která vypadá skoro jako disidentský byt, se nachází v Jindřišské pasáži. Pokud chcete prokrastinovat či si jen odpočinout od učení, můžete tu vést debaty se studenty z Filozofické fakulty, kterými se to tu jen hemží. Konají se tu také zajímavé filmové projekce.

Vyhovuje-li vám více orientální vůně a netradiční atmosféra a učíte-li se rádi obklopení hromadou polštářů s hrnkem maté IQ v ruce, čajovna stojí za zkoušku. Jedna z mnoha je čajovna Na Cestě poblíž stanice I. P. Pavlova. Otevřeno mají do půlnoci.

Nedáte bez čokolády ani ránu, o učení nemluvě? Pokud právě nehubnete do plavek, můžete zkusit kavárnu a rodinnou čokoládovnu U Červené židle. Čokoláda, jak známo, zmírňuje pocity úzkosti a zlepšuje celkovou psychiku člověka, zlepšuje pozornost a má blahodárný vliv na činnost mozku, o vašich chuťových buňkách nemluvě.

Ejhle, knihovna!

Každá univerzita má několik fakult. A každá fakulta má knihovnu a skoro každá studovnu. Z toho vyplývá, že si jako student můžete vybrat z mnoha variant, kde se učit. Pokud zvolíte svou mateřskou fakultu, můžete tam potkat spolužáky a učit se společně. Je tu ale také riziko – že se zapovídáte a nic se nenaučíte. A ještě na vás budou ostatní ze všech stran dělat „pssst!“.

Knihovny mají ale velkou výhodu. Na rozdíl od kaváren v nich neutratíte ani korunu. Většina knihovnic je na kávu přímo alergická, a to i na bezkofeinovou. Kávou politá kniha je totiž neodstranitelná katastrofa. Dobře si tedy rozmyslete, než do knihovny s kávou vstoupíte.

Rájem pro knihomoly a studenty nejen technických oborů je Národní technícká knihovna v pražských Dejvicích. Otevřeno je ve všední dny téměř 24 hodin denně. Další užitečné informace naleznete zde.

Ideál? Neexistuje…

Ideální studijní prostředí je pro každého jiné. Někdo odjede k babičce na venkov, která mu navaří, co má rád. Někdo potřebuje být mezi lidmi a mít kolem sebe ruch, někdo naopak lpí na absolutním klidu a tichu a z míry ho vyvede sebemenší zapípání mobilu či zašustění papíru. Sedí-li v jedné místnosti sto studujících lidí, dá se s nadsázkou mluvit o „nonverbální motivaci“ – prostě vás to přiměje ke studiu mnohem víc, než když sedíte sami doma. Jestli právě doma sedíte a uvažujete, že si pustíte ještě jeden díl seriálu a pak se už přece opravdu začnete učit, zkuste se zvednout a změnit prostředí. Třeba to pomůže.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Znáte v Praze další příjemná místa na učení? Napište nám na info@vysokeskoly.cz nebo na našem Facebooku.